Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ο “Δούρειος Ίππος” της Ρωσίας: Ποιο μέλλον και για ποια ρίσκα;

Για αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, κάνει λόγο το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (της Isabelle Lasserre).  

Σημειώνει ότι για πολλούς θεωρείται ως δούρειος ίππος της Ρωσίας, ικανός να νικήσει την Ευρώπη υποτάσσοντάς τη στο Κρεμλίνο, εξ ου και οι αντιδράσεις τόσο από πλευράς ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αλλά και εντός της Γερμανίας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Υπογραμμίζοντας την επανέναρξη των εργασιών στα ύδατα της Δανίας, αλλά και μία «φαινομενική στροφή» του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), η δημοσιογράφος θέτει το ερώτημα, μήπως ο Αμερικανός πρόεδρος υποτάχθηκε στη γερμανική πίεση, το οποίο ωστόσο θεωρεί δύσκολο για την ώρα να απαντηθεί.

Δεν αποκλείει, οι ΗΠΑ να επέλεξαν να ικανοποιήσουν το Βερολίνο και, κατ’ επέκταση τη Μόσχα, ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine) και Joe Biden στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη. Ωστόσο εκτιμά, ότι οι προθέσεις της Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο σαφείς.

Eπισημαίνεται η αντίθεση στον αγωγό του συνόλου των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και του Παρισιού,  με την δ/φο να μην αποκλείει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ψάχνουν να αγοράσουν χρόνο», μέχρι την άφιξη μιας νέας γερμανικής πολιτικής ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και την πιθανή νίκη των Πρασίνων στις εκλογές, οι οποίοι αντιτίθενται στον Nord Stream 2.

Υπενθυμίζεται η δήλωση της Άγγελα Μέρκελ (Angela Merkel), ότι αναμένει περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά και η στάση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το οποίο επέκρινε την απόφαση του Joe Biden και για το οποίο εκτιμάται, ότι «δεν έχει αναμφισβήτητα πει την τελευταία λέξη.»

Ο Nord Stream 2 είναι μια ακόμη ευκαιρία για τη Ρωσία να προσπαθήσει να απομονώσει την Ουκρανία από την Ευρώπη, αλλά και ένας νέος τρόπος αποδυνάμωσης και διάσπασης του δυτικού κόσμου, απομακρύνοντας πολιτικά τη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει η δημοσιογράφος, παραθέτοντας άποψη της ιστορικού Françoise Thom, η οποία σε άρθρο της στο Le Grand Continent υποστήριζε: 

«Η Ρωσία είναι ενάντια στην κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη. Προτιμά την κυριαρχία της Γερμανίας. Ωστόσο, η κυριαρχία της Γερμανίας βασίζεται στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες». Για να στηρίξει δε την άποψή της, υπογράμμιζε απόσπασμα από ανάλυση του Ινστιτούτου Russtrat στη Μόσχα, σχετικά με το «Γιατί η Ρωσία βοηθά τη Γερμανία να οικοδομήσει την ηγεμονία της στην Ευρώπη;», όπου και αναφερόταν: 

«Οι δύο χώρες θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια μεγάλη συμφωνία για την κατανομή των σφαιρών επιρροής, όπου το κοινό συμφέρον θα είναι να αποφευχθεί η ανάδυση οποιουδήποτε άλλου κέντρου εξουσίας στην Ευρώπη.»

Επισημαίνεται η άποψη πολλών, ότι η Ουκρανία, εάν βγει από τον αγωγό και χάσει τα έσοδα από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, θα είναι ακόμη πιο ευάλωτη στη ρωσική στρατιωτική δράση από ό, τι σήμερα, με την Françoise Thom να προειδοποιεί, ότι «μόλις η Ουκρανία επιστρέψει στη ρωσική τροχιά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν και οι μικρές δεν θα μπορούν να αντιδράσουν». 

Σημειώνεται επίσης, ότι ο Nord Stream 2  θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για στρατικοποίηση της Βαλτικής από τη Ρωσία, καθώς, με πρόσχημα τη διασφάλιση της ασφάλειας του αγωγού, η Μόσχα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εξοπλίσει τον στόλο της Βαλτικής με νέα υποβρύχια με τους πυραύλους κρουαζιέρας τους, καθώς και νέα αεροπλάνα και «παράκτια συστήματα».

Εάν ο αγωγός NS2 ολοκληρωθεί, η επιρροή του Κρεμλίνου στους γερμανικούς επιχειρηματικούς κύκλους είναι επίσης πιθανό να ενισχυθεί, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει την επισήμανση σε άρθρο του Ατλαντικού Συμβουλίου, ότι «ο NS2 έχει διαβρωτικό αντίκτυπο στη διακυβέρνηση στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, που έχουν υποστεί υψηλό επίπεδο διαφθοράς από τη Gazprom και τη Ρωσία», καθώς και την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος βλέπει δυνητικά μία «ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Προέδρου Μπάιντεν προσωπικά (…) και μια σοβαρή γεωπολιτική νίκη για τη Ρωσία». 

Ωστόσο, κατά την ίδια, η υπόθεση απέχει μάλλον πολύ από το να έχει τελειώσει..

ΠΗΓΗ: Le Figaro  Isabelle Lasserre, Gazoduc – Nord Stream 2: quel aveniret pour quels risques?

============

 

Σχόλια