"Ελάχιστη Περιουσία" 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο εξετάζει η Γερμανία

 

Τον Δεκέμβριο, ενώ η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κοροναϊού, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (German Institute for Economic Research) αναβίωσε μια ιδέα αιώνων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανισότητας του πλούτου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Καθολική Βασική Κληρονομία ή "Grunderbe" στα γερμανικά, θα εκχωρούσε €20.000 σε κάθε κάτοικο όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το ποσό θα προορίζεται να καλύψει έξοδα για την εκπαίδευση ή κατάρτιση, προκαταβολές ακινήτου ή για την έναρξη επιχείρησης, σύμφωνα με την DW. 

Η ιδέα είναι παρόμοια με το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, ένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών που δοκιμάζεται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, το οποίο απονέμει στους ανθρώπους ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα. 

"Αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ευημερία για όλους στο άμεσο μέλλον, τότε θα πρέπει να μειώσουμε το υψηλό επίπεδο της ανισότητας του πλούτου μέσω αναδιανομής: δίνοντας στο μισό πληθυσμό που δεν κατέχει περιουσιακά στοιχεία μια βασική κληρονομιά", αναφέρει ο φορολογικός εμπειρογνώμονας του γερμανικού think tank, Στέφαν Μπαχ στην πρόταση του.

Ο Μπαχ εκτιμά ότι, με βάση τους περίπου 750.000 Γερμανούς που ενηλικιώνονται κάθε χρόνο, η καθολική κληρονομιά θα κόστιζε στη γερμανική κυβέρνηση περίπου 22,6 δισ. ευρώ ετησίως. Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με την αύξηση του φόρου κληρονομιάς, με τη θέσπιση ενός φόρου στους υπερπλούσιους και με τη μεταρρύθμιση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες με παρόμοια κατανομή εισοδήματος, ο πλούτος στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, σύμφωνα με το think tank. Το πλουσιότερο 10% κατέχει τα δύο τρίτα του συνολικού ιδιωτικού πλούτου (περίπου 12 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία). Το πλουσιότερο 1% κατέχει το ένα τρίτο, ενώ το πλουσιότερο 0,1% κατέχει έως και το ένα πέμπτο.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο μισό κατέχει λίγα έως καθόλου περιουσιακά στοιχεία - μόλις το 1,3% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου - ενώ δεν μένει σχεδόν τίποτα όταν πεθαίνουν μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με μελέτη του Forum New Economy.

Στην πρόταση του ο Μπαχ αναφέρει ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν πως ένα καθολικό σύστημα κληρονομιάς θα περιόριζε τον συντελεστή Gini, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ανισότητας πλούτου/εισοδήματος, κατά 5-7%. Θα αύξανε τον πλούτο του φτωχότερου μισού από 59% έως 94%.

Εάν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την ανισότητα, θα πρέπει "να επικεντρωθεί στην αύξηση του πλούτου της μεσαίας τάξης υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία της κατοικίας, την παροχή συμπληρωματικών συντάξεων και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία", αναφέρει ο Μπαχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW.
============= 
1... τι τους έπιασε τους Γερμανούς ..υποστηρίζουν λέει την ιδιοκτησία κατοικίας! Πλάκα μας κάνουν! Σ' αυτό το επιχείρημα δεν στήθηκε όλο το "αφηγημα" για να επιβληθούν μνημόνια στην Ελλάδα; 
Αυτοί δεν ήταν που έλεγαν ότι είναι απαράδεκτο να είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. 
Υπονοώντας σαφώς ότι αυτά τα σπίτα έγιναν με δανεικά από τας ευρώπας. Έτσι έλεγε ο Μόσιαλος, ο δικός τους άνθρωπος! Η φωνή τους στην Ελλάδα  & επιλογή του ΓΑΠ για να μην ξεχνιώμαστε. 
Τι κάνει λάθος ο Μόσιαλος;
-----
... μετά τη δόση ...Μόσιαλου (σταματήστε να πιάνετε τ΄αχαμνά σας, σας βλέπω) πάμε να μιλήσουμε σοβαρά.
α. Αν τότε το 2010 δεν καταλάβατε το άθλιο ρόλο του Μόσιαλου, τώρα που τον ακούτε δεν φαίνεται καθαρά το  "αφήγημα"  που ανέλαβε να περάσει τότε στον ελληνικό λαό, ως εκπρόσωπος της τρόϊκας φυσικά...
β. Αυτή τη στιγμή ο ίδιος άνθρωπος σέρνει το χορό της ...ενημέρωσης για τον κρονιό... πιστεύετε ότι τώρα είναι αξιόπιστος και δεν παίζει παιχνίδι; Δώσατε την απάντηση, πάμε παρακάτω.
 
2. Λένε: "Καθολική Βασική Κληρονομία" αν είναι έτσι, γιατί στέρησαν από της Έλληνες αυτή την κληρονομιά; Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η κατάσχεση (πείτε το εξαγορά - απορρόφηση) δημόσιου πλούτου (δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, κ.λ.π. ) που έγινε ..νόμιμα μέσω του Υπεραμείου; 
 
3. Αυτή η ιστορία του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" έχει πολλή μεγάλη ουρά. Πρώτον: φέρνει το κράτος σε μια κατάσταση του "μεγάλου πατερούλη" όπου μεριμνά για τα ...ζωντανά του. Να με συμπαθάτε, αλλά δεν δέχομαι δώρα αν δεν ξέρω τι θα μου στοιχίσει τελικά το ...δώρο. Εκτός κι' πιστεύετε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο  και παίρνατε καραμέλες από κάθε κύριο στο δρόμο...οπότε  πάμε παρακάτω...
 
4. Αυτό που μάλλον βλέπουν οι Γερμανοί (για τη γερμανία) είναι, ότι το κόλπο με το ευρώ τελειώνει. Κατάφεραν να αποφύγουν την κρίση - εξάγοντάς την σε τρίτες χώρες - βλ. ελλάδα. Δανείζοντάς την, όλη η χώρα αγόραζε γερμανικά για να μην έχει κρίση η Γερμανία. Αυτό σταμάτησε- το 2010. Έτσι μας ...τελειώνουν σιγά -σιγά οι χώρες προς εκμετάλευση - άσε που μπορούν να ξεκηκωθούν κι' όλας - και οι γερμανοί θέλουν να αποφύγουν τον στασιμοπληθωρισμό που βιώνει η Ιαπωνία εδώ και 30 τόσα χρόνια. 
 
Και καλά η Ιαπωνία και οι Ιάπωνες το αντέχουν, οι Γερμανοί θα το αντέξουν;  Δείτε τι σημαίνει στασιμοπληθωρισμός ...
 ===================

Σχόλια