Στην Ελλάδα 1,38 εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας δεν μπορούν να πάνε διακοπές, σύμφωνα με έρευνα

Το 28% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, ενώ στην Ελλάδα 1,38 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια της φτώχειας δεν έχουν τους πόρους για ένα διάλειμμα, συμπεραίνει ευρωπαϊκή έρευνα.

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι». Αυτό επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την «ανισότητα των διακοπών», ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι. Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους”, δήλωσε η Έσθερ Λιντς.

Πληροφορίες από Μαρίας Αρώνη – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

ΠΗΓΗ

=======================

Blogger: Σιγά το νέο. Μα ο σχεδιασμός είναι αυτός και ...πετυχαίνει....

Blogger: Η χώρα σε "πείσμα" των Νεο"αριστερών¨την καρέκλας έχει μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Παρ' όλα αυτά η ανάπτυξη αργεί να φανεί, αφού οι βλάβες στην οικονομία της χώρας είναι μη αναστρέψιμες. Κατά το: "Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε", οι πολιτικοί απατεώνες σε πλήρη συνεργασία με τους οικονομικούς δολοφόνους διέλυσαν την χώρα.  Και για μην παριστάνουν κάποιοι τον ανήξερο:
... για όσους επιμένουν να μην βλέπουν το σχέδιο...======================================
  1. Φορολογικά ερείπια οι Έλληνες το 2016 – Έτος ρεκόρ με 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών
  2. Τόμσεν: Σε 21 χρόνια η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα
  3. Περιμένοντας την ...ανάπτυξη.
  4. Σάββας Ρομπόλης: Η τεχνολογία αλλάζει το κεφάλαιο εργασία με τα Ρομπότ
  5. Έρχονται χρόνοι δίσεκτοι..
  6. Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας πάνω από 1 στους 3 Έλληνες
  7. Πώς οι αυτάρκεις αγρότες έγιναν μισθωτοί σκλάβοι της βιομηχανίας.
  8. Η πολιτική της εγγυημένης δυστυχίας και η διαχείριση του απελπισμένου πλήθους
  9. Δραματική κατάσταση στην Ελλάδα: Φτώχεια, ανισότητα και απομόνωση δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν
  10. Για περαιτέρω μειώσεις 2,1 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση
  11. Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και οι μαύρες μέρες που μας περιμένουν!
  12. Σ.Ρομπόλης: Μιλάμε για ακραία φτώχεια - Θα δουλεύουμε για ένα πιάτο φαγητό (Ηχητικό)
  13. Η φτώχεια των πολλών, πλούτος των ολίγων

Σχόλια