Γερμανία: νέα, τεράστια και πρωτοφανής κρατική ενίσχυση στο λιγνίτη, το δικό τους μαύρο χρυσό.

 

Η εταιρεία LEAG εκμεταλλεύεται το λιγνίτη της Ανατολικής Γερμανίας, με καθετοποιημένη παραγωγή στα λιγνιτωρυχεία Jänschwalde και Welzow-Süd στο Βρανδεμβούργο, καθώς και Nochten και Reichwalde στη Σαξονία, τα οποία τροφοδοτούν τους ΑΗΣ Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg και Lippendorf, συνολικής ισχύος περίπου 8GW. Απασχολεί συνολικά περίπου 7 χιλ. εργαζόμενους και ουδείς πολιτικός διανοείται να θέσει σε αμφισβήτηση την ύπαρξή της. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έδωσε στις ΗΠΑ την αφορμή να αμφισβητήσουν την τροφοδοσία της ΕΕ με Ρωσικό φυσικό αέριο και να επιχειρούν την κατάληψη της αγοράς απ' το δικό τους υγροποιημένο αέριο, που έρχεται με πλοία είτε απ' τον Κόλπο του Μεξικό είτε απ' το Κατάρ. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται κι ο Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, ο Βέλγος Τίμερμανς, είπε πρόσφατα πως, στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, δεν υπάρχουν πλέον ταμπού στη χρήση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή.


Το Ρωσικό αέριο ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ αντικαθίσταται με αυξημένη χρήση τόσο λιγνίτη όσο και λιθάνθρακα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στο ...
διάγραμμα εξέλιξης της τιμής του λιθάνθρακα την τελευταία 5ετία: δείτε πώς η τιμή έπεσε λόγω της πανδημίας στα χαμηλά το 2020, ωστόσο απ' το τέλος του 2020 η τιμή ανέβαινε σταθερά, εκτοξεύθηκε το φθινόπωρο 2021 λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κι έγινε πύραυλος μετά τη Ρωσική εισβολή. Η μικρή κάμψη των τελευταίων ημερών δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' την αναζωπύρωση των φόβων για νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, (η οποία κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 αύξησε τη δική της παραγωγή κάρβουνου κατά 10,3%, αφήνοντας το Μητσοτάκη "να σώζει τον πλανήτη" να σώζει τους αεριάδες).


Ωστόσο στη Γερμανία ο λιθάνθρακας είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος, το τελευταίο ορυχείο έκλεισε το 2018. Μένει μόνο ο λιγνίτης, ο κατά τη Μέρκελ δικός τους Schwarze Gold. Κάθε κρίση γεννά και μια ευκαιρία και η Γερμανία βρήκε την ευκαιρία να ενισχύσει τη λιγνιτική της παραγωγή. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η κρατική αναπτυξιακή/πιστωτική εταιρεία KfW έδωσε στη LEAG εκτάκτως δάνειο 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηρίξει τη ρευστότητά της. Πρόκειται για ένα απ' τα μεγαλύτερα δάνεια στην ιστορία της KfW, έγραψε η Handelsblatt.

Η Leag δεν είναι η μόνη εταιρεία που πήρε ενίσχυση απ' την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο ενεργειακός όμιλος Uniper είχε εξασφαλίσει προηγουμένως γραμμή δανείου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την KfW, καθόσον εκτός απ' τα 3,8GW με κάρβουνο και 3,3GW με αέριο, που έχει στη Γερμανία, έχει επίσης 2,3GW με κάρβουνο και 8,5GW με αέριο στη Ρωσία. Άραγε οι κυρώσεις των Δυτικών στη Ρωσία θα αφορούν και τα εργοστάσια της Uniper; Δεν το νομίζω!

Ακριβώς την ίδια στιγμή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Morrison δήλωσε πως "τα ανθρακικά εργοστάσια θα παραμείνουν σε λειτουργία όσο γίνεται περισσότερο, για να δίνουν ρεύμα φορτίου βάσης όταν ο άνεμος δεν φυσά κι όταν ο ήλιος δεν λάμπει". Στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάντσιν όχι απλά μπλόκαρε το βασικό "κλιματικό" νομοσχέδιο του Μπάιντεν Build Back Better, αλλά δήλωσε πως "η παραγωγή ορυκτών καυσίμων πρέπει ν' αυξηθεί, προκειμένου ν' αντισταθμιστούν οι συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία"! Αν δεν το καταλάβατε ακόμα, όλοι θα καίνε κάρβουνο μέχρι σκασμού, αλλά οι Έλληνες θα είμαστε καταδικασμένοι απ' το Μητσοτάκη να καίμε αέριο, προκειμένου στα δικά μας λιγνιτωρυχεία να βάζουν οι Γερμανοί τα δικά τους φωτοβολταϊκά ...

 ----------------------------------------

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

 =======================


....είναι αλήθεια ότι η ΔΕΗ πήρε δάνεια με ρήτρα CO2, οπότε δεν μπορεί να αξιοποιήσει τώρα τους λιγνίτες, αφού θα πρέπει να πληρώσει ρήτρες; 

-----------------------------

Σχόλια