EnergyLive: Στα 64.17 ευρώ/MWh η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Γερμανία και Ιταλία τα δύο άκρα

Σταθερά ανοδικά κινείται η τιμή στην χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις μέσες τιμές χονδρικής ανά την Ευρώπη και τα οποία παρέχει το EnergyLive.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά διαμορφώθηκε στα 64,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στη γειτονική Βουλγαρία η αντίστοιχη τιμή έφτασε τα 61.69 και στην Ιταλία 69.02 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Γερμανία (53.61 ευρώ/MWh), Ολλανδία (53.83 ευρώ/MWh), Βέλγιο (56.99 ευρώ/MWh), Πολωνία (59.33 ευρώ/MWh), Αυστρία (60.04 ευρώ/MWh), Τσεχία (60.24 ευρώ/MWh) και Σλοβακία (60.65 ευρώ/MWh). Το εύρος τιμών ξεκινάει από τα 53.61 ευρώ/MWh και φτάνει τα 69.02 ευρώ/MWh στη γειτονική Ιταλία, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.


 Σε ότι αφορά τους προηγούμενους μήνες του έτους, η χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα κυμάνθηκε 50.36 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και 57.64 ευρώ/MWh τον Μάρτιο, όταν στη γειτονική Βουλγαρία οι αντίστοιχες τιμές ήταν 46.83 ευρώ/MWh και 52.02 ευρώ/MWh.


 

«Εν καιρώ» πλέον coupling μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ICIS, όπως έχει γράψει σχετικά το energypress, και το οποίο εκτιμάει πως η Βουλγαρία θα αποτελεί έως το 2023 καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Από τότε, όμως, η «ροή» ενέργειας φαίνεται πως θα αλλάξει κατεύθυνση, καθώς η ελληνική αγορά θα καταστεί φθηνότερη από τη βουλγαρική έως το 2025. Έπειτα από μια 3ετία όπου οι τιμές και στις δύο αγορές θα κινούνται στα ίδια επίπεδα, από το 2028 και εφεξής η Ελλάδα θα γίνει και πάλι καθαρός εξαγωγέας. Επομένως για την ώρα, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά το coupling με την Βουλγαρία προβλέπουν μόνο μικρή αποκλιμάκωση των εγχώριων τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όφελος της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του ACER.

Επί της παρούσης και ως έχουν τα πράγματα, οι εκτιμήσεις για τις τιμές λιανικής στο ρεύμα, τόσο λόγω των τάσεων στην χονδρεμπορική – με τις σχετικές ρήτρες να συνεχίζουν να ενεργοποιούνται – όσο και λόγω της εν εξελίξει κούρσας στα δικαιώματα CO2, έχουν «θετικό» πρόσημο και προβλέπουν αυξήσεις.

Απόρροια της αυξανόμενης ζήτησης παγκοσμίως που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές στα χρηματιστήρια ενέργειας, το συνολικό κόστος στην χονδρική προβλέπεται για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 89 ευρώ/MWh για την χαμηλή τάση και στα 79-80 ευρώ για την μέση.

==============

 

Σχόλια