Αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό – Το “κρυφό” διάβημα

Αποκαλύψεις για αμερικανικό διάβημα προς την Άγκυρα σχετικά με το Κυπριακό έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη νέα δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την διζωνική  δικοινοτική ομοσπονδία. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για τη δημιουργία δύο κρατών και αποτελούν άλλο ένα “χαστούκι” στις επιδιώξεις του Ερντογάν. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ήδη από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κατέθετε, για πρώτη φορά γραπτώς, αίτημα για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάρει θέση για το θέμα και είχαν προχωρήσει στην άμεση απόρριψή του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, την Μεγάλη Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε το μήνυμα ότι το σχέδιο για δύο κράτη στην Κύπρο δεν γίνεται αποδεκτό. Το ίδιο μήνυμα έστειλε στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, και η  Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Διάβημα και πάγος από τις ΗΠΑ 

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση και τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Απέρριψε δε και ο ίδιος την πρόταση Τατάρ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν λύσεις που επανενώνουν το νησί.

Οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια ιδιότητα που τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ  Ντιπάρτμεντ, πριν σημειώσει στη συνέχεια ότι «υποστηρίζουν πλήρως τις δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες «ως χρόνο περίσκεψης». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα να επιδείξουν, και οι δύο πλευρές, «ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό», προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Σχόλια