[Το κατωτέρω άρθρο Γερμανού ειδικού, σε συνδυασμό με τις βρετανικές πρώτες εικόνες της εκρηκτικής ενεργειακής κρίσης που επέρχεται στην Ευρώπη, προσφέρεται ως χρήσιμο αν και ίσως αθεράπευτα καθυστερημένο εγερτήριο μήνυμα, προς ετερόφωτους τοπικούς άρχοντες αποφασίζοντες τις τύχες αυτού του λαού, για το πόσο επικίνδυνο είναι (και για τους ίδιους τελικά) να ψιττακίζουν και πιθηκίζουν πιστά τις ανόητες πολιτικές και ιδεοληψίες ξένων προτύπων και καθοδηγητών, και (μεταξύ άλλων…)να κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία της χώρας, να την καλύπτουν με ανεμομύλους και να ξεπουλούν την ΔΕΗ. Τα επίχειρα αυτής της νοοτροπίας και πολιτικής διαχείρισης, υπό μορφή λογαριασμών ρεύματος, κατάψυξης και λαϊκού… ενθουσιασμού, θα επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα του άρθρου.]
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης
συνεχίζεται, καθώς οι όγκοι αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν συρρικνωθεί
σε χαμηλά 10 ετών. Ένας πιθανός σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να
οδηγήσει σε σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις και πιθανές διακοπές
λειτουργίας μεγάλων τμημάτων της οικονομίας.
Ενώ η κύρια συζήτηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, μια νέα αφήγηση θα μπορούσε σύντομα να γίνει πρωτοσέλιδο. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σε μια σοβαρή κατάσταση κρίσης εφοδιασμού, το πεδίο αερίου Groningen, το μεγαλύτερο χερσαίο πεδίο φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα μπορούσε εν μέρει και προσωρινά να επαναλειτουργήσει. Φαίνεται ότι ο όρος ολλανδική ασθένεια θα μπορούσε να πάρει ένα νέο νόημα, ως επίδειξη της έλλειψης ρεαλισμού της Ευρώπης όσον αφορά τους κινδύνους ενεργειακής μετάβασης και τις τρέχουσες δυνάμεις της αγοράς. Ο Ολλανδός υπουργός Stef Blok δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πεδίου Groningen, ιδίως πέντε φρεατίων, ιδίως εκείνο στο Slochteren, όπως ανέφερε ο Johan Attema, διευθυντής του nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), του φορέα εκμετάλλευσης του πεδίου της Γκρόνινχεν. Η επαναλειτουργία του πεδίου, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ενεργειακής κρίσης, είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη.
Μέχρι πρόσφατα, το σχέδιο ήταν ότι το Groningen θα έκλεινε εντελώς μέχρι το 2023, τερματίζοντας τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές από τις Κάτω Χώρες με μια έκρηξη.
Τα ολλανδικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ο υπουργός Μπλοκ θα ζητήσει πιθανή επαναλειτουργία του πεδίου Γκρόνινκεν, απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου. Εάν ο υπουργός αποφασίσει να αλλάξει τα τρέχοντα σχέδια διακοπής λειτουργίας, ολόκληρη η πανωλεθρία του Γκρόνινγκεν, όπως το βλέπουν ορισμένοι, θα παραταθεί. Είναι σαφές, εξετάζοντας την τρέχουσα θλιβερή κατάσταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ότι το Groningen εξακολουθεί να είναι απαραίτητο. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και την ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ, αλλάζοντας τις θωρίες στις Βρυξέλλες και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η έλλειψη εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο (ή η πολιτική βούληση για περισσότερο εφοδιασμό), η δυσκολία ταχείας αύξησης των εισαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου ή άλλων εισαγωγών φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, τίθεται επί τάπητος ένα πιθανό κλείσιμο αρκετών βιομηχανιών έντασης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως λιπάσματα, χημικές ουσίες και παραγωγή χάλυβα/αλουμινίου.
Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας ή των πιθανών ενεργειακών ελλειμμάτων για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Και οι δύο ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες ή πολιτικές κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εκλογών. Οι απειλές μιας ενεργειακής κρίσης συζητούνται ευρέως, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές λύσεις εκτός από χαμηλότερους φόρους. Λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, ένα πιθανό επίπεδο τιμής ρεκόρ $100 MMBtu ή $250 ανά βαρέλι ισοδύναμου αργού πετρελαίου είναι πολύ άσχημα νέα για τους πολιτικούς, ειδικά στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παραμένει ασαφές, ωστόσο, εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι δικές τους πολιτικές στη δημιουργία αυτής της κρίσης. Ακόμη και με τη μερική επανεκκίνηση του πεδίου Groningen, η οποία θα μπορούσε να ανακουφίσει μέρος του πόνου στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου για την ελευθέρωση, χωρίς να παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία στα κόμματα και πιέζοντας για μια αγορά spot, εισήχθη αστάθεια στο σύστημα. Οι γεωπολιτικές εξουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο παιχνίδι, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν δει ελάχιστη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους.
Ταυτόχρονα, όταν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τη Ρωσία με δείκτη τιμών πετρελαίου πετάχτηκαν από το παράθυρο, πολλοί δεν κατάλαβαν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παράδοση πλήρων εξουσιών της αγοράς σε NOCs, όπως η Gazprom. Ο Πούτιν γιορτάζει, γνωρίζοντας ότι του έχει δοθεί το κλειδί για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την επιλογή να χειραγωγεί ταυτόχρονα τα θεμελιώδη στοιχεία και τις τιμές. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει επαρκώς την προσφορά.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει απεγνωσμένα να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο και τον μελλοντικό ρόλο του NordStream 2, ο οποίος εξακολουθεί να απειλείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την αντιπολίτευση της Ανατολικής Ευρώπης.
Φαίνεται ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, κρατάει όλα τα χαρτιά όσον αφορά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Χωρίς ουσιαστικά μεγαλύτερο εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, οι καταναλωτές και η βιομηχανία ενδέχεται κάλλιστα να αντιμετωπίσουν ένα χειμώνα δυσφορίας. Η στρατηγική διαφοροποίησης του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπήρξε αποτυχία, όχι μόνο λόγω των τακτικών και των κανονισμών της ΕΕ, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης μονόπλευρης έμφασης στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση, την εκποίηση υδρογονανθράκων και τις επενδύσεις πλήρους κλίμακας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος εξακολουθεί να τροφοδοτείται από υδρογονάνθρακες.
Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ένα κύριο γεγονός της ζωής, η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης δεν βασίζεται σε μια μονόπλευρη προσέγγιση. Στηριζόμενη υπερβολικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγορά αποσταθεροποιήθηκε, αλλά οι πολιτικοί και άλλοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν. Η αποσταθεροποίηση θα μπορούσε και πρέπει να αποτραπεί, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι για το άμεσο μέλλον οι υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι χωρίς υδρογονάνθρακες, όχι μόνο απειλείται ο ενεργειακός εφοδιασμός, αλλά και η οικονομία των υδρογονανθράκων υποφέρει. Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό από τους περισσότερους, αλλά χωρίς υδρογονάνθρακες, ειδικά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλοι πρωτογενείς τομείς θα πληγούν σκληρά. Οι πρώτες διακοπές λειτουργίας των εταιρειών λιπασμάτων και χάλυβα έχουν ήδη αναφερθεί.
Οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, ακόμη και η Χάγη, θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν την προσέγγισή τους στην ενέργεια και την οικονομία του μέλλοντος. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να ακούν αναλυτές της αγοράς οι οποίο προειδοποιούν για διακοπή των αγορών ενέργειας.
” ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίσει τη θέση των υδρογονανθράκων ως ραχοκοκαλιά, επενδύοντας ταυτόχρονα σε ανανεώσιμες επιλογές. Οι επενδύσεις στην αποθήκευση, τη διαφοροποιημένη προσφορά και την εγχώρια παραγωγή είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτά, γίγαντες του εφοδιασμού, όπως η Ρωσία του Πούτιν, κρατούν όλα τα χαρτιά.
--------------------------
Κωστής Σταμπολής: Η ΕΕ θα εγκαταλείψει ατάκτως το Green Deal-Χωρίς αέριο θα παγώσει.
Το τίμημα της αγχωμένης απολιγνιτοποίησης: Φτώχια, απολύσεις και νταμάρια με φωτοβολταικά made in Germany
Ευ. Μυτιληναίος: Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια, πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών
Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια
Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ακρίβεια αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας
Σχόλια