Το κείμενο της ημέρας (30-5-2021)

Λαός υπαλλήλων καταναλωτών

Του Νικου Γ. Ξυδακη
Κατεβαίνεις την οδό Πειραιώς, αφήνεις πίσω την Αθήνα. Μα την αφήνεις; Πού τελειώνει η πόλη; Κατοικίες, εστιατόρια, διασκεδαστήρια, μουσεία, θέατρα, εμπορικά κέντρα, συγκροτούν ένα οικιστικό συνεχές· τα πολίσματα, οι συνοικίες, οι πυκνώσεις συγχωνεύονται, συγχρωτίζονται, συγκροτούν την Αθήνα - Αττική. Γιγάντια, βαριά, ελάχιστα αποκεντρωμένη.
Τα θηριώδη malls, πολυχρηστικοί μαγνήτες για αστικούς πληθυσμούς, είναι τα νέα ορόσημα. Μαγνήτες για κατανάλωση και διασκέδαση, χιλιάδες τετραγωνικά γεμάτα εμπορεύματα, βιτρίνες, σαγήνη. Οι διαφημιστικές γιγαντοαφίσες διαλαλούν στη μεταβιομηχανική οδό Πειραιώς το νέο mall 20 χιλιάδων τ.μ.: Εδώ χτυπά η καρδιά της Αθήνας!
Πράγματι. Η καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος χτυπά στους ναούς της κατανάλωσης· αυτό μας έδειξαν τα πρόσφατα κυκλοφοριακά εμφράγματα της Συγγρού, στα εγκαίνια των νέων ηλεκτραγορών.
  • Με αναδυόμενη ύφεση, με ζοφερό οικονομικά τον χειμώνα, μισθοσυντήρητοι και μεροκαματιάρηδες συνωθούνται στα μεγαλοκαταστήματα για τη μοναδική προσφορά, για την ευκαιρία, για την κάλυψη διαρκώς νέων αναγκών, για τον προσωρινό κορεσμό της ασίγαστης δίψας.
Την ίδια στιγμή, τα μικρά μαγαζιά στενάζουν· οι μικρές επιχειρήσεις, που συγκροτούσαν την αόρατη μα ανθεκτική ραχοκοκκαλιά της εγχώριας αγοράς, συνθλίβονται και εξαφανίζονται, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σχόλια