Το μέγεθος των επιπτώσεων των ενεργειών της Ρωσίας θα υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες και σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων για την γεωπολιτική, τις μακροοικονομικές τάσεις και τις κεφαλαιαγορές.
Τα παραπάνω δηλώνει στο ετήσιο γράμμα του προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Larry Fink.
"Συνεχίζω να πιστεύω μακροπρόθεσμα στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών”, τόνισε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης asset παγκοσμίως.
"Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βάλει ένα τέλος στην παγκοσμιοποίηση που έχουμε βιώνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες”, πρόσθεσε.
Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ ανθρώπων, εθνών και εταιρειών, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την πανδημία.
"Έχει αφήσει πολλές κοινότητες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και να γίνονται εσωστρεφείς. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε στην κοινωνία μας σήμερα”, δήλωσε.
Και τώρα η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η αποσύνδεση από την παγκόσμια οικονομία, θα οδηγήσει εταιρείες και κυβερνήσεις παγκοσμίως να "επαναξιολογήσουν τις εξαρτήσεις τους και να αναλύσουν εκ νέου τα αποτυπώματά τους στη μεταποίηση και στη συναρμολόγηση- κάτι που πολλοί έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν εξαιτίας του κορονοϊού”, είπε.
Ενώ η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι επίσης πιθανό να δούμε εταιρείες και κυβερνήσεις να φέρνουν τις δραστηριότητές τους είτε στο εσωτερικό είτε κοντά στο "σπίτι”, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει το Μεξικό, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ ή τη ΝΑ Ασία.
Και αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος και πιέσεις των περιθωρίων εν όψει. "Ενώ οι ισολογισμοί επιχειρήσεων και καταναλωτών είναι ισχυροί σήμερα, δίνοντας τους κάτι περισσότερο από ένα μαξιλάρι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, ένας μεγάλης κλίμακας επαναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού θα είναι εγγενώς πληθωριστικές”, τόνισε ο Fink.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως επισπεύσει τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς οι χώρες επανεξετάζουν την εξάρτηση τους από τα παραδοσιακά.
"Ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τις διεθνείς συναλλαγές μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά”, τόνισε.
Σχόλια