Δωρεάν κρέας τη Σαρακοστή

 

Στον μακεδονικό κάμπο τα τηλέφωνα έχουν ανάψει αυτόν τον καιρό! Οι συναντήσεις έχουν πυκνώσει.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αγρότες και επιχειρηματίες συζητούν διαρκώς τι θα κάνουν, πώς θα αντιμετωπίσουν την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας. Πώς θα αντιδράσουν. Οι αυξήσεις απειλούν τις επιχειρήσεις τους ακόμη και με πτώχευση, αν δεν τιθασευτούν.

Οι αγρότες, που καιρό τώρα πληρώνουν το μάρμαρο της ουκρανικής κρίσης με αποκλεισμό των προϊόντων τους από τη μεγάλη ρωσική αγορά, έχουν άγχος για το μεγάλο, διπλό μέτωπο πανδημίας και ακρίβειας που τους απειλεί. Οι ανταποκριτές μου στον Βορρά μού λένε ότι ο προβληματισμός αυτός έλαβε συγκεκριμένες διαστάσεις σε μυστική σύσκεψη επιχειρηματιών και αγροτών που στήριξαν την κυβέρνηση στις εκλογές του 2019 ποικιλοτρόπως.

Μεγαλοεπιχειρηματίας, του οποίου η επιχείρηση βασίζεται στην ψύξη των προϊόντων που διακινεί, ζωικών και φυτικών, ανέφερε εξοργισμένος ότι ο λογαριασμός ρεύματος από 117.000 ευρώ τον μήνα εκτοξεύτηκε στα 420.000 ευρώ! Η υποψία ότι τα έξοδα της επιχείρησής του θα εκτοξευτούν το 2022 σε 4.000.000 ευρώ ετησίως για ρεύμα τού προκαλεί ίλιγγο! Δεν κοιμάται ο άνθρωπος!

«Τι κάνουν αυτοί εκεί κάτω στην Αθήνα;» αναρωτήθηκε με τη βαριά μακεδονική προφορά του. Οι απαντήσεις της ομήγυρης είναι προς προβληματισμό. «Αυτή η ρήτρα -πώς τη λέει ο Μητσοτάκης– διαφυγής, που μας δίνει για το ρεύμα από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο ως επιδότηση, είναι δώρον άδωρον! Τότε δεν έχουμε πολλή δουλειά – καθόμαστε. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι χαμηλοί! Τι να την κάνουμε την επιδότηση; Είναι σαν να μας δίνει δωρεάν κρέας τη Σαρακοστή!» σχολίασε εις εκ των παρισταμένων με χιούμορ χοντροκομμένο! Τραντάχτηκε το τραπέζι από τα γέλια. Προσωρινώς… Γιατί ο επόμενος συνέχισε τον… ψαλμό. «Γιατί έκλεισαν τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία; Λένε ότι λειτουργούν όλα! Δεν είναι αλήθεια – μόνο ένα λειτουργεί από τα τέσσερα, στον Αγιο Δημήτριο! Τα άλλα έχουν τα φουγάρα σβηστά».

Η συζήτηση διανθίστηκε με «καντήλια» για τη βιαστική πράσινη ανάπτυξη, τα φωτοβολταϊκά και λοιπά οικολογικά, που αγρότες και επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουν όταν λειτουργούν με το μαχαίρι στον λαιμό! Βλέποντας πόσο αργά εξελίσσεται το σχέδιο μετάβασης στη δυτική Μακεδονία είναι πολύ σκεπτικοί. Το… τσίπουρο έσωσε προσωρινά την κατάσταση στη μυστική σύσκεψη του μακεδονικού κάμπου εκείνη τη βραδιά – αγρότες και επιχειρηματίες έπνιξαν τον πόνο τους εκεί: στο οινόπνευμα. Αλλά προσωρινά. Το 2022 θα τους συναντήσουμε στους δρόμους. Ο Μπούτας και ο Νασίκας δεν ζουν. Ζει το πνεύμα τους, όμως.

ΠΗΓΗ

-------------------------


  1. Ενεργειακή κρίση: Στα 350 δισ. ευρώ το κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

  2. +546% το ρεύμα, +941% το φυσικό αέριο!

  3. H οικονομική μας κρίση μέσα από μία… κονσέρβα ροδάκινο!

  4. Γιάννης Μπασιάς: Η ανθρωπότητα απειλείται με οικονομική συρρίκνωση λόγω της "πράσινης" εμμονής ...ποιοί εργαζόμενοι με ποια εισοδήματα θα πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος...

Σχόλια