Μήπως τελικά η Ελλάδα μείνει μόνη αφού όλοι «τα βρίσκουν» με την Τουρκία; Ένα άρθρο κι ένα σχόλιο.

 

Τους τελευταίους μήνες το κυβερνητικό αφήγημα για τα ελληνοτουρκικά περιλαμβάνει το κεφάλαιο της «απομονωμένης Τουρκίας» και της ελληνικής γεωπολιτικής αναβάθμισης μέσω των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί…
Τα παραμύθια συνήθως έχουν καλό τέλος. Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αμφιβάλλουμε ότι θα «ζήσουμε εμείς καλά κι εκείνοι καλύτερα».

Το άρθρο από την Jerusalem Post που υπογράφει ο Jacob Kamaras, το επισήμανε ο Διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης. Όχι τυχαία. Στο τέλος το σχόλιο του από την προσωπική του σελίδα στο facebook:

«Τα συλλυπητήρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett ,στον διάδοχο του Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al Nahyan μετά την πρόσφατη επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, ήταν η τελευταία υπενθύμιση ότι η Μέση Ανατολή έχει μεταμορφωθεί.

Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες εξομάλυνσης ορόσημο του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις δηλώσεις ,είτε μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών υψηλού επιπέδου είτε μέσω αναδυόμενων σχέσεων, οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν δείξει δυναμικά την αξία του να δίνουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη.
Τώρα, η Τουρκία δείχνει σημάδια επανένταξης στο «κίνημα» για ειρήνη με το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ σημείωσε ότι ο Μπένετ «έχει επίσης μια θετική προσέγγιση» στους δεσμούς μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας. Ο Ερντογάν έθεσε επίσης την πιθανότητα μιας ενεργειακής συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας.

Δύο ημέρες μετά τα σχόλια του Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει νέα σχετικά με την ανάρρωση του Ισραηλινού αξιωματούχου από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, ο Ερντογάν είχε μια αιφνιδιαστική συνάντηση στα τέλη Δεκεμβρίου με ηγέτες της Συμμαχίας Ραβίνων στα Ισλαμικά Κράτη, λέγοντας στους ραβίνους ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη να αναπτύξει τη συνεργασία μας και να αξιοποιήσει καλύτερα τις υψηλές μας δυνατότητες» αποκαλώντας τον αντισημιτισμό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». .»

Αυτά τα σχόλια είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα όταν ληφθεί υπόψη η σκληρή κριτική του Ερντογάν προς το Ισραήλ και μερικές φορές η αντισημιτική ρητορική μετά το περιστατικό του στολίσκου της Γάζας το 2010, το οποίο προκάλεσε την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

Παρά την επίτευξη συμφωνίας το 2016, η Ιερουσαλήμ και η Άγκυρα απέτυχαν να σφυρηλατήσουν μια θερμή σχέση ειρήνης που μοιάζει με τις εκκολαπτόμενες σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Κάθε κλιμάκωση στη Γάζα, με πιο πρόσφατη τη σύγκρουση 11 ημερών τον Μάιο του 2021, τονίζει την ένταση Ισραήλ-Τουρκίας και φαινομενικά επαναφέρει τις χώρες στο πρώτο στάδιο των προσπαθειών προσέγγισης.

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ φέρεται να παραμένει καχύποπτο για τη διόρθωση των σχέσων με την Τουρκία – ένα συναίσθημα που ενισχύεται από σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης που απορρίπτουν την «επιθετική γοητεία» του Ερντογάν και θεωρούν ότι οι προοπτικές για ειρήνη είναι ελάχιστες.

Κάποιος βαθμός σκεπτικισμού είναι κατανοητός. Ωστόσο, η μεταβαλλόμενη δυναμική στη Μέση Ανατολή εγείρει το ερώτημα: Γιατί να μην δοθεί η ευκαιρία στην ειρήνη;

Το Αζερμπαϊτζάν – του οποίου η στενή συνεργασία με το Ισραήλ χρονολογείται από το 1992, πολύ πριν από τις Συμφωνίες του Αβραάμ – θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση μιας συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας. Ως μια χώρα που έχει ισχυρές σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν έχει καταδείξει τις δυνατότητές του να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Τον Απρίλιο του 2021, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, Χικμέτ Χατζίεφ, δήλωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μια τριμερή σύνοδο κορυφής με την Τουρκία και το Ισραήλ, δηλώνοντας: «Η Τουρκία είναι αδελφή χώρα του Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ είναι ο στρατηγικός μας εταίρος. Θέλουμε οι φίλοι μας να είναι φίλοι μεταξύ τους. Εάν οι πλευρές συμφωνήσουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία, τότε το Αζερμπαϊτζάν θα τους καλωσορίσει».

Ο Hajiyev πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι το Ισραήλ και η Τουρκία «μοιράζονται παρόμοια συμφέροντα. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ τους εξυπηρετεί και αυτά τα συμφέροντα. Το Αζερμπαϊτζάν κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει αυτή τη σχέση».

Αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από την κατανόηση των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν για τα πολύπλευρα οφέλη μιας θερμής ειρήνης με το Ισραήλ. Αλλά αντί για μια αποκλειστικά συναλλακτική σχέση στην οποία το Μπακού παρέχει πετρέλαιο και η Ιερουσαλήμ παρέχει όπλα, αυτοί οι δεσμοί πηγαίνουν πολύ βαθύτερα και αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο αντίκτυπο των σημερινών Συμφωνιών του Αβραάμ.
«Το Αζερμπαϊτζάν είναι το σπίτι μιας εβραϊκής κοινότητας που πιστεύει ότι χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις όταν εκπρόσωποι της οργάνωσής του επισκέφθηκαν το Αζερμπαϊτζάν αυτόν τον μήνα. «Συνάντησα πολλούς Εβραίους από το Αζερμπαϊτζάν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εδώ στο Μπακού, όσο και στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και αλλού, και αυτό που μοιράζονται είναι η υπερηφάνεια για τη σύνδεσή τους με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία όπου έχουν ζήσει ελεύθερα ως Εβραίοι».

Οι Εβραίοι ζουν και στην Τουρκία για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Και παρά τις διπλωματικές εντάσεις τους τα τελευταία χρόνια, η Ιερουσαλήμ και η Άγκυρα έχουν διατηρήσει μια ισχυρή οικονομική σχέση, με τις τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ να αγγίζουν το μηνιαίο υψηλό όλων των εποχών των 595 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021. Τα θεμέλια υπάρχουν για μια θερμή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. και οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν δείξει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να αξίζει την επένδυση.

Δίνοντας μια ευκαιρία στην ειρήνη με την Τουρκία, το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της περιοχής.

Ο συγγραφέας είναι ο αρχισυντάκτης του San Diego Jewish World, ο πρώην αρχισυντάκτης του Jewish News Syndicate και ο ιδρυτής της Stellar Jay Communications, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπεί το Αζερμπαϊτζάν. ΠΗΓΗ

Το σχόλιο του Βασίλη Κοψαχείλη.

https://www.jpost.com/opinion/article-695022

---------------
 Blogger: ..λογική κατάληξη, όταν το "ελληνικό" πολιτικό προσωπικό έχει συνομιλητή τον αντζέντη -Φουρθο@τη. Όταν το
- κατασκευασμένο -πολιτικό προσωπικό  έχει ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας και ασχολείται μόνο με μπίζνες, ενώ ο Ερντο και η Τουρκία έχει πολλούς βαθμούς ελευθερίας και ξέρει να διεκδικεί...

----------------

Σχόλια