Γιώργος Αδαλής: Το παρασκήνιο της ενεργειακής σύγκρουσης στην Ευρώπη - Παρέμβαση Αμερικανών με LNG

 

====================

  • Προετοιμάζεται για μεγάλες ελλείψεις ενέργειας: Μπορεί και να γίνει χειρότερο το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη

  • Ενεργειακή κρίση: Αύξηση 50% στα τάνκερ με αμερικανικό LNG προς Ευρώπη

    • 7+1 LNG φορτία από ΗΠΑ...Τί ΔΕΝ λένε

      ---------------

      https://aheloos.blogspot.com/

      Επιστολή των ΜΚΟ ενάντια στην αδειοδότηση του ΥΗΣ της Μεσοχώρας.

      Οικο-κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου 

      Οικο-κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου πραγματοποιούν έως τις 15 Αυγούστου στη Μεσοχώρα Τρικάλων περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ και κινήσεις πολιτών. Χτες οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την καθιερωμένη πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας προς το τέλος της οποίας σημειώθηκαν διαπληκτισμοί με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να γίνουν συλλήψεις. Το κάμπινγκ ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου και στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται διάφορες εκδηλώσεις ενάντια στην εκτροπή του ποταμού. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Περιβαλλοντική Κίνηση κατά της Εκτροπής του Αχελώου» και «Αχελώου ρους» καθώς και άλλοι οικολογικοί φορείς διαμαρτύρονται για την επιμονή της κυβέρνησης στο σχέδιο της εκτροπής αγνοώντας τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ και την άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το έργο.

      Παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε αιφνιδιαστικά τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και το διαχειριστικό πρόγραμμα των λεκανών απορροής του Αχελώου και του Πηνειού, σε νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο που πέρασε στη βουλή το 2006.

      Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF Hellas, προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ με σκοπό την ακύρωση των επίμαχων διατάξεων αλλά δύο χρόνια μετά, απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος στις 2 Αυγούστου, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σκοπεύει να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τον εάν η νομοθετική διάταξη της διοίκησης είναι σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο και την οδηγία 2000/60/ΕΚ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ΣτΕ δεν έχει στείλει ακόμη το προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ.

      Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν και στην κατασκευή φράγματος στη Μεσοχώρα καθώς η τεχνητή λίμνη θα εξαφανίσει χωριά όπως η Μεσοχώρα, το Αρματωλικό και άλλους παραποτάμιους οικισμούς της περιοχής. Το παραπάνω φράγμα έχει ολοκληρωθεί ενώ έχει τελειώσει και η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου και το φράγμα της Συκιάς κατασκευάζεται. Μάλιστα, αν ολοκληρωθεί το τελευταίο φράγμα, πολιτιστικά μνημεία ιδιαίτερης σημασίας, όπως το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, γέφυρες και παλιοί Οικισμοί πρόκειται να χαθούν για πάντα κάτω από το νερό.

      Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η ποσότητα νερού που θα εκτραπεί θα φτάνει μέχρι και τα 600 εκατομμύρια κυβικά ετησίως σε ένα σύνολο 4 δις. Ο Γ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό, καθώς θα προσφέρει νερό στον Πηνειό και στο δέλτα εκβολής του, που σήμερα είναι σοβαρά υποβαθμισμένες, θα συμβάλλει στη μείωση της υφαλμύρησης του υπόγειου υδροφορέα.

      leibadaarh
      Φωτεινή Λαμπρίδη

      Προσθέτει ότι είναι παράλληλα και ενεργειακό (μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για άντληση νερού από βάθη που ξεπερνούν τα 200 μέτρα, συμβολή στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου και παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου), υδρευτικό (προσφορά νερού στις αστικές περιοχές της Θεσσαλίας που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα) και αρδευτικό (εξασφάλιση νερού για την άρδευση προβληματικών περιοχών της Θεσσαλίας και για την ανάπτυξη καλλιεργειών με ενεργειακά φυτά).

      Οι συμμετέχοντες στο οικο-κάμπινγκ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Κατά τη συνάντησή τους στη Μεσοχώρα ανοίγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της ενέργειας και του νερού, τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων και της καταστροφής των ποταμών ενώ σχεδιάζουν και τα επόμενα τους βήματα ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα.

      Πρόγραμμα

      Δευτέρα 10/8

      πρωί: Οικο-περίπατος: ανάβαση στο όρος Αυγό

      απόγευμα: Οι επιπτώσεις της εκτροπής και του φράγματος στη Μεσοχώρα (Γ. Παπαδημητρίου, Κ. Μπούρος)

      βράδυ: live funk jazz (στο ποτάμι)

      Τρίτη 11/8

      πρωί: παιδικό εργαστήρι

      απόγευμα: αστικός χώρος και νερό – τουριστική ανάπτυξη και νερό

      βράδυ: live rock (στο ποτάμι)

      Τετάρτη 12/8

      πρωί: Κουνγκ Φου, Hungar, αυτοάμυνα, χρήση κονταριού, clu kun, tai chi, γυναικεία αυτοάμυνα (στο ποτάμι),παιδικό εργαστήρι

      απόγευμα: Αυτο-οργανωμένη δασοπροστασία

      βράδυ: Μουσικά δρώμενα από σχήματα, παρέες και άτομα

      Πέμτπη 13/8

      πρωί: παιδικό εργαστήρι

      απόγευμα: Έδαφος, νερό και η πρόταση της οικολογικής γεωργίας. Η Θεσσαλία αντικρίζοντας το μέλλον

      βράδυ: το camping μαγειρεύει αυτοσχεδιάζοντας και γλεντάει το ίδιο

      Παρασκευή 14/8

      πρωί: Το παιδικό εργαστήρι πάει οικο-περίπατο

       

      απόγευμα: παρουσίαση του παραμυθιού “Το παιδί και το ποτάμι” του Ν. Σκιαδά, συνέλευση – απολογισμός του camping και των δράσεων

      βράδυ: συναυλία με λαϊκή μουσική (στην πλατεία του χωριού)

      Σάββατο 15/8

      απόγευμα: Από το “Γη και Ελευθερία” στη σύγχρονη ελευθεριακή πρόταση (Γ.Φούφας, Μ. Επιτρόπουλος)

      βράδυ: αποχαιρετιστήριο γλέντι στην κοίτη του ποταμού

       ==================

       https://www.eepf.gr/el/h-eepf/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF

      -------------

      https://www.ellet.gr/poioi-eimaste/dioikitiko-symvoulio-synergates/ 

      -------------------

       

Σχόλια