Πως “συνδέονται” η Ρωσία, η Ελλάδα, ο Ερντογάν και η Μεσόγειος»: Η Ιταλία εννοεί αυτά που λέει ο Ντράγκι…
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
«Μια άνευ προηγουμένου ζωντανή σύγκρουση, on camera, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, με εκατέρωθεν κατηγορίες και αντανακλαστικές αντιδράσεις: “Τα νησιά έχουν στρατό επειδή απειλούνται από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας”, γράφει σε ανάλυση στην ιστοσελίδα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ξεκινά το τελεσίγραφο στον φάκελο της Ουκρανίας. Σημειώνει σχετικά η ιστοσελίδα:
Όχι μόνο ο υψηλής έντασης δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και το message in a bottle από τη Μόσχα προς την Άγκυρα, καθιστούν πολύπλοκο το διεθνές πλαίσιο γύρω από τον Erdogan.
Από τη μία πλευρά, η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την προειδοποίηση που εξέδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov πριν από λίγες ημέρες σχετικά με την ανάγκη «ανάλυσης των πολεμικών δηλώσεων του Κιέβου και να μην τροφοδοτήσει τη στρατιωτική διάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης».
Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δηλώσεις οδήγησαν σε μια πραγματική ζωντανή διαμάχη και καταδεικνύουν όλη τη δυσκολία της επιλογής που έκανε το Βερολίνο να λειτουργήσει το διπλωματικό τραπέζι χωρίς να προηγηθεί σταθερή προπαρασκευαστική εργασία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε μια ρητή εντολή: εάν προκληθεί, να απαντήσει ανάλογα. Έτσι και έγινε, με την ευκαιρία της δημόσιας αντιπαράθεσης, χωρίς προηγούμενο στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Mevlut Cavusoglu μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
Ο Cavusoglu μίλησε για «παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας» από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Επέμεινε στο ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των μελών της έχουν κατασταλεί επειδή δεν αναγνωρίζονται ως “Τούρκοι” και κατηγορούν την Ελλάδα για “απόκρουση” 80.000 μεταναστών. Σε αυτό το σημείο, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Αν κάνετε τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, πρέπει να απαντήσω».
Ο Δένδιας ανταπάντησε στον Τούρκο ομόλογό του, επίσης ζωντανά στην τηλεόραση και μπροστά σε όλους τους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι η Άγκυρα είχε παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Υπενθύμισε τις προκλητικές πτήσεις των τουρκικών F 16 στα νησιά της στο Ανατολικό Αιγαίο, αντέκρουσε τις κατηγορίες εναντίον της μουσουλμανικης μειονότητας στη Θράκη δεδομένου ότι οι ελληνικές ενέργειες προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης («Η Λωζάνη ισχύει, είτε αρέσει είτε όχι στην Τουρκία»)
Και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα θετικό πρόγραμμα με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου”, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια και είναι περήφανη που συμμετέχει στο παράδειγμα των περισσότερων επιτυχημένη διεθνής συνεργασία στην ιστορία της ανθρωπότητας. “Η ΕΕ δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας”.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός αποφάσισε να απαντήσει περαιτέρω ζητώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προκαλώντας πινγκ πονγκ. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι τα νησιά έχουν στρατό επειδή απειλούνται από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας. Είπε επίσης ότι ο στρατός κοστίζει πολλά χρήματα και η Ελλάδα δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα άδικα.
«Τα προβλήματα μεταξύ μας μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», ανέφεραν αργότερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αλλά οι διαφορές παραμένουν σχεδόν ανέπαφες. Υπάρχει μια διαφορά απόψεων για το ζήτημα του Αιγαίου, όπου η Τουρκία προβάλλει ισχυρισμούς για το φυσικό αέριο σε αντίθεση με τη σύμβαση του Montego Bay.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προτείνει μια σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ δεν βοηθά την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αφού «ξεχνάει» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ένα ελληνικό νησί, κράτος μέλος της ΕΕ που προφανώς δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
Το θέμα είναι προφανώς κεντρικό για τη δυναμική της Μεσογείου και επίσης αντηχεί στον φάκελο της Λιβύης , τον οποίο συζήτησαν στη Ρώμη οι υπουργοί υποθέσεων της ΕΕ της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο Vincenzo Amendola και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
“Είμαστε δύο χώρες που ενώνουν την Ευρώπη – παρατήρησε ο Amendola – και θέλουμε να προωθήσουμε στην Ευρώπη μια στρατηγική ενότητας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά και για μια εξωτερική πολιτική ειρήνης στη Μεσόγειο“.
Όσον αφορά την τουρκική υπόθεση, είπε ότι «οι σαφείς λέξεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνησή μας είναι αυτές που εγκρίθηκαν από το ιταλικό κοινοβούλιο. Διότι σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πρέπει επίσης να αναφερθούμε και σε σημεία που δεν συμφωνούμε».
Ο Έλληνας ομόλογός του τόνισε ότι η Λιβύη μπορεί να μετατραπεί από μια ασταθή χώρα σε έναν αξιόπιστο εταίρο στη Βόρεια Αφρική και έναν σημαντικό προμηθευτή ενέργειας….»
ΠΗΓΗ: formiche.net, ανάλυση του Francesco de Palo – Russia e Grecia, i banchi di prova per Erdogan e il Mediterraneo
================
Σχόλια