Παράσταση για τα Ελγίνεια, που έκλεψαν οι Βρετανοί, αλλά …μόκο για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Ομολογώ ότι διάβασα πολύ προσεκτικά τις περισπούδαστες «αναλύσεις» στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, από αυτά που λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά δεν κατάλαβα γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα «να πάρει στα χέρια του την υπόθεση των Μαρμάρων». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Περισσότερο μπερδεύτηκα. Είχε γίνει μήπως η κατάλληλη προετοιμασία από την αρμόδια υπουργό και δεν το πήραμε είδηση; Βρήκαμε τους Βρετανούς …μπόσικους λόγω Brexit; ‘Η μήπως αποφάσισε ξαφνικά η κυβέρνηση να ξεκινήσει τον …ανένδοτο για τα Ελγίνεια;

  • Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος αυτή η επίδειξη «πολιτικού θάρρους», αλλά αν οδηγήσει, όπως πολύ φοβούμαι, σε αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν “flop”, είναι βέβαιον ότι δεν θα έχει κάνει καλό στη χώρα. Ούτε στο Μητσοτάκη.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τους Βρετανούς.  Αποτελούν όμως ζήτημα κύρους. Και ο συγκεκριμένος λαός έχει αποδείξει ότι με τέτοια δεν παίζει.

Ειδικότερα ο Μπόρις Τζόνσον έχει τοποθετηθεί γύρω από το ελληνικό αίτημα, υιοθετώντας την ακραία και ανιστόρητη θέση ότι τα Ελγίνεια αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο από την Βρετανία και αποτελούν περιουσία του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο είναι-τάχα μου-ανεξάρτητο. Πρώτο λάθος λοιπόν ο αποδέκτης του αιτήματος. Δηλώνει αναρμόδιος!

Αν όμως ο πρωθυπουργός ξέρει ότι η θέση του Μπόρις έχει αλλάξει, ή έχει έστω υποστεί ρωγμές και ο ομόλογος του είναι έτοιμος να …παραδοθεί, εφόσον του δανείσουμε …τη μάσκα του Αγαμέμνονα, πάω πάσο. Ωραίο παζάρι. Θα βγάλω το καπέλο και στο Μητσοτάκη και στον σεκιουριτά διοικητή της ΕΥΠ που αντί να παρακολουθεί μόνο τους ανεμβολίαστους, έχει ρίξει τα δίχτυα του και στα άδυτα της Ντάουνιγκ Στρίτ.

Αλλά αν παρελπίδα ο Μπόρις επιμείνει και βγουν τις επόμενες μέρες τα βρετανικά ταμπλόιντ κράζοντας, θα πρόκειται για μια τεράστια αστοχία του Ελληνα πρωθυπουργού. Γιατί οι τσάμπα μαγκιές στην πολιτική, όταν δεν «βγαίνουν», έχουν κόστος. Γελοιοποιούν όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και την χώρα που εκπροσωπούν.

  • Προείπα ότι το ζήτημα των Μαρμάρων δεν είναι στρατηγικό για τους Βρετανούς. Είναι βαθιά συμβολικό για εμάς και θέμα ξεπεσμένου αυτοκρατορικού γοήτρου για τους σημερινούς κατόχους/κλεπταποδόχους.

Αντιθέτως ζήτημα στρατηγικό για την Γερμανία, αλλά πρωτίστως για εμάς είναι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Και εκεί δεν είδα τον κύριο Μητσοτάκη να αρθρώνει λόγο. Ούτε τολμηρό, ούτε, ας πούμε, ακαδημαικό. Ομως ας μην προτρέχουμε. Μπορεί να του  πουν οι «υπηρεσίες» πότε θα έρθει η ώρα να βάλει το γκολ και στους Γερμανούς…

===============

Σχόλια