Τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη ένταση μεταξύ Ισπανίας-Μαρόκου για τον αρχηγό του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας.
Στρατεύματα
έχει αναπτύξει η Ισπανία στη Θέουτα στα σύνορα με το Μαρόκο, μετά την
άφιξη τουλάχιστον 6.000 μεταναστών που κολύμπησαν στον ισπανικό
θύλακα Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Πλάνα από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Faro δείχνουν στρατιώτες σε τεθωρακισμένα οχήματα να φρουρούν την παραλία ενώ δεκάδες μετανάστες εμφανίζονται από την θάλασσα.
Οι στρατιώτες άρχισαν να περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία, δήλωσε υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάνδο Γκράντες-Μαρλάσκα, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE. Όπως είπε, περί τους 6.000 Μαροκινούς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ανηλίκων, κολύμπησαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα είπε ότι οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητες τοποθεσίες εντός του θύλακα για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους.
Οι ενήλικες μεταφέρονται σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέχρι να απελαθούν πίσω στο Μαρόκο, ενώ 2.700 περίπου έχουν ήδη απελαθεί, είπε ο Γκράντες-Μαρλάσκα.
Οι ανήλικοι μεταφέρονται σε ένα βιομηχανικό κτίριο.
Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν δηλητηριασθεί μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε τον θυμό του Ραμπάτ.
Η Θέουτα -με πληθυσμό 80.000- είναι ένας θύλακας που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Μαρόκου απέναντι από το Γιβραλτάρ. Μαζί με την Μελίγια, το άλλο ισπανικός θύλακας που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική. Άρα και εύκολη πρόσβαση για τους Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Το τηλεοπτικό κανάλι 24 ώρες ανέφερε την Τρίτη το πρωί ότι 85 μετανάστες ανέβηκαν στο συνοριακό φράχτη για να εισέλθουν στη Μελίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα.
Αναφορικά με το θέμα του Γάλι, το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου είχε εκδώσει μια οργισμένη ανακοίνωση τον περασμένο μήνα για να εκφράσει την «αγανάκτησή του» για την υποδοχή του στην Ισπανία για να νοσηλευτεί χωρίς να ενημερώσει το Μαρόκο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Ο πρωθυπουργός ακυρώνει ταξίδι του στο Παρίσι
Λόγω των «τελευταίων εξελίξεων» στη Θέουτα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στο Παρίσι όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών.
Σε μήνυμα του, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα, χαρακτηρίζοντας το θέμα που προέκυψε με τους μετανάστες «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».
«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε
Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αιτιολόγησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την υποδοχή στην Ισπανία του επικεφαλής των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο και απέκλεισε ότι η διαφωνία με το Ραμπάτ πάνω σε αυτό το ζήτημα ευθύνεται για την άφιξη των χιλιάδων αυτών μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.
«Ήταν και είναι πολύ απλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, μια ανθρωπιστική απάντηση σε ένα αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν άνθρωπο που η υγεία του βρισκόταν σε πάρα πολύ εύθραυστη κατάσταση», δήλωσε η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.
«Δεν αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ανηλίκων στην θάλασσα όπως είδαμε τις τελευταίες ώρες στην Θέουτα», ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «μια απάντηση σε μια ανθρωπιστική ενέργεια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια, Μαροκινοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, «διαβεβαίωσαν» χθες τις ισπανικές αρχές ότι η συρροή αυτή μεταναστών στον ισπανικό θύλακα «δεν αποτελεί καρπό της διαφωνίας» με το Ραμπάτ για την παρουσία στην Ισπανία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γάλι.
Ανάκληση της Μαροκινής πρέσβη από την Ισπανία
Η Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε στην Μαροκινή πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα.
«Κάλεσα την Μαροκινή πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.
Ακολούθως το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη.
«Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Η ΕΕ στηρίζει την Ισπανία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης. Παράλληλα, κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του.
«Ολη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27». «Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», πρόσθεσε.
Με μήνυμα επίσης στα ισπανικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε και αυτή την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.
Σχόλια