Πως θα αποτραπούν οι νέες τουρκικές απειλές; Τα σχέδια της Αθήνας και της Λευκωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο
Τακτικές αντίδρασης σε νέες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία, διαμορφώνουν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επανάληψη των γεωτρήσεων της ΕΧΧΟΝ MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τις επόμενες ημέρες και το Nautical Geo αναμένεται να κατευθυνθεί για έρευνες στην περιοχή που στις 3 Οκτωβρίου παρενοχλήθηκε από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εκτός των κινήσεων που έχουν γίνει από την Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και να υπάρχει έτσι ένα ευρύ μέτωπο αποδοκιμασίας κινήσεων που αποσταθεροποιούν την περιοχή, σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν καταστρωθεί σχέδια ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2020 που η Τουρκία αλώνιζε έξω από τα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για τη Λευκωσία η αντίδραση θα περιορισθεί εκ των πραγμάτων σε
διπλωματικές κινήσεις προς την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, αλλά και προς τις χώρες
από τις οποίες προέρχονται οι εταιρίες των οποίων πλήττονται τα
συμφέροντα από τις τουρκικές παράνομες παρεμβάσεις. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανικός κολοσσός EXXON MOBIL έχει διαβεβαιώσει εκ νέου την κυπριακή κυβέρνηση ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση που μετέφεραν στον Προέδρο Αναστασιάδη οι επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας, για συνέχιση των δραστηριοτήτων στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα όπως επεσήμαναν, έχουν εξασφαλίσει και την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
- Η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει εντός του Νοεμβρίου το πλωτό γεωτρύπανο για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10, όπου το 2018 είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος στη γεώτρηση «Γλαύκος»
«Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια συνοριακή περιοχή εξερεύνησης. Οι δυνατότητες αυτού του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πόρου να χρησιμεύσει ως πηγή ενέργειας για τις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές θα αξιολογηθούν περαιτέρω» είχε δηλώσει το 2018 ο Steve Greenlee, πρόεδρος της εταιρείας εξερεύνησης ExxonMobil.
Το Οικόπεδο 10 έκτασης 2572 τ.χλμ., διαχειρίζεται η Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus και κατέχει το 60%, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει και η Qatar Petroleum International Upstream OPC με 40%.
Η ENI και η TOTAL είχαν επίσης δηλώσει ότι βρήκαν μια υποσχόμενη προοπτική φυσικού αερίου κοντά στο «Καλυψώ» στο Οικόπεδο 6 και η κοινοπραξία έχει ανακοινώσει κατ αρχήν την πρόθεση της για επανάληψη των γεωτρήσεων εντός του α’ εξαμήνου του 2022.
Η προχθεσινή ωμή απειλή που εκτόξευσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ για «αντίδραση επί του πεδίου» δεν ήταν φυσικά ούτε νέα ούτε «έκπληξη», καθώς επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα και από όλη την τουρκική ηγεσία.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της αμερικανικής EXXON MOBIL και επίσης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει μια επιθετική κίνηση των τουρκικών πολεμικών σκαφών πολλά μίλια κάτω και από αυτή τη μονομερή διεκδίκηση της για «τουρκική υφαλοκρηπίδα», μέχρι τη μέση γραμμή από την τουρκική έως την αιγυπτιακή γραμμή.
Στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει εφεύρει τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ενώ υποστηρίζει ότι το ψευδοκράτος έχει «κρατική οντότητα» συνεπώς αυτή αφορά και τα συγκεκριμένα «σύνορα» της Κατεχόμενης Κύπρου και τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, ταυτόχρονα διεκδικεί δικαιώματα για λογαριασμό του ψευδοκράτους ακόμη και στο νότιο τμήμα του νησιού.
- Όμως ούτε σε αυτή την περίπτωση νομιμοποιείται η Τουρκία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση με στρατιωτικό μάλιστα χαρακτήρα στο Οικόπεδο 10 στο νότιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ – στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο – βάσει της οριοθέτησης μεταξύ των δυο χωρών του 2003.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προκαλέσει με νέες έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση (αν και τα γεωτρύπανα της βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα) στο βορειοανατολικό Τμήμα του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αρκετά μίλια βορειότερα από το κοίτασμά «Καλυψώ» που έχει εντοπίσει η κοινοπραξία TOTAL/ENI.
Το ερώτημα φυσικά είναι εάν η Γαλλία θα αντιδράσει με οποιανδήποτε τρόπο ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα του γαλλικοί ενεργειακού κολοσσού, παρά το γεγονός φυσικά ότι οι έρευνες ή ακόμη και η δοκιμαστική γεώτρηση δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ανήκεστη ζημία των συμφερόντων της Total.
Σήμερα λήγει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Κύπρος για διενέργεια ερευνών μέτρησης από το Nautical Geo νότια της Λεμεσού και σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνησς μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας που εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να παρουσιάσει λίστα κυρώσεων στο επόμενο Συμβούλιο του Νοεμβρίου, αλλά και μετά το ισχυρό μήνυμα της Συνόδου Κορυφής, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες του σκάφους που αφορούν τη χάραξη της διαδρομής του East Med.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η επόμενη NAVTEX θα αφορά περιοχή προς τα δυτικά και θα προσεγγίζει το σημείο στο οποίο έγινε η προκλητική παρενόχληση της 3ης Οκτωβρίου από τις δυο τουρκικές φρεγάτες «ORUC REIS» και «BAFRA».
- Εάν η Τουρκία επιχειρήσει να παρενοχλήσει εκ νέου το ερευνητικό σκάφος θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέχρι που μπορεί να φθάσει, καθώς πρόκειται περί εμπορικού σκάφους και η αντιμετώπιση του με πολεμικά μέσα κινείται εκτός πλαισίου νομιμότητας ενώ συγχρόνως θα δημιουργήσει κίνδυνο για την ίδια την ασφάλεια του πλοίου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, εφόσον η εταιρεία που έχει μισθώσει το Nautical Geo δεν αναγκασθεί τελικώς να αποσύρει το πλοίο (διεκδικώντας μάλιστα αποζημιώσεις για τη ματαίωση των προγραμματισμένων εργασιών του) τότε θα πρέπει να ζητήσει την έκδοση NAVTEX από την Κύπρο έως το δυτικότερο άκρο της κυπριακής ΑΟΖ και κατόπιν να στραφεί προς την Ελλάδα ζητώντας άδειες ερευνών στην περιοχή από το σημείο εκείνο μέχρι και την Κρήτη.
Περιοχές της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας.
Εφόσον η Τουρκία επιλέξει την κλιμάκωση, τότε θα δοκιμασθούν στην πράξη τόσο τα διπλωματικά όσο και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταστρωθεί για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
================
Σχόλια