Τι σημαίνει η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας

 

Ηλίας Τασόπουλος

Η εκκίνηση νέας νομικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Πολωνίας σήμανε την άρση της άτυπης ανακωχής, που είχε προκύψει μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη Λευκορωσία. Όσο σημαντική κι αν η συμμετοχή της Πολωνίας στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ρήγμα μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας πλαταίνει διαρκώς. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Από τα κοινωνικά θέματα, τη de facto απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέχρι και τη μεταχείριση των μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν απέναντι από την ακραία συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου βέβαια σηματοδότησε την ευθεία διαμάχη των δύο πλευρών.

Βέβαια, η υβριδική επίθεση από τη Λευκορωσία, με την εργαλειοποίηση μεταναστών και τις απόπειρες μεταφοράς τους προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έφερε τη σύγκρουση τους στο παρασκήνιο. Η κοινή απειλή τους έφερε πιο κοντά για λίγο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να διαρκέσει για πολύ.

Μέσω της νέας διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και να της επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις. Ήδη τα ανοιχτά μέτωπα των δύο εκτείνονται σε μία μεγάλη γκάμα ζητημάτων.  

  • Η Πολωνία έχει επανειλημμένως καταδικασθεί από το ΔΕΕ, με τελευταίο παράδειγμα τη χρήση του λιγνίτη. Καθώς η Πολωνία συνεχίζει την εξόρυξη λιγνίτη σε μεθοριακές εγκαταστάσεις της, έχει κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων.

Η προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης να ελέγξει τη δικαιοσύνη είναι ωστόσο το πιο σημαντικό σημείο τριβής στις σχέσεις τους. Τον Οκτώβριο το ΔΕΕ επέβαλε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα, μέχρι η Πολώνια να συμμορφωθεί με την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου. Μένει να φανεί εάν θα περικοπούν κονδύλια από την ΕΕ, σε περίπτωση που η Βαρσοβία αρνηθεί να καταβάλει το αντίτιμο του προστίμου.

Η μετωπική σύγκρουση που πραγματοποιείται μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει αδιάφορες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις καταφανείς παραβιάσεις σε βασικούς τομείς, όπου κρίνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, όπως για παράδειγμα η ανεξαρτησία μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, η Πολωνία κλήθηκε στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργάνωσε η Ουάσιγκτον για τους οιωνεί εταίρους της.

Για να αντιμετωπιστεί η συσσωρευμένη ένταση με τη Ρωσία, χρειάζεται κάθε δυνατός σύμμαχος, πολλώ δε μάλλον μία χώρα σαν την Πολωνία, με μεγάλο κίνητρο να αντιταχθεί στη Μόσχα. 

Βέβαια, στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα τόσο εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ, θα ήταν δύσκολο να φέρει αποτέλεσμα. Ενδεχομένως βέβαια, αν η σχέση τους εξαρτιόταν μόνο από τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία, η εθνικιστική υπερσυντηρητική κυβέρνηση θα είχε ήδη ακολουθήσει χωριστό δρόμο.

-----------------------------

Σχόλια