100,00% βεβαιότητα πως με τα αιολικά η Γερμανία ΔΕΝ θα έχει ρεύμα. Βεβαίως ούτε και η Ελλάδα!

 

Τα Ομηρικά Έπη μας έχουν πει εδώ και κάτι χιλιάδες χρόνια πως υπάρχουν παρατεταμένες περίοδοι που ο άνεμος εξαφανίζεται και για να κάνεις δουλειά με τον άνεμο πρέπει να θυσιάσεις μια Ιφιγένεια. Δυστυχώς λέγεται πως κι ο Αϊνστάιν το είχε πει, πως η ανθρώπινη ανοησία είναι άπειρη και οι Γερμανοί έχουν γεμίσει τη χώρα τους ανεμογ@@ήτριες, σε μια προσπάθεια ν' αναβιώσουν το όραμα των Ναζί στο Μεσοπόλεμο, να παράγουν ηλεκτρισμό από τον άνεμο και να τον χρησιμοποιήσουν για παραγωγή υδρογόνου.

Βεβαίως δεν γέμισαν όλη τη χώρα τους, στις πλούσιες Βαυαρία και Βάδη-Βιρτεμβέργη βλέπει κανείς πολλά φωτοβολταϊκά, αλλά όχι ανεμογ@@ήτριες, αυτές είναι καλές για την "παρακατιανή" πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά και τις βορειοδυτικές περιοχές. Στο τέλος Αυγούστου 2021, που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Ινστιτούτο Fraunhofer, στη Γερμανία υπήρχαν 55,94GW εγκατεστημένης ισχύος χερσαίων αιολικών. Αυτά τα 55,94GW, που είναι οκτώ φορές περισσότερα απ' αυτά που θέλει ο Μητσοτάκης να έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2030 και που έχουν απείρως μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά απ' αυτά που θα έχουμε ποτέ στην Ελλάδα, το πρωί της Πέμπτης 7/10/2021 έδιναν συγκλονιστικά χαμηλές αποδόσεις, πέφτοντας ακόμα και στα 0,151GW!

Η διαίρεση 0,151/55,94 δίνει 0,27% αξιοπιστία ηλεκτροδότησης, μια νέα απόλυτη ξεφτίλα για τα αιολικά. 99,73% βεβαιότητα πως με τα αιολικά η Γερμανία ΔΕΝ θα έχει ρεύμα και, βεβαίως, ούτε και η Ελλάδα, αλλά, βεβαίως, αυτό η προπαγάνδα δεν πρόκειται να σας το πει ποτέ. Και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να σας το πει ένας πρωθυπουργός που κλείνει το βασικό εγχώριο καύσιμο για να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, ένας πρωθυπουργός που παραχωρεί τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης της Δυτικής Μακεδονίας στη Γερμανική RWE, προκειμένου να βάλει φωτοβολταϊκά.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Ένα απ' τα πολλά πρόσφατα παραμύθια του Μητσοτάκη είναι να βάλουμε αιολικά στη θάλασσα, επειδή "εκεί φυσάει καλύτερα". Αιολικά στη θάλασσα έχει ήδη η Γερμανία, αφού κι εκεί δυναμώνουν διαρκώς οι φωνές ενάντια στα χερσαία αιολικά. Θαυμάστε στο ...

πιο πάνω διάγραμμα πόσο "καλύτερα" φυσούσε την ίδια ημέρα στη Βόρεια Θάλασσα!

Στο τέλος Αυγούστου 2021 στη Γερμανία υπήρχαν 7,77GW εγκατεστημένης ισχύος θαλάσσιων αιολικών. Αυτά είναι περισσότερα απ' όσα αιολικά θέλει ο Μητσοτάκης να έχουμε το 2030. Η διαίρεση 0,012/7,77 δίνει 0,15% αξιοπιστία ηλεκτροδότησης, μια νέα απόλυτη ξεφτίλα για τα θαλάσσια αιολικά, που πάντως είναι πάνω απ' ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ, που είχαμε δει για τον Ιούλιο. 99,85% βεβαιότητα πως με τα αιολικά η Γερμανία ΔΕΝ θα έχει ποτέ ρεύμα και, βεβαίως, ούτε και η Ελλάδα, αλλά, βεβαίως, αυτό η προπαγάνδα δεν πρόκειται να σας το πει ποτέ. 

Όσα περισσότερα αιολικά βάζουμε τόσο περισσότερο φυσικό αέριο χρειαζόμαστε, αλλά, βεβαίως, ούτε κι αυτό πρόκειται να σας το πει ποτέ η προπαγάνδα. Κι όμως, αυτό είναι το πρώτο που είπαμε σ' αυτό το ιστολόγιο, ήδη το μακρινό Δεκέμβριο 2013! Η 1η ανάρτηση καταλήγει πως το μόνο που μας σώζει είναι να βρεθεί το φυσικό αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης, αλλά ο Μητσοτάκης το απέκλεισε κι αυτό, ενώ η Γερμανία, που μας εξάγει ανεμογ@@ήτριες, έτρεξε να κάνει τους αγωγούς Nord Stream 1 & Nord Stream 2. 

Μην ξεχνούμε πως τη συμφωνία για να έρθει το Ρωσικό αέριο στην Ελλάδα είχε υπογράψει ο πατέρας του, το αέριο το πληρώνουμε 30% ακριβότερα και όχι, μη διανοηθείτε να σκεφτείτε πως οι πολιτικοί "τα πιάνουν". Αν τα "έπιαναν" δεν θα τους είχε "τσιμπήσει" η εντελώς γκαβή Δικαιοσύνη; (Blogger....----->>>)

https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/blog-post_17.html

=======================

Επιμένει με “πράσινη” ατζέντα ο Μητσοτάκης παρά το υψηλό κόστος της

Η “πράσινη” ατζέντα

Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που όπως είπε «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “πράσινη”», καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων. Και βεβαίως το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025».

Παρά το υψηλό κόστος της ενέργειας που ήδη επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στον στόχο του: «Η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως –και θέλω να το τονίσω αυτό– γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών: «Η πράσινη πολιτική για την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα…Παραδείγματος χάρη, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης».

Απάντησε όμως και στις επικρίσεις που δέχεται για την εκποίηση της ΔΕΗ: «Σήμερα θα ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,35 δισ. ευρώ τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μία εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ όταν –θυμίζω– την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας. Μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

=========================================

Το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» και τη διενέργεια των διαγωνισμών αναμένεται να αναλάβει η ΕΔΑΥ.

to-schedio-anaptyxis-yperaktion-aiolikon-parkon-stin-ellada-561570937

Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» και τη διενέργεια των διαγωνισμών αναμένεται να αναλάβει η ΕΔΑΥ.

Μέσω ενός κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού και με την εμπλοκή του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΑΥ) θα προχωρήσει η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Ο εθνικός στόχος εγκατάστασης 1,5-2 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030 θα προχωρήσει μέσω της χωροθέτησης από την πολιτεία θαλάσσιων «οικοπέδων» τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, δηλαδή ένα είδος θαλάσσιου χωροταξικού. Τμήματα αυτών των «οικοπέδων» θα παραχωρούνται στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και αφού έχει προηγηθεί μια διαδικασία προεπιλογής που θα πιστοποιεί την οικονομική τους φερεγγυότητα αλλά και την τεχνική δυνατότητα υλοποίησης των έργων.

Τα έργα θα επιλέγονται με βάση τις οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων για την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, όπως γίνεται σήμερα με τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» αλλά και τη διενέργεια των διαγωνισμών, σύμφωνα με ένα σενάριο του ΥΠΕΝ, θα αναλάβει η ΕΔΑΥ, γι’ αυτό και ένα από τα θέματα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι «ο μετασχηματισμός της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων» στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της, ώστε να μπορεί να αναλάβει και αυτό το έργο. Αλλωστε, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε όλο τον κόσμο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο ανάπτυξης των υδρογονανθράκων και η διοίκηση της ΕΔΑΥ έχει επεξεργαστεί σχέδια επενδύσεων που να συνδυάζουν εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπεράκτια αιολικά. Εκτός από την ΕΔΑΥ, κομβικό ρόλο αναλαμβάνει και ο ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των θαλάσσιων πάρκων με το δίκτυο μεταφοράς.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κεντρικών κόμβων διασύνδεσης (hubs) από τον ΑΔΜΗΕ στις θαλάσσιες ζώνες που θα επιλεγούν για την εγκατάσταση των πάρκων, με τους οποίους θα συνδέεται στη συνέχεια η κάθε εταιρεία, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και το νομοθετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις έργων αποθήκευσης αλλά και τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. Τα τρία νομοσχέδια, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για να πάρουν μετά τον δρόμο για τη Βουλή.

Σχόλια