Ο Μπάιντεν ρίχνει την Σαουδική Αραβία στην αγκαλιά της Ρωσίας

Πρωτόπαπας Γιώργος

Η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπάιντεν φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Σαουδική Αραβία καθώς υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, που ερμηνεύεται και σαν αντίβαρο στις πολιτικές της Ουάσινγκτον, που επιδιώκει να “συνετίσει” τις δύο χώρες βάσει των εθνικών της συμφερόντων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση της αμυντικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, καθώς αγόραζε τα τελευταία πενήντα χρόνια σχεδόν όλα τα οπλικά της συστήματα, από ΗΠΑ και ευρωπαίους συμμάχους, όπως από Γαλλία και Βρετανία. Ο Σαουδάραβας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Χαλίντ Μπιν Σαλμπάν υπέγραψε την αμυντική συμφωνία με το Ρώσο ομόλογό του υποστράτηγο Αλεξάντερ στη Μόσχα κατά τη διεξαγωγή τους Διεθνούς Στρατιωτικού Φόρουμ (ARMY 2021) που έγινε κοντά.

Η Μόσχα με την αμυντική συμφωνία στοχεύει να αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή που αντιπροσωπεύουν τα τελευταία χρόνια περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI). Η Ρωσία φιλοδοξεί να προσθέσει την Σαουδική Αραβία, στην ομάδα των μεγαλύτερων πελάτων, της Αλγερίας, της Αγύπτου και του Ιράκ.

Το Ριάντ από την πλευρά του, θεωρεί τη Ρωσία σοβαρή αμυντική εναλλακτική λύση καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες για την εξασφάλιση παραγγελιών οπλικών συστημάτων από Ευρώπη και ΗΠΑ. Η βασική αιτία ήταν οι επικρίσεις των δυτικών συμμάχων εξαιτίας της συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης. Στο πλαίσιο αυτό, η  διαφορά των δυτικών κρατών με τη Μόσχα είναι ότι αυτή ακολουθεί στις πωλήσεις όπλων την ίδια πολιτική με το Πεκίνο, δηλαδή δεν κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά για το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπλικά της συστήματα μόλις πουληθούν.

Οι παράγοντες στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας είναι διαφορετικοί το 2021 από αυτούς που την επηρέασαν το 2020. Η συνεργασία των δύο κρατών σίγουρα θα συνεχιστεί, αλλά ενδέχεται να επηρεαστεί και από τις εντάσεις του 2019-2020 που υπήρξαν με αφορμή τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου.

Αμερικανική πολιτική

Επιπλέον, το Ριάντ θα συνεχίσει να παραμένει επιφυλακτικό για τις επαφές της Μόσχας με την Τεχεράνη, ακόμη και αν το Κρεμλίνο επιτρέπει στο Ισραήλ να υπονομεύει τις στρατηγικές του Ιράν στη γεωπολιτική σκακιέρ στη Συρία, διεξάγοντας επιλεκτικές επιθέσεις κατά ιρανικών παραστρατιωτικών ομάδων.

Ταυτόχρονα, ο Οίκος των Σαούντ εκτιμά ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον θα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπάιντεν. Είναι γνωστό ότι ο Μπάιντεν έχει ανακοίνωσε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης στο στρατιωτικό συνασπισμό κρατών που καθοδηγείται από τη Σαουδική Αραβία και πολεμάει τους σιίτες αντάρτες Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και ανέστειλε τις πωλήσεις πυρομαχικών προς αυτήν.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία νιώθει σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού “Foreign Policy” το φόβο της εγκατάλειψης από τις ΗΠΑ, που έχει τις ρίζες του στην “Αραβική Άνοιξη”, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία περίπου και υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι επαναστάσεις ανέδειξαν και έφεραν στην εξουσία καταπιεσμένες σουνιτικές ομάδες, που συνεχίζουν να θεωρούνται απειλή για τα κοσμικά καθεστώτα των αραβικών κρατών.

Η Ρωσία έχει και αυτή προβλήματα πολύ πιο σοβαρά στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την θεωρού  απειλή καθώς ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ανδρωθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου την έχει χαρακτηρίσει εχθρό του και τον Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφόνο. Σαουδική Αραβία και Ρωσία ενισχύουν τις αμυντικές τους σχέσεις εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής παρά τις όποιες διαφορές τις χαρακτηρίζουν.

Σχόλια