Σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία που έχουν συμφωνήσει οι Ταλιμπάν για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και μόλις σήμερα το πρωί –πολύ καθυστερημένα– μετέβη στην Καμπούλ ο διαπιστευμένος και στο Αφγανιστάν Έλληνας πρέσβης στο Πακιστάν Ανδρέας Παπασταύρου για να φέρει στην Ελλάδα Αφγανούς συνεργάτες της ελληνικής αποστολής. Το τι θα επιτύχει θα το δούμε σύντομα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Εκτός από τους διερμηνείς με τις οικογένειές τους υπάρχει και μία δεύτερη ομάδα Αφγανών (δύο στρατιωτικοί που έχουν σπουδάσει στη Σχολή Ευελπίδων, ένας σκηνοθέτης και ένα ακόμα άτομο με τις οικογένειές τους), οι οποίοι πρέπει να ταυτοποιηθούν και να μπορέσουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο για να μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί γρήγορα εάν είχε σταλεί ένα από τα δύο ελληνικό κυβερνητικά αεροσκάφη με 2-3 διπλωμάτες, τα οποία διαθέτουν και όλα όσα απαιτούνται για την ασφάλειά τους. Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκλιπαρεί από εδώ και από εκεί, επαφιόμενη στην υπηρεσία της ΕΕ, της οποίας προΐσταται ο γνωστός Ζοζέπ Μπορέλ.
Και εκεί που κοτζάμ ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να κάνει το καθήκον του, δύο ελληνικές ΜΚΟ (Human Rights 360 και Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα) στέλνουν επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου μεταξύ άλλων γράφουν: «Σας προτείνουμε τη συνδρομή μας με ναυλωμένο αεροπλάνο, ώστε να απομακρυνθούν 150 γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και επιρροής που δραστηριοποιούνται στο νομικό και ανθρωπιστικό χώρο, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι αθλήτριες και άλλες ειδικότητες… Στη λίστα επιβίβασης θα συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχει υποδείξει το υπουργείο σας και τα οποία θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή».
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε θετικά και ζήτησε από τις ελληνικές πρεσβείες να διευκολύνουν τη μεταφορά των 150 γυναικών, αναφέροντας ξεκάθαρα στο σχετικό έγγραφο ότι την απομάκρυνση των 150 γυναικών και των οικογενειών τους «θα αναλάβει η οργάνωση με ναυλωμένο αεροσκάφος». Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται επακριβώς ότι οι 150 Αφγανές και οι οικογένειές τους «θα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν μερίμνη των ανωτέρω οργανώσεων (Human Rights 360 και Δίκτυο Μέλισσα)».
Ποιος επιλέγει τους Αφγανούς που θα πάρουν άσυλο
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν δύο ελληνικές ΜΚΟ να κάνουν αυτό που δεν μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος. Πώς θα σταλεί ναυλωμένο αεροσκάφος στην Καμπούλ, όταν προσεγγίζουν το αεροδρόμιό της στρατιωτικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη που διαθέτουν μέτρα προστασίας, όπως τα κυβερνητικά;
Όπως προκύπτει σαφώς από την αλληλογραφία, οι 150 γυναίκες θα μεταφερθούν από το Αφγανιστάν και όχι από άλλες χώρες, στις οποίες ήδη βρίσκονται, έχοντας εγκαταλείψει τη χώρα τους τις προηγούμενες ημέρες ή και μήνες. Αυτό έχει κρίσιμη σημασία, γιατί σκοπός δεν είναι η διαχείριση ατόμων που έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, αλλά η σωτηρία γυναικών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Γιατί εάν φέρουν στην Ελλάδα Αφγανές από τρίτες χώρες τότε υπάρχει μείζον πρόβλημα.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις του Επαμεινώνδα Φαρμάκη (ιδρυτής της Human Rights 360), της Ράνιας Παπαδοπούλου (συνιδρύτρια) και της Ναντίνας Χριστοπούλου (γενική διευθύντρια του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα). Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, όμως, πως για την παροχή ασύλου εύποροι Αφγανοί πληρώνουν αυτές τις ημέρες πολλές χιλιάδες δολάρια για να εξασφαλίσουν άσυλο από χώρα-μέλος της ΕΕ.
Εάν σκεφθεί κανείς ότι μιλάμε για πάνω από 500 άτομα (οι 150 Αφγανές συν τα μέλη των οικογενειών τους) που θα επιλεγούν από τις ΜΚΟ, είναι προφανές πως αυτή η επιχείρηση μπορεί να μπορεί να μετατραπεί και σε χρυσοφόρα μπίζνα. Επαναλαμβάνω ότι δεν αφήνω κανένα υπαινιγμό για τις προθέσεις των δύο ελληνικών ΜΚΟ, οι οποίες μπορεί να διαπνέονται αποκλειστικά από ανθρωπιστικά κίνητρα. Αυτό που λέω είναι ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί σε ιδιώτες ένα δικαίωμά του, που δυνάμει μπορεί να αποφέρει πολλά-πολλά χρήματα. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα ζήτημα…
Σχόλια