Πριν πιάσει η φωτιά: τα σχέδια «αξιοποίησης» της περιοχής Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου – Τατοϊου

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο. Θα επανέλθουμε σε αυτή την καταπληκτική δήλωση, αποκαλυπτική μιας ολόκληρης νοοτροπίας, αφού προηγουμένως όμως εξετάσουμε τα πολύ περίεργα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και των φίλων της επιχειρηματιών στην φλεγόμενη τώρα ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης, Κρυονερίου και Τατοίου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας in.gr για την περιοχή αυτή μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και το κρατήσαμε στο αρχείο μας. Ανέφερε ότι η περιοχή Τατοίου λειτουργεί ως μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου, όπου μεγάλος αριθμός «μνηστήρων» «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ανέφερε το δημοσίευμα, αλλά υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα: μεγάλο τμήμα των περιοχών αυτών είναι  δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης.

Για τη διαχείριση του έργου θα συσταθεί, έλεγε το δημοσίευμα, Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών.

Όπως είπαμε, το δημοσίευμα μας έκανε εντύπωση και το κρατήσαμε. Το θυμηθήκαμε σήμερα το πρωί, καθώς φλεγόταν ακόμα η Βαρυμπόμπη, είχα καταστραφεί μέρος του δάσους Τατοϊου και τσούζανε τα μάτια μας από τους καπνούς που είχαν πλημμυρίσει όλο το λεκανοπέδιο, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, να στείλουν μια ώρα αρχύτερα στον αγύριστο ηλικιωμένους, ασθενείς και φτωχούς.

Μπήκαμε στο ‘Ιντερνετ και το ξαναβρήκαμε λοιπόν το δημοσίευμα, σε μια εκδοχή που είχε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι είναι οι «επενδυτές» που ενδιαφέρονται για την καιόμενη περιοχή (https://www.in.gr/2021/02/09/economy/oikonomikes-eidiseis/magnitis-tatoi-gia-ependyseis-sxedio-anaplasis/). Δεν βρήκαμε όμως ένα σχόλιο που είχε τότε δημοσιευθεί αλλά μοιάζει μάλλον να έχει εξαφανισθεί τώρα, ή πάντως εμείς δεν μπορέσαμε να το ξαναβρούμε:

«Εντελώς τυχαία έχει αλλάξει ο νόμος που οι καμένες εκτάσεις κρίνονται αμέσως αναδασωτέες και αυτό γίνεται με προϋποθέσεις. Όταν βέβαια δεν έχουν οριστικοποιηθεί ποτέ οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο από σύστασης ελληνικού κράτους, αυτό γίνεται εξαιρετικά εύκολο για εγχώριους και ξένους επενδυτές που έχουν πρόσβαση στα αρμόδια υπουργεία.»

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Δεν υπονοούμε σε καμιά περίπτωση ότι τη φωτιά την έχουν βάλει κάποιοι που πιθανώς έχουν συμφέρον από αυτή, ούτε μπορούμε να ξέρουμε πως μπήκε. Ασφαλώς, το να έχει κάποιος ενδεχόμενο συμφέρον από ένα γεγονός δεν σημαίνει ότι το έχει προκαλέσει, προς Θεού. Θεωρήσαμε όμως, με δεδομένη μάλιστα την τραγική δασική ιστορία της χώρας μας, ότι οφείλαμε να θέσουμε και το στοιχείο αυτό υπόψιν της κοινής γνώμης (και των εισαγγελικών αρχών). Το θέτουμε και υπόψιν των μέσων μαζικής αποβλάκωσης μήπως επιθυμούν να το ψάξουν.

Πόσο μάλλον που εκτιμούμε ότι ακόμα και το υπό διάλυση τελούν ελληνικό κράτος έχει διάβολε τη δυνατότητα να μην αφήσει να καεί η Βαρυμπόμπη. Αν ούτε κι αυτό δεν μπορεί να κάνει, τότε πρέπει αμέσως να πάνε σπίτι τους οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί του προϊστάμενοι, αν όχι να κάνουν ένα χαρακίρι που θα προσμετρούνταν οπωσδήποτε και στην υστεροφημία τους.

Πρέπει να πούμε ότι και μια άλλη δήλωση του Πρωθυπουργού μας έχει κάνει εντύπωση και την κρατήσαμε και αυτή στο αρχείο μας. Επισκεπτόμενος τον Ιούλιο του 2020 μια περιοχή πολύ μεγάλης σημασίας και αξίας για το περιβάλλον και σπανίου φυσικού κάλλους, τον Ερημίτη της Κέρκυρας, όπου οι περίφημοι «επενδυτές» θέλουν να χτίσουν ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, είπε το εξής καταπληκτικό:  «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε» (Μητσοτάκης Κέρκυρα: «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε»).

Αν αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για το περιβάλλον και τις «επενδύσεις», ακόμα και να σταματήσει αύριο το πρωί η κλιματική αλλαγή, δεν μας σώζει ασφαλώς τίποτα.

Δεν έχουμε την παραμικρή αντίθεση προς ιδιωτικές επενδύσεις, αντίθετα εκτιμούμε ότι η χώρα τις έχει απελπιστικά ανάγκη και αυτές και τις δημόσιες, χωρίς φυσικά να παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που ισοδυναμούν τώρα με μέτρα επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.

Επένδυση είναι όμως να βάζεις τα λεφτά σου, σεβόμενος τις γενικότερες ανάγκες. Δεν είναι να βάζεις το φυσικό και αισθητικό κεφάλαιο της χώρας και τις επιδοτήσεις της ΕΕ κάνοντας περιουσία από την καταστροφή της φύσης και των ανθρώπων της χώρας.

Αυτό δεν επένδυση, είναι λεηλασία. Κι ακόμα χειρότερα. Είναι καταστροφή των όρων αναπαραγωγής του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού και των όρων επιβίωσης του ελληνικού λαού.


Πηγή: kosmodromio.gr

===============

Λαυρέντζος Αναστάσιος  

Γραμμένο στις 9/2/2021 και πολύ ενδιαφέρον. Διαβάστε το.

«Μαγνήτης» το Τατόι για επενδύσεις – To σχέδιο ανάπλασης 

Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου στα πρώην βασιλικά κτήματα ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή

Ως μαγνήτης για την προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου λειτουργούν τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Η επαναφορά του σχεδίου αποκατάστασης του χώρου – το οποίο είχε παραμείνει παγωμένο από το 2013 – ευνοεί την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου. Αλλωστε, ιστορικά, οι αναπλάσεις έχουν λειτουργήσει ως «εργαλεία» τα οποία, όπως λένε και οι πολεοδόμοι, υπηρετούν το μάρκετινγκ περιοχών, όπως έγινε σε Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Κουκάκι κ.λπ.

Ετσι, η προοπτική αναγέννησης του Τατοΐου – αν και ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεν αφορά αστική γειτονιά – λειτουργεί σαν διαφημιστική πινακίδα για την ανάπτυξη ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του κτήματος. Και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των συζητήσεων για την… ανάσταση του Τατοΐου έχουν πολλά να πουν.

Πολλοί οι μνηστήρες
Οπως αναφέρουν, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε γειτονική έκταση σχεδιάζει τη δημιουργία μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με την προοπτική ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί… μνηστήρες «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Ωστόσο, μεγάλο τμήμα τους είναι δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης.

Παράλληλα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για «υιοθέτηση» κτιρίων και εκτάσεων εντός των πρώην βασιλικών κτημάτων. Εξάλλου οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό για το Τατόι έχουν ως στόχο, πέρα από τη διάσωση του κτήματος, και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μελέτη φέρει την υπογραφή της KPMG καθώς και της ομάδας «ΑΣΠΑ design» του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιβλητικά έργα, όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού κ.ά.

Οι μελετητές όρισαν ένα γενικό «μενού» χρήσεων γης, το οποίο θα εξειδικευθεί σύντομα, με τη σύνταξη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή των ορίων της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί.

  

Οι προτάσεις αξιοποίησης
Στη νέα μελέτη βιωσιμότητας, κεντρική ενότητα είναι η «Αγροτική», η οποία χωροθετείται σε εκτάσεις και κτίρια δυτικά των ανακτόρων και στα νοτιοδυτικά σύνορα του κτήματος. Εκεί, το λιθόκτιστο ιστορικό ξενοδοχείο «Τατόιον» αξιοποιείται ως ξενώνας αγροτουρισμού, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης κατάστημα και εστιατόριο με τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Αλλωστε τα άλλοτε βασιλικά κτήματα σχεδιάζεται να επανακαλλιεργηθούν, θα επιστρέψει η κτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποίηση σε υφιστάμενα κτίρια (Οινοποιείο, Βουστάσιο, Τυροκομείο κ.λπ.), με στόχο την αναβίωση της ιστορικής ετικέτας «Κτήμα Τατοΐου».

Ανοιχτή παραμένει η προοπτική ενίσχυσης της παραγωγής, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρίου Λάρισας. Το Τατόι παραμένει ελκυστικό για τη Διεπαγγελματική Ενωση Οίνου και Αμπέλου που σχεδιάζει την ίδρυση Ακαδημίας Οίνου και της Κιβωτού της Ελληνικής Αμπέλου.

  

Εξίσου σημαντική είναι και η ενότητα «Ευεξία – Ηρεμία» που χωροθετείται σε κτίρια βόρεια των Ανακτόρων (Υπασπιστήριο, Κτίριο Προσωπικού, Τηλεγραφείο κ.ά.) και σε μια περιοχή στο κάτω όριο του κτήματος προς τη Βαρυμπόμπη. Εκεί ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο boutique με spa, κατάστημα καλλυντικών με φυσικά προϊόντα και εστιατόριο.

Μάλιστα, ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που παράγει σκευάσματα για θεραπείες spa είχε εκφράσει ενδιαφέρον στον Σύλλογο προσβλέποντας και στον ιατρικό τουρισμό, όπως και εταιρεία κέτερινγκ για τη διαχείριση εστιατορίου εντός του κτήματος. Διερευνητικές συζητήσεις έχουν γίνει και με τη διοίκηση πολυτελούς ξενοδοχείου της πρωτεύουσας που βρίσκει ελκυστική την ιδέα να προσφέρει στους πελάτες του… βασιλικές βραδιές στο Τατόι.

  

Πρόσθετες υποδομές
Επίσης, παρότι οι μελετητές δεν έχουν εισαγάγει χρήση κατοικίας, αποφεύγοντας να μετατρέψουν το Τατόι σε real estate, πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο Προεδρικό Διάταγμα με τις χρήσεις και τους όρους δόμησης. Πάντως, στο master plan αναμένεται να συμπεριληφθεί πρόταση του Συλλόγου για ανάπτυξη στο νότιο άκρο της έκτασης ήπιων υποδομών (χώροι φιλοξενίας, ταβέρνα κ.ά.), που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα. Συνολικά οι πρόσθετες υποδομές που θα δημιουργηθούν προσεγγίζουν τα 3.000 τ.μ.. Σήμερα στην έκταση των 42.000 στρεμμάτων υφίστανται 55 κτίρια (15.085 τ.μ.).

Για τη διαχείριση του έργου θα συσταθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών.
======================
August 5, 2021

Λίνα Μενδώνη, συνέντευξη στα “Παραπολιτικά”, Απρίλιος 2021:

“Το Τατόι είναι κοµµάτι της ελληνικής ιστορίας και σήµερα γυρίζει σελίδα. Μέχρι το 2025 θα είναι ένας πολυσύνθετος τουριστικός και πολιτιστικός πυρήνας της Αθήνας, της Αττικής, µε πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, υπηρεσίες wellness – spa και εστίασης και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα συµβάλλουν δραστικά στην εθνική οικονοµία. ∆ιότι ο µεγάλος στόχος δεν είναι µόνο η βιωσιµότητα, αλλά και η κερδοφορία που θα αφήσει η µεγάλη αυτή επένδυση, µε εκτιµώµενο συνολικό προϋπολογισµό 97-130 εκατ. ευρώ”.

Σχόλια