Λάμπρος Τζούμης, Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την κατάρριψη των Drone πάνω από Ελληνικό έδαφος

 

------------------------

 "...Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμιά ειρηνική συνύπαρξη. Επιθυμεί αλλαγή συνόρων σε βάρος της Ελλάδας. Και το δηλώνει ξεκάθαρα σε κάθε ευκαιρία. Επιθυμεί αρπαγή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αέρα, θαλάσσης και ξηράς. Και οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει η ένταση (ελεγχόμενη, «ακόμα κι αν αλλάξει χέρια κανένα παλιονησάκι») για να διατηρούν το status του ρυθμιστή, άρα του ουσιαστικού κυρίαρχου στην περιοχή». Από εδώ

====================

 

Τα φονικά drones του Ερντογάν προβληματίζουν την Ελλάδα: Πολιτικά εκρηκτικό το ότι μεταφέρουν γερμανική τεχνολογία

 

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους και να παραμείνει στον αέρα για 27 ώρες συνεχώς. Είναι μαχητικό αλλά κοστίζει περίπου μόνο 5 εκ. Δολάρια. Όλα αυτά καθιστούν το τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar TB2 μια πολύ καλή αγορά.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα, στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Επιθετικά drones: Η φονική εξαγωγική επιτυχία του Ερντογάν (Erdogan)»
Υπότιτλος: «Τα επιθετικά drones είναι εμπορικά το πιο επιτυχημένο όπλο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας – Το οπλικό σύστημα ενισχύει την επιθετική Εξωτερική Πολιτική του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ιδίως έναντι της γειτονικής χώρας και εταίρου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας – Πολιτικά εκρηκτικό είναι το γεγονός ότι μερικά τουρκικά drones περιέχουν γερμανική Τεχνολογία»

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιθυμούν να το αποκτήσουν. Σύμφωνα με την τουρκική κρατική Αρχή Εξοπλισμών SSB, μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες προμήθειας με 16 χώρες.

Κατασκευαστής του drone είναι η τουρκική εταιρεία εξοπλισμών Baykar. Η εταιρεία διευθύνεται από τον 43χρονο Haluk Bayraktar. Ο αδερφός του Selcuk, ένα χρόνο νεότερος, είναι ο Τεχνικός Διευθυντής. Ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ μηχανικός είναι παντρεμένος με τη Sümeyye Erdogan, κόρη του Τούρκου Προέδρου.

Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, για τον οποίο στον αρχηγό του κράτους αρέσουν τα μαχητικά drones των αδελφών Bayraktar. Το TB2 καταδεικνύει τι μπορεί να κάνει η τουρκική βιομηχανία εξοπλισμών, την οποία προωθεί εδώ και χρόνια ο Erdogan. Οι εξαγωγές όπλων δεν φέρνουν μόνο συνάλλαγμα, αλλά αποτελούν και σημαντικό εργαλείο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Erdogan υπογραμμίζει με αυτόν τον τρόπο την αξίωση της χώρας του να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου.

Εννέα ξένες χώρες έχουν αγοράσει ήδη το TB2, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης, του Αζερμπαϊτζάν και της Αιθιοπίας. Το Ιράκ, ο Νίγηρας και η Πολωνία, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες. Εννέα χώρες θεωρούνται πιθανοί αγοραστές. «Όπου κι αν πάω, όλοι θέλουν τα drones μας», δήλωσε ικανοποιημένος ο Erdogan κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αφρική το περασμένο φθινόπωρο.

Όσοι παραγγέλνουν το TB2 γνωρίζουν τι θα πάρουν. Τα drones έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους σε πολλά πεδία πολέμου. Τον Απρίλιο του 2020 προκάλεσαν μια εντυπωσιακή ανατροπή στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης: Χάρη στο TB2, η κεντρική κυβέρνηση κατόρθωσε να σταματήσει την προέλαση του στρατάρχη Khalifa Haftar στην Τρίπολη και να τρέψει τα στρατεύματά του σε φυγή. Το TB2 διαδραμάτισε επίσης αποφασιστικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στη μάχη για την εξουσία στην Αιθιοπία και στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τώρα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας: Η Τουρκία έχει ήδη παραδώσει περίπου δώδεκα drones στην κυβέρνηση του Κιέβου και έχει υποσχεθεί περισσότερα. Τα drones έχουν αποδείξει τη θανατηφόρα τους αποτελεσματικότητα σε επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Donbass, γεγονός που ώθησε τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin να διαμαρτυρηθεί τηλεφωνικά στον Erdogan.

Η ίδια η Τουρκία χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κυρίως στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και εναντίον θέσεων της κουρδικής τρομοκρατικής (sic) οργάνωσης PKK στο Βόρειο Ιράκ και στην Ανατολία. Ο Erdogan επαινεί την αποτελεσματικότητα των όπλων σε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός των συνόρων μας και σε διασυνοριακές επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης».

Από απόψεως Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο, οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ είναι αμφιλεγόμενες. Αυτό εγείρει ερωτηματικά για τη στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς ένα σημαντικό εξάρτημα πολλών drones της Baykar προέρχεται από μια γερμανική εταιρεία: Το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού του στόχου τύπου «Argos II», το μάτι του drone θα μπορούσε να πει κανείς, προέρχεται από τη Hensoldt AG. Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε κατόπιν σχετικού ερωτήματος ότι η θυγατρική της, Hensoldt South Africa, προμηθεύει «αισθητήρες στην Baykar, τους οποίους η εταιρεία εγκαθιστά στα Bayraktar».

Οι αισθητήρες παράγονται από τη θυγατρική της Hensoldt Optronics Pty στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. «Σε αυτά τα προϊόντα δεν τοποθετούνται εξαρτήματα ηλεγμένων εξαγωγών γερμανικής κατασκευής», τονίζει ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Αντίθετα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Hensoldt παρακάμπτει τους γερμανικούς ελέγχους των εξαγωγών όπλων κατασκευάζοντας εξαρτήματα στη Νότια Αφρική.

Η υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως επειδή η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διαθέτει ανασταλτική μειοψηφία της τάξης του 25,1% στην Hensoldt AG. Οι αποστολές του TB2 στη Συρία, τη Λιβύη και το Βόρειο Ιράκ θεωρούνται αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, τουρκικά επιθετικά drones επιτέθηκαν σε νοσοκομείο στο Βόρειο Ιράκ. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των χωρών που διαθέτουν drones Bayraktar είναι το Τουρκμενιστάν, μια από τις πιο καταπιεστικές δικτατορίες στον κόσμο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το καθεστώς παρουσίασε το TB2 σε μια στρατιωτική παρέλαση στο Aschgabat. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι τα οπλικά συστήματα του Τουρκμενιστάν είναι επίσης εξοπλισμένα με το σύστημα εντοπισμού του στόχου της Hensoldt.

Τα τουρκικά drones προκαλούν εκνευρισμό και στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα. Η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Για να υπογραμμίσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις, η Τουρκία στέλνει τακτικά μαχητικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη έχουν πετάξει 18 φορές από την αρχή του έτους πάνω από ελληνικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων νησιών. Η Τουρκία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο drones για τις υπερπτήσεις.

Στο μεταξύ, άλλοι προμηθευτές εξαρτημάτων των τουρκικών drones σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Baykar. Στο παρελθόν, η καναδική Wescam προμήθευε εξαρτήματα εντοπισμού του στόχου. Αφότου έγινε γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα TB2 εναντίον της Αρμενίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η καναδική κυβέρνηση επέβαλε πάγωμα των παραδόσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Marc Garneau δήλωσε ότι η Τουρκία παραβίασε τους κανονισμούς ελέγχου τελικής χρήσης εξάγοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν. Ως αντίδραση στις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η βρετανική εταιρεία Andair σταμάτησε επίσης τις παραδόσεις εξαρτημάτων στην Baykar.

Στο μεταξύ, η Τουρκία δεν εξαρτάται πλέον από εισαγωγές για την παραγωγή του TB2. Πριν από μια εβδομάδα, η κρατική Αρχή Εξοπλισμών SSB ανακοίνωσε την παράδοση του πρώτου drone TB2 με ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού του στόχου τουρκικής παραγωγής. Το σύστημα, το οποίο ονομάζεται CATS, προέρχεται από την κρατική εταιρεία εξοπλισμών Aselsan.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Σχόλια