Αεροπειρατεία;

 

του Δημήτρη Λιάτσου

Τι σου είναι η ιστορία, ακόμα και η εντελώς πρόσφατη!  Ανατρέχοντας κάποια αρχεία του ρωσικού πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το μάτι μου έπεσε σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση:
 – Κάθε κράτος εν ονόματι της ασφαλείας του και για στρατιωτικούς λόγους, μπορεί να κάνει χρήση του Διεθνούς Δικαίου και να απαιτήσει την προσγείωση κάθε αεροσκάφους που πετά στον εναέριο χώρο του!

Μια δήλωση με άμεση επικαιρότητα που θα μπορούσε να την εκφέρει αυτές τις μέρες αξιωματούχος της Λευκορωσίας. Άλλωστε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μινσκ δήλωσε ότι η αλλαγή πορείας και η προσγείωση του αεροσκάφους που πετούσε από την Αθήνα στο Βίλνιους, στο Μινσκ, «έγινε με βάση όλους τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας»!
Ε λοιπόν, η παραπάνω δήλωση που βρήκα στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, έγινε στις 24 Ιουνίου 2013 από… αμερικανό ανώνυμο αξιωματούχο! Ο οποίος, τότε, δεν απέκλειε το...
ενδεχόμενο να αναγκάσουν οι αμερικανικές αρχές να προσγειωθεί στο έδαφος τους αεροσκάφος της ρωσικής ΑΕΡΟΦΛΟΤ που έκανε την πτήση προς την Κούβα! Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την πληροφορία ότι μέσα μπορεί να βρίσκεται ο πρώην πράκτορας της CIA, Εντουάρντ Σνόουντεν, που διέφυγε στο Χονγκ-Κονγκ και από εκεί στη Μόσχα! Και επεδίωκαν, πάσει θυσία, να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν…

Τότε οι αμερικανοί δεν τόλμησαν να κάνουν μια τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου για τους ίδιους! Ρωσία είναι αυτή, δεν ξέρεις με τι τρόπο μπορεί να σου… απαντήσει!
Ωστόσο, δέκα μέρες αργότερα, «ξεχνώντας» τα λεγόμενα περί «εθνικού εναέριου χώρου», προέβησαν σε αυτό που πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί «κρατική αεροπειρατεία»! Τσαλαπατώντας κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, οι ΗΠΑ ανάγκασαν τις χώρες αυτές να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη διέλευση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που είχε απογειωθεί τρεις ώρες πριν από τη Μόσχα! Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημέρωσε τον Μοράλες ότι τους αναγκάζουν να προσγειωθούν στη… Βιέννη! Εκεί, πράκτορες της CIA, έκαναν έφοδο και αναζητούσαν τον… Εντουάρντ Στόουν! Δεν ήταν μέσα… Το φιάσκο των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών δεν αποτελεί αντικείμενο αυτής της ανάλυσης. Η ουσία είναι πως ανάγκασαν σε προσγείωση προεδρικό αεροσκάφος τρίτης χώρας χρησιμοποιώντας  ως εργαλείο τέσσερεις χώρες της γηραιάς Ηπείρου! Είδε κανείς να βγάλουν οι Βρυξέλλες καμμία καταγγελία που να καταδικάζει το «πρωτοφανές» αυτό γεγονός;

Εντυπωσιάζει η άμεση συντονισμένη ομοβροντία αντιδράσεων!

Μαζεύω τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τώρα και, να ορισμένα:
• Η πρώτη αναφορά που έγινε περί ύπαρξης βόμβας στο αεροσκάφος της Ryanair, έδινε την εικόνα πως την απόφαση για την αλλαγή πορείας και προσγείωσης στο Μινσκ πήρε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους…
 • Εννέα μόλις λεπτά της ώρας μετά την προσγείωση, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που βρίσκεται στη γειτονική Πολωνία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο καταγγελίας της «αποτρόπαιας» πράξης της κυβέρνησης της χώρας της!
• Μέσα στην επόμενη ώρα από Αθήνα έως Βρυξέλλες, Πολωνία, Λιθουανία, Αυστρία, Γερμανία κλπ γινόταν αγώνας δρόμου ποιος θα δώσει πιο γρήγορα δήλωση-καταγγελία!
• Πέρα από τη συνήθη φράση για κίνδυνο των επιβατών, όλοι, σαν σε καρμπόν, απαιτούσαν την απελευθέρωση του «ακτιβιστή» και «συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης», Ρομάν Προτασέβιτς!
Τι και αν οι αρχές της Λευκορωσίας δηλώνουν ανοικτές σε κάθε έρευνα για το θέμα με συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμώνων;
Δίνεται η εντύπωση πως κάποιοι, κυρίως πολιτικοί παράγοντες, δείχνουν τον υπεύθυνο, του επιβάλουν κυρώσεις και αποκλεισμούς  και μετά ξεκινούν οι «έρευνες» που πρέπει να «αποδείξουν», το… προκαθορισμένο!
Ίδια τακτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ τον Ιούλιο 2014, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της κατάρριψης του τζάμπο των Μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 297 άνθρωποι! Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, δήλωσε ευθαρσώς ότι την ευθύνη φέρουν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, «αυτονομιστές»!
Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια και η δική τους επιτροπή που εδρεύει στην Ολλανδία, δεν έχει καταφέρει ακόμα να «συγκλονίσει» έτσι τα στοιχεία ώστε αυτά να συμβαδίζουν με την πολιτική προαπόφαση της Ουάσιγκτον!

Ποιον υπερασπίζεται η Δύση;

Τώρα που όλοι οι επιβάτες έφτασαν σώοι στον προορισμό τους, το Βίλνιους, παρά την πολύωρη ταλαιπωρία, αναδύεται το ερώτημα; Ποιον υπερασπίζεται η πολιτική ελίτ της Δύσης; Πράγματι έναν απλό «ακτιβιστή»;
Ο Προτασέβιτς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει πλούσια δράση στο οργανωμένο και αδρά χρηματοδοτούμενο κίνημα επεμβάσεων σε άλλες χώρες. Βρέθηκε αρχικά στην Ουκρανία όπου εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα που αποτελούν το άντρο των ποικίλων νεοναζιστικών ενόπλων ομάδων που ουσιαστικά δίνουν τον τόνο των εξελίξεων από το 2014, στην Ουκρανία! Δεν δίσταζε να φωτογραφηθεί και με κράνη με το σήμα των SS…

Στη Λευκορωσία ήταν από τα κορυφαία στελέχη που μέσα από τις γραμμές δυο telegram καναλιών έπαιξε ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο δεύτερο μισό του 2020. Αποτελούσε το σύνδεσμο νεολαιίστικων οργανώσεων με την Πολωνία και τη Λιθουανία από όπου ερχόταν στη Λευκορωσία υλικό, βίντεο και χρηματοδότηση των οργανωτών των διαδηλώσεων! Για τη δράση του αυτή βγήκε ένταλμα σύλληψης του. Ξέφυγε στο εξωτερικό. Το ένταλμα έγινε διεθνές, εστάλη στην Ιντερπόλ! Ωστόσο, ο Προτασέβιτς ένοιωθε πλήρη ασφάλεια, ταξίδευε ελεύθερα… Ακτιβιστής γαρ… Στο διαδίκτυο ανέβασε σωρεία φωτογραφιών από τις βόλτες με την Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα!
 Μόλις κατάλαβε ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία και αντί για το Βίλνιους πάει στο Μινσκ, άρχισε να χτυπιέται, μετέφερε πράγματα από τη βαλίτσα του σε άλλες…
Μετά την προσγείωση συνειδητοποίησε ότι η σύλληψη είναι αναπόφευκτη. Το ενδιαφέρον είναι πως ο νεαρός «ακτιβιστής», διαβάζω ότι δέχεται να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές της χώρας του.

Προς τι οι φωνασκίες των Ευρωπαίων;

Μήπως για να χρησιμοποιηθούν ως «προπέτασμα καπνού» ώστε να σκεπάσουν τα όσα «σπαρταριστά» φαίνεται ότι θα ξεράσει ο Προτασέβιτς: Για τους έξωθεν πάτρωνες του, για τις χρηματοδοτήσεις και τους μηχανισμούς κίνησης τους, για τους συνδέσμους του και αλλά πολλά και… δημοκρατικά εργαλεία στην επιχείρηση ανατροπής της λευκορωσικής ηγεσίας! Δε φωνασκούν από… ντροπή που θα αποκαλυφθούν αλλά από απόγνωση που ένα ακόμα πολυδάπανο οργανωμένο σύστημα επέμβασης σε άλλη χώρα, τσακίζεται! Ο Λουκασένκο αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι» από το οποίο σπάνε τώρα τα δόντια τους. Και επειδή θεωρούν ότι είναι τελείως εξευτελιστικό για τους ίδιους να χάσουν από ένα «πρόεδρο κολχοζ», όπως τον αποκαλούν υποτιμητικά, έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι πίσω από την «κρατική αεροπειρατεία» είναι, φυσικά, ο Πούτιν! Ο Πολωνός ΥΠΕΞ έτρεξε πρώτος να το διακηρύξει…

(εδώ ο Προτασέβιτς δείχνει το ντοκουμέντο διαβίωσης στην Πολωνία)

Οι… γίγαντες της Λετονίας όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χόκεϊ (που ήταν να γίνει στο Μινσκ αλλά του το πήραν για να τιμωρήσουν το καθεστώς οι φερέλπιδες αθλητικοπατέρες της Ε.Ε), απέσυραν τη σημαία της Λευκορωσίας και στη θέση της τοποθέτησαν εκείνη που ανέμιζαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές (άσπρο-κόκκινη) τους προηγούμενους μήνες. Τη σημαία αυτή ύψωσαν εκείνοι που στο μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο, όπου η Λευκορωσία έδωσε θυσία τον έναν στους τέσσερεις κατοίκους της, πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ!

ΥΓ: Στη Μόσχα οι επίσημες δηλώσεις για το θέμα είναι συγκρατημένες δίνοντας κυρίως έμφαση στα ανάλογα «έργα και ημέρες» των αμερικανών, όπως προαναφέρω. Ωστόσο, το σύνολο των πολιτικών αναλυτών εκφράζει ικανοποίηση και αναγνωρίζει ότι ο Λουκασένκο και η παλιά σχολή της Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας (ΚΑΓΚΕΜΠΕ), πραγματοποίησαν μια «εκπληκτική επιχείρηση»! Και αυτό, εκτιμούν, είναι καρφί στο μάτι των μυστικών υπηρεσιών των γειτονικών χωρών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος!

"imerodromos"

=================

Ξέροντας ότι καταζητείται και αν συλληφθεί τον περιμένει 15ετής κάθειρξη, τουλάχιστον...

Όλη η "προοδευτική" ανθρωπότητα σε κατάσταση σοκ!
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, πίνει τα ταβόρ με την χούφτα, ατενίζοντας την Ακρόπολη.
Η "δημοκρατική" Δύση παραληρεί, για την "ασφάλεια" των επιβατών της "Ράιαν Εϊρ", επειδή άλλαξαν αεροδρόμιο και για την σύλληψη ενός κάποιου Προτάσεβιτς, μπλόγκερ, που μετονομάστηκε σε "δημοσιογράφο", για να προστατευτεί και η... ελευθερία της Ενημέρωσης! Αυτή είναι άγνωστη στον "δικτάτορα" Λουκασένκο!
Μεγάλο κακό βρήκε την ανθρωπότητα! Ο περιφερόμενος Προτάσεβιτς, αφού ξεναγήθηκε και "το έκαψε", στην Αθήνα και στους Δελφούς, θέλησε να πάει στο Βίλνιους. Χώρα αγαπητή, στην καρδιά κάθε μετασοβιετικού "αντάρτη"!
Αχ αυτό το παιδί!
Αγόρασε εισιτήριο, από μια Λευκορώσικη αεροπορική εταιρία!
Η φίλη, που τον συνόδευε πόσταρε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα στο αεροπλάνο, ότι ξεκινάνε, από Αθήνα για Βίλνιους, δίνοντας όλα τα στοιχεία της πτήσης.
Και αυτά, ξέροντας ότι έχει συμφωνήσει να εργαστεί, για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόκληση μαζικών ταραχών, προκειμένου να υπάρξει πραξικόπημα και η δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου.
Ξέροντας ότι καταζητείται και αν συλληφθεί τον περιμένει 15ετής κάθειρξη, τουλάχιστον.
Τυχαίο;;; Όχι βέβαια!
Όλα κανονισμένα, σύμφωνα με το παράδειγμα του Ναβάλνι.
Κι αυτός, (μάλλον παρά την θέληση του)  πόσταρε την φωτογραφία του, πλάι στην σύζυγο του λέγοντας" "Μικρέ, φέρτε μας λίγη βότκα! Πετάμε, για το σπίτι!" (από Γερμανία).
Δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα "εν βρασμώ ψυχής"! Είναι πάντα προμελετημένο! Και το ποιος επωφελείται, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος.
Καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι η εποχή της ανεκτικότητας, σε εισαγόμενες "επαναστάσεις" έχει τελειώσει, σε χώρες που υπερασπίζονται την εθνική τους ανεξαρτησία και όποιος συνεργάζεται με ξένα συμφέροντα, θα είναι πάντα το θύμα με εντολή, μάλιστα, των πατρόνων του!

* Για να μην πάτε αδιάβαστοι, στον Λαβρώφ και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια!

 ======================== 

Στον Πούτιν και την στήριξή του στον Λουκασένκο, ακόμη και με τη στάση του Κρεμλίνου στην υπόθεση της “κρατικής αεροπειρατείας” στη Λευκορωσία, στρέφει τα πυρά της η Δύση, με πρώτη τη Γαλλία. Κορυφαίοι Γάλλοι υπουργοί σχολιάζουν ιδιαίτερα την απουσία αντίδρασης από την Μόσχα, κάνοντας λόγο για καλυμμένη «έγκριση», η οποία, όπως εκτιμούν, αποδυναμώνει τη θέση του Ρώσου προέδρου στην επικείμενη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα στην συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Η ίδια είπε ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει στον Πούτιν και το θέμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας παραλλήλως «άστοχη» την κριτική των Ρεπουμπλικάνων για την απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, παρά την «προκλητική συμπεριφορά» της Μόσχας στην περιοχή.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να εγκαταλείψει για γεωπολιτικούς λόγους την Λευκορωσία στις ορέξεις της Δύσης, ενώ την ίδια ώρα, για ιστορικούς λόγους, είναι υποχρεωμένος να σταθεί δίπλα στους “αδελφούς” Λευκορώσους. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης των προηγούμενων μηνών, αναγκάστηκε να στηρίξει τον ενίοτε “άτακτο” Λουκασένκο. Αυτό κάνει και σήμερα, παρότι η στάση του τον φέρνει όντως σε δύσκολη θέση απέναντι στον Μπάιντεν.

Η ρωσική στάση 

«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης, ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση» δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε μάλιστα, ότι «αν ο Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Μόσχα  υποβαθμίζει το γεγονός, το οποίο όμως είναι πολύ σοβαρό».

Η Μόσχα, από την πρώτη αντίδρασή της, τις δηλώσεις Λαβρόφ στο Σότσι μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος -όπως και ο πρωθυπουργός-  είχε ήδη καταδικάσει την ενέργεια, ζήτησε η αποτίμησή του συμβάντος να γίνει «με ψύχραιμη σκέψη και όχι εν θερμώ». Σήμερα πάντως, ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι «το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους να μην πιστέψει τις δηλώσεις των Λευκορώσων ηγετών». Ότι δηλαδή, το Μινσκ αναγκάστηκε να εκτρέψει το αεροσκάφος της Ryanair, λόγω απειλής για ύπαρξη βόμβας και όχι για να συλλάβει τον αντιφρονούντα μπλόγκερ.

Η θέση αυτή όμως, που διατύπωσε ο Πεσκόφ, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που κατηγορούν το καθεστώς Λουκασένκο, ότι σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συλλάβει τον Ρομάν Προτασέβιτς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Σότσι, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για την ατζέντα των συζητήσεων. Είπε μόνον ότι «δεν προβλέπονται δηλώσεις στον Τύπο», μετά την συνάντηση.

Οι εξηγήσεις Λουκασένκο 

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ενήργησε νομίμως και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επιμένοντας στην εκδοχή της προειδοποίησης για την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος. Μια απειλή που αποδόθηκε στη Χαμάς, όμως η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση την διέψευσε. Διάψευση στους ισχυρισμούς του Μινσκ ήρθε όμως και από την Ελβετία, χώρα από την οποία υποτίθεται ότι προερχόταν η πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στην πτήση της Ryanair Αθήνα –Βίλνιους. Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και κατά συνέπεια δεν υπήρξε τέτοια προειδοποίηση προς τις λευκορωσικές Αρχές.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε παραλλήλως τη Δύση, ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το συμβάν για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι οι Δυτικοί «σκιαγραφούν λάθος εικόνα» για τους χειρισμούς του σχετικά με το περιστατικό. Επέμεινε δε ότι δεν γνώριζε ότι ο αντικαθεστωτικός μπλόγκερ επέβαινε στην συγκεκριμενη πτήση. Μίλησε επίσης για εχθρούς της χώρας, αναφερόμενος, προφανώς, και σε όσα είπε η ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε τονίσει ότι «ο Λουκασένκο πέρασε κόκκινη γραμμή με την αεροπειρατεία» και ότι «έχει μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια Βόρεια Κορέα της Ευρώπης, απρόβλεπτη και επικίνδυνη».

Το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» και για τη σύσταση της ΕΕ προς τις ευρωπαϊκές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα. Την ίδια ώρα, το Μινσκ ζήτησε την διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δύση, αναφέροντας ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές και την διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση σε ευρωπαϊκά τιμωρητικά μέτρα.

Ωστόσο, δεν έγινε ξεκάθαρο, ποια ακριβώς διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και είναι γνωστό ότι ρωσικό πετρέλαιο και αέριο φτάνουν στην Ευρώπη, μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απαλλάξουν από τις κυρώσεις την ρωσογερμανική εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό Nord Stream II, ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία και την ΕΕ. Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σήμερα, γιατί το επιτρέπει αυτό και η απάντησή του ήταν «επειδή (το έργο) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (…) και δεν είμαι εγώ που επιτρέπω στη Γερμανία να κάνει κάτι ή όχι». Πρόσθεσε επίσης ότι αν επέβαλε τώρα κυρώσεις η εκτίμησή του είναι ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό ως προς τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

=============

 

Τρομοκράτης που πολεμούσε στην Ανατολική Ουκρανία ο Προτασέβιτς λέει η KGB της Λευκορωσίας

Ο συλληφθείς την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ, αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, σύμφωνα με τον αρχηγό της KGB Λευκορωσίας Ιβάν Τέρτελ, είναι ένας τρομοκράτης.

Όπως είπε, είναι μισθοφόρος μαχητής, που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται όπως είπε με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Τέρτελ είπε, μιλώντας στην Βουλή κατά την διάρκεια συνάντησης βουλευτών με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι όλα αυτά δεν είναι όπως είπε «μόνο δικά μας στοιχεία και στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και στοιχεία που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και που έχει παραδεχθεί προσωπικά ο Προτασέβιτς, και τα οποία είναι ευρέως προσβάσιμα».

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτασέβιτς την «εφάρμοσε ενεργά» στην Λευκορωσία. «Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών, που έθεταν υπό απειλή την ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό».

Ο Τέρτελ είπε ακόμη ότι ο Προτασέβιτς συνεργάζεται ενεργά με την ανάκριση και ομολογεί παραδεχόμενος τις πράξεις του, περιγράφοντας τους χορηγούς της υπονομευτικής του δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς υλοποίησής της, τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω του, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις.

«Ο Προτασέβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία αλλά ως δημοσιογράφος»

Την δήλωση αυτή έκανε ο ιδρυτής του τάγματος Azov, Αντρέι Μπιλέτσκι, την οποία παραθέτει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta, ο Προτασέβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«… Ευθέως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ναι, ο Ρομάν πράγματι μαζί με την Azov και άλλα στρατιωτικά τμήματα αγωνίσθηκε κατά της κατοχής της Ουκρανίας.

Ήταν μαζί μας κοντά στο Σιρόκινο, όπου τραυματίσθηκε. Όμως το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν το αυτόματο, αλλά ο λόγος του».

Αυτή την εγγραφή ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ιδρυτής και πρώην διοικητής του τάγματος Azov, συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, και πρώην βουλευτής της ουκρανική Βουλής.

Ο ίδιος αντιδρούσε στα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αποκαλούν ήδη τον Προτασέβιτς μαχητή, που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών. Ο Μπιλέτσκι επανέλαβε ότι ο Προτασέβιτς αυτή τη στιγμή «είναι όμηρος, συλληφθείς με τρομοκρατικό τρόπο».

Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν το εξώφυλλο του περιοδικού του Azov «Τσόρνε σόντσε» του Ιουλίου του 2015. Στην φωτογραφία δίπλα στο σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας» στέκεται ένας νεαρός με στολή παραλλαγής και κράνος, με τα διακριτικά του συντάγματος, που κρατάει ένα αυτόματο στο στήθος του, ενώ δίπλα του είναι μια κοπέλα. Ο νεαρός μοιάζει πολύ με τον Προτασέβιτς.

Ωστόσο ο ιστότοπος Insider, επικαλούμενος άτομα που υπηρέτησαν στο τάγμα Azov, έγραψε ότι στην φωτογραφία είναι άλλο άτομο και συγκεκριμένα ο Αντρέι Σνίτκο, ο οποίος υπηρέτησε στο τάγμα το 2014 και σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις μάχες που γίνονταν για το Ιλοβάισκ. Αργότερα ο ιστότοπος Insider απέσυρε την είδηση αυτή.

Ο αρχισυντάκτης του Euroradio και πρώην συνάδελφος του Προτασέβιτς, Πάβελ Σβερντλόφ, δήλωσε επίσης στην Novaya Gazeta ότι ο Ρομάν βρέθηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ως freelancer δημοσιογράφος

Επίσης ο ιστότοπος Tut.by γράφει ότι η δικηγόρος του Προτασέβιτς, Ινέσσα Ολένσκαγια, για δεύτερη ημέρα δεν μπορεί να συναντήσει τον εντολέα της καθώς δεν της επιτρέπουν την είσοδο στην φυλακή όπου κρατείται.

Με πληροφορίες από TASS μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μινσκ, Λευκορωσία

====================

H υποκρίσια της ΕΕ στην υπόθεση Προτάσεβιτς

«Κάτω τα χέρια από τον νεοναζί Ρομάν Προτάσεβιτς», φωνάζει υποκριτικά η δήθεν δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να συμπαρασύρει την κοινή γνώμη. Η πρόσφατη ιστορία της όμως την εκθέτει. Το 2013 τέσσερις ευρωπαικές χώρες, η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έκαναν πειρατεία στο αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, μίας ανεξάρτητης χώρας, γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν την πληροφορία ότι σε αυτό επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία όπου έκαναν έφοδο οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, για να διαπιστώσουν ότι η πληροφορία ήταν λανθασμένη. Η Ενωμένη Ευρώπη παραβίασε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας ήρωας του αγώνα για τις ατομικές ελευθερίες στην εποχή μας, ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος εκείνη την εποχή, από την κυβέρνηση Ομπάμα, του προέδρου «που είχε εξωθήσει την καταστολή μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο αμερικανό πρόεδρο», όπως είχε δηλώσει τότε ο Νόαμ Τσόμσκι.

Το “έγκλημα” του Σνόουντεν ήταν ότι ως πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, είχε αποκαλύψει και διοχετεύσει στον Τύπο, τις λεπτομέρειες και τις αποδείξεις για πολλά αμερικανικά και αγγλικά προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των πολιτών. Τελικά ο Σνόουντεν φυγαδεύτηκε στο Χονγκ Κονγκ με την βοήθεια του άλλου αγωνιστή για την ελεύθερη πληροφόρηση, ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Εν τέλει βρήκε καταφύγιο στη Μόσχα, ενώ ο Ασάνζ παρέμεινε αποκλεισμένος, θαμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όσο ήταν πρόεδρος ο Ραφαέλ Κορρέα μέχρι το 2017. Έχει ενδιαφέρον ότι οι δύο είναι καταζητούμενοι, από τις υποτιθέμενες δημοκρατικές ΗΠΑ και από την Ενωμένη Ευρώπη, για την δράση τους υπέρ των ατομικών ελευθεριών και της ελευθερίας της πληροφόρησης, είχαν βρει καταφύγιο στην αυταρχική δημοκρατία της Ρωσίας ο ένας και σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής όσο είχε έναν δημοκράτη αριστερό πρόεδρο, ο έτερος.


Ενώ η δήθεν δημοκρατική Ευρώπη παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες δύο αγωνιστών και κοινωνικών ακτιβιστών, κάνει ήρωα τον νεοναζί Προτάσεβιτς και παίρνει μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας. Μόνο που η Λευκορωσία έκανε το ίδιο ακριβώς που είχαν κάνει συντονισμένα οι ευρωπαϊκές χώρες στην περίπτωση του Σνόουντεν το 2013.

Ατομικά δικαιώματα

Η σύγκριση των δύο περιπτώσεων δείχνει αφενός τον βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ότι της είναι παντεντελώς αδιάφορα τα ατομικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες. Τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και εν προκειμένω για να πλήξει το καθεστώς του Λουκασένκο που στηρίζει ο Πούτιν. Φυσικά αδιαφορεί πλήρως για την ατροφική, ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, όταν αυτό δεν την ευνοεί.

Το ανεπανάληπτο ελληνικό πολιτικό τσίρκο...

Φυσικά οι καλοπροαίρετοι θέτουν το ερώτημα: Μα αφού είναι δεδομένο ότι η Λευκορωσία έκανε πειρατεία δεν θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα; Δεν θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί από καμία χώρα; Μία τέτοια στάση της κοινής γνώμης και των δημοκρατικά ευαισθητοποιημένων πολιτών θα λειτουργήσει απλά σαν άλλοθι για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της εναντίον της Λευκορωσίας.

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος. Όσο και αν εξεγείρεται η κοινή γνώμη και οι δημοκρατικοί πολίτες για τα δικαιώματα του Σνόουντεν και του Ασάνζ (δύο αγωνιστών που δεν έχουν ακόμη ξεμπλέξει και καταστρέφεται η ζωή τους από τις διώξεις), αυτό δεν επηρεάζει στο παραμικρό την στάση της δήθεν δημοκρατικής Ευρώπης.

Πραγματικοί αγωνιστές

Μία στράτευση κατά της Λευκορωσίας θα έχει αποτέλεσμα να δοθεί το μήνυμα “κάτω τα χέρια από τον Προτάσεβιτς”, έναν δήθεν δημοσιογράφο που ενεργοποιείται κάνοντας ναζιστική προπαγάνδα μέσα στο διαδίκτυο, κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας (αυτό θα ήταν θεμιτό δικαίωμά του).

Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν έχουν καμία ηθική ή πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζονται τους φανατικούς εχθρούς της δημοκρατίας. Από την στιγμή που οι δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορούν να επιβάλλουν ίσους κανόνες για σεβασμό όλων των περιπτώσεων (κυρίως των πραγματικών αγωνιστών όπως οι Ασάνζ και Σνόουντεν), τότε κινδυνεύουν λόγω των ιδεών τους και των καλών τους προθέσεων να γίνουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι της υπόθεσης, συντασσόμενοι με το διεθνές σύστημα εξουσίας που διώκει φιλελεύθερους αγωνιστές και προστατεύει τα χαϊδεμένα της παιδιά όπως ο Προτάσεβιτς.

ΥΓ. Εν κατακλείδι και γενικεύοντας δεν είναι όλοι οι αγώνες ίδιοι και υπάρχουν και οι λάθος μάχες, η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως θα βεβαίωναν και οι κλασσικοί της επαναστατικής δράσης, κομμουνιστές ή αναρχικοί προς τους νεοφιλελεύθερης αντίληψης δήθεν αριστερούς δικαιωματιστές.

=======================

Ο «ακτιβιστής» Προτασέβιτς, συνέχεια!
Κάποια παιδιά, πιο «καπάτσα» από μένα,το πήραν φαίνεται από γινάτι, έψαξαν καλύτερα και βρήκαν! Ο «ακτιβιστής» Ρομάν αφού έκανε ένα χρόνο στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ, ως μισθοφόρος, (κάποιοι δίνουν και χειροποίητες αποδείξεις με ποσά που παρέλαβε σε... δολάρια!), αφού μας «ενημέρωσε» ότι είναι... μετριοπαθής εθνικιστής και οπαδός της «περιορισμένης» δημοκρατίας, τι λέτε ότι ακολούθησε;
Σωστά, για τις υπηρεσίες προδοσίας της χώρας του ο νεαρός ζούσε το... δυτικό όνειρο του! Στις 23/4/2018, βρέθηκε στο κτήριο του Στειτ Ντηπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον!!!! Από όπου και η ως άνω φωτογραφία! Από τα εθνικιστικά πεδία του Ντονμπάς από ευθείας στην καρδιά της μεγαλύτερης «δημοκρατίας» του (δυτικού) κόσμου που δεν αφήνει κανένα «παιδί» της να πάει χαμένο!!!
Ο Ρομάν Προτασέβιτς, παρά την τελευταία του περιοδεία ανά την Ελλάδα δε φρόντισε να μάθει τη σοφή λαϊκή ρήση: την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς!!!
=============

Σχόλια