Νικέλιο: Ένα χρηματιστηριακό θρίλερ με απρόβλεπτο σενάριο

Η αιφνίδια διακοπή της διαπραγμάτευσης του νικελίου πάνω από μια εβδομάδα και η επεισοδιακή επανέναρξη του εξέθεσε την αδυναμία του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να διαχειριστεί τις απότομες διακυμάνσεις σε περιόδους μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα με τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Πολύ απλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να διακρίνουμε το μέγεθος του κινδύνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του LME, Μάθιου Τσάμπερλεϊν.

Το πάγωμα στη διαπραγμάτευση των συμβολαίων νικελίου σε ένα χρηματιστήριο με 145ετή πορεία στα βιομηχανικά μέταλλα, αφήνοντας κάποιες από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου εκτεθειμένες σε μεγάλες χρηματιστηριακές απώλειες, «δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία του ως παγκόσμιος μηχανισμός τιμολόγησης», σχολίασε ο διαχειριστής κεφαλαίων Μάικλ Φάρμερ στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Στις 8 Μαρτίου, η τιμή του νικελίου – βασικό συστατικό στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων- υπερδιπλασιάστηκε στα 100.000 δολάρια τον μετρικό τόνο στο LME.  

  • Η μεγάλη άνοδος του μετάλλου, η οποία ήδη είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα, φαίνεται πως κλιμακώθηκε από τεράστιες τοποθετήσεις εκ μέρους διαπραγματευτών του κολοσσού Tsingshan Holding Group προκειμένου να πάρουν πίσω συμβόλαια που στοιχημάτιζαν στην πτώση της τιμής.

Αυτές οι τοποθετήσεις για την αντιστάθμιση των short positions έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τριμηνιαίων τιμών του νικελίου κατά 66% σε εκείνη την επίμαχη συνεδρίαση. Εάν, όμως, το LME δεν προχωρούσε στην αναστολή της συνεδρίασης, οι απώλειες θα ήταν αρκετά υψηλότερες.

«Η διακοπή της διαπραγμάτευσης ώστε να μπορέσουν οι διαμεσολαβητές να βρουν τα κεφάλαια ήταν μια απολύτως αποδεκτή απόφαση», σχολίασε ο Τζόρναν Μπρουκς, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής στην AQR Capital Management.

Αλλά η ματαίωση πράξεων 3,9 δισ. δολαρίων προκάλεσε την αγανάκτηση των διαπραγματευτών. Πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν την Tsingshan να οφείλει περίπου 4,5 δισ. δολάρια σε τράπεζες που ενήργησαν ως διαμεσολαβητές με κλήσεις περιθωρίου (margin calls), εκ των οποίων η JPMorgan και η BNP Paribas.

Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαλεύκανση του ζητήματος. Πέρσι τα έσοδα της Tsingshan διαμορφώθηκαν στα 19 δισ δολάρια και είναι ένας εύρωστος όμιλος. Ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε εξελίχθηκε δυναμικά χάρις σε έναν συγκεκριμένο τύπο νικελίου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Το νικέλιο κινούνταν ανοδικά από τις προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν για να καταδικάσουν την στρατιωτική επιθετικότητα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, δημιούργησαν μεγάλη ανασφάλεια για την επάρκεια της προσφοράς του.

  • Η Ρωσία, μια χώρα με πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου και βιομηχανικών μετάλλων, αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων προμηθειών του νικελίου.

Μια εβδομάδα μετά, ειδικότερα στις 16 και 17 Μαρτίου, η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης του νικελίου στο LME ήταν επίσης επεισοδιακή καθώς αρχικά τέθηκε ένα φάσμα διακύμανσης 5% από τη συγκεκριμένη τιμή που δεν μπόρεσε να τεθεί σε εφαρμογή. Το φάσμα αυτό τελικά αναπροσαρμόστηκε στο 8% την περασμένη Πέμπτη. «Τι μπέρδεμα. Είναι άσχημο. Είναι κάτι παραπάνω από ένα μεγάλο μπέρδεμα» δήλωσε ένας διαπραγματευτής στο πρακτορείο Reuters.

«Ο κόσμος θα αρχίσει να σκέπτεται πως ίσως προτιμότερο να απομακρυνθεί από το LME». Όμως η τρέχουσα συγκυρία είναι εξαιρετικά αντίξοη. Υπολογίζεται πως εάν το LME δεν είχε διακόψει τη συνεδρίαση εκείνη την Τρίτη, η έκθεση της Tsingshan και των τραπεζών θα έφθασαν τα 15 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ

Σχόλια