Ο “εκρηκτικός” διάλογος του Πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο της Washington Post για τις “ψευδείς ειδήσεις”
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Ένα θέμα στο οποίο δεν αναφερθήκαμε (Βlogger: εδώ ο Μιχάλης κάνει την ανάγκη φιλοτιμία... αφού κάποιοι άλλοι θα βγάζαν το θέμα, δεν θα μπορούσε να το παίξει δημοσιογραφάρα μετά....) από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Washington Post είναι ένας εκρηκτικός, θα έλεγα διάλογος του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τη δημοσιογράφο δημοσιογράφο Lally Weymouth, για το νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.
Η δημοσιογράφος είναι η θυγατέρα της γνωστής εκδότριας της εφημερίδας, Καθρίν Γκράχαμ. Η εφημερίδα έχει πλέον πουληθεί στον ιδιοκτήτη της ΑΜΑΖΟΝ, αλλά τα δημοσιογραφικά της “στανταρντ” δεν έχουν αλλάξει
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, όπως δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα (εδώ το αγγλικό κείμενο):
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο.
ΠΑΝΤΗΣΗ: Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες «ψευδών ειδήσεων», ειδικά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην παίρνουν υπερβολική δημοσιότητα (are not given too much exposure)
ΕΡ.: Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε την επίθεση στα ΜΜΕ
ΑΠ.: Αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο.
ΕΡ: Γιατί απλά να μην το κάνετε;
ΑΠ.: Είσαι τόσο έμπειρη δημοσιογράφος. Θα πάρω την άποψή σου πολύ σοβαρά
ΕΡ.: Είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός. Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς από όλους θα πρέπει να είστε συνηθισμένος με τα μέσα ενημέρωσης. Βρίσκεστε στο κοινό εδώ και χρόνια. Είναι ολισθηρό (αυτό που κάνετε).
ΑΠ.: Είχα το μερίδιο μου σε επιθέσεις. Αλλά δεν είναι για μένα. Είναι για τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το Διαδίκτυο.
ΕΡ.: Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογοκρίνω.
ΑΠ.: Θα πάρω την άποψή σας. Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να γίνει δύσκολη η ζωή για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια και δεν θα τους «κλειδώσουμε» (εννοεί στα σπίτια τους).
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να προσφέρει ένα αντίδοτο στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη; Μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει;
ΑΠ.: Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε μια λογική κεντροδεξιά αρμόδια κυβέρνηση που ήρθε μετά από μια λαϊκιστική κυβέρνηση που απέτυχε στις προσδοκίες του λαού. Εκλεγήκαμε με μια σαφή εντολή: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό. Ποτέ δεν σταματήσαμε να πιέζουμε για μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής και έχουμε λογικές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.
=============================
Η ερώτηση-ματ της Washington Post στον Κυριάκο που εξαφάνισαν τα εδώ ΜΜΕ
Συνέντευξη στην Washington Post έδωσε ο Κυριάκος μας, σε άπταιστα αγγλικά φυσικά και όχι σαν κάτι άλλους, ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε! Όπως αναμένονταν εκθείασε το “success story” της Ελλάδας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας… Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα πανδημικά κύματα, αφήστε το καλύτερα!
Κατά μία σατανική σύμπτωση, το απόσπασμα αυτό δεν υπάρχει σε κανέναν ιστότοπο συστημικού μέσου, που δημοσίευσε την συνέντευξη του Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης. Δεν μπορώ να ξέρω αν οι συνάδελφοι περιορίστηκαν στο δελτίο Τύπου που τους σέρβιρε το Μαξίμου, ή αν… χάθηκαν στην μετάφραση, πάντως θα μπορούσαν να ρίξουν ματιά στον ιστότοπο της Washington Post. Βλέπετε, ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου είχε ήδη αναρτηθεί από την Τετάρτη, όπως φυσικά και το επίμαχο απόσπασμα, το οποίο και επισυνάπτουμε για να μην χωρά η παραμικρή αμφιβολία.Τέλος πάντων, αυτά διαβάσαμε πάνω-κάτω σε όλους τους ιστότοπους των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Όμως, ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Κυριάκου μας στην Lally Weymouth, ήταν περιέργως “εξαφανισμένο”! Ποιο ήταν αυτό; Μα τo απόσπασμα που η Αμερικανίδα δημοσιογράφος ρωτάει τον πρωθυπουργό μας για το «νόμο που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση fake news και θέτει υπόλογους τόσο τον ιδιοκτήτη του Μέσου, όσο και τον δημοσιογράφο». Είδατε πόσο άριστα “διαβασμένοι” είναι για την ελληνική πραγματικότητα οι ξένοι δημοσιογράφοι;
Φοβάμαι πως δεν αποτελεί για κάποιους είδηση μία ερώτηση της “ναυαρχίδας” των αμερικανικών ΜΜΕ (που μόνο αριστερή δεν την λες) για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος (μάλλον συνηθισμένος από την αντιμετώπιση που έχει από τα εδώ συστημικά μέσα) δεν περίμενε να ακούσει από την δημοσιογράφο να του λέει: «Γιατί χρειάζεστε να επιτεθείτε στα ΜΜΕ; Θα έπρεπε να είστε συνηθισμένος… Είστε δημόσιο πρόσωπο εδώ και χρόνια, είναι ένας ολισθηρός δρόμος».
Σε εμφανή αμηχανία ο Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είναι για μένα, αλλά για την φουκαριάρα (όχι αυτό είναι από αλλού!) είναι για την… δημόσια υγεία»! Στο σχόλιο της δημοσιογράφου «διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα», ο πονηρός Κυριάκος “έστριψε δια του αρραβώνος”, γυρνώντας την συζήτηση στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους!
Η ερώτηση-ματ της Washington Post στον Κυριάκο που εξαφάνισαν τα εδώ ΜΜΕ, Βλέπετε οι ξένοι δημοσιογράφοι κάνουν όντως “ευθείες ερωτήσεις”, όπως είχε είπε ο Κυριάκος στην Ολλανδέζα σε εκείνη την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου. Κι αν εκεί του είχαμε δώσει δίκιο για την προβοκατόρικη στάση της Ολλανδέζας στο μεταναστευτικό, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την εξαφάνιση του επίμαχου αποσπάσματος της Washington Post, την οποία (εξαφάνιση) θα ζήλευε μέχρι και ο Ερντογάν!
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια