Πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό;

Τρεις ειδικοί καταθέτουν τις απόψεις τους Από Sergio Cantone 

Σέρτζιο Καντόνε, Euronews:

Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους σε όλο αυτό;

Ζαν-Πολ Φιτουσί, Καθηγητής Οικονομικών Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών:

Η βασική αποστολή του κράτους είναι η προστασία των πολιτών του. Η πανδημία μας το υπενθύμισε με τον πιο βίαιο τρόπο. Κάθε κράτος άρχισε να προστατεύει τους πολίτες του. Δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος που να μην το έκανε, ακόμη κι αν πριν τον κορονοϊό, η προστασία των ανέργων ή των εν δυνάμει ανέργων, ή των εταιριών που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν, θεωρούνταν έγκλημα και παραβίαση του κυρίαρχου τρόπου σκέψης. Ανακαλύπτουμε ξανά ότι σε ένα παγκόσμιο σύστημα, εάν αφήσουμε ανοιχτά τα σύνορά μας, και αυτό είναι η παγκοσμιοποίηση, πρέπει να παρέχουμε ταυτόχρονα μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες μας. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο, εξαιτίας μιας μεγάλης κρίσης ή μιας επανάστασης.

Σέρτζιο Καντόνε, Euronews:

Καθηγητή Φιτουσί, πιστεύετε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ως απάντηση στην οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία αρκεί για να επανακαθορίσουμε το μεγάλο σχέδιο μιας κοινωνικής Ευρώπης;

Ζαν-Πολ Φιτουσί, Καθηγητής Οικονομικών Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών:

Υπάρχουν δύο σημεία στο σχέδιο ανάκαμψης. Πρώτα από όλα υπάρχει και δίνει κάποια συγκεκριμένη υπόσταση στην ιδέα του ευρωομολόγου. Υπάρχει η πιθανότητα λοιπόν αλληλέγγυας χρηματοδότησης της Ευρώπης.

Σέρτζιο Καντόνε, Euronews:

Είναι λοιπόν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός;

Ζαν-Πολ Φιτουσί, Καθηγητής Οικονομικών Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών:

Είναι κάτι εξαιρετικά θετικό. Παρόλα αυτά το σχέδιο ανάκαμψης δεν εφαρμόζεται λόγω των αέναων συζητήσεων. Εάν δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δούμε ότι πρόκειται να δαπανήσουν 7 τρις δολάρια, ενώ η Ε.Ε. θα δαπανήσει μόλις 750 δις ευρώ. Η Ε.Ε. έχει περισσότερους κατοίκους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν παίζουμε στην ίδια κατηγορία. Υπολειπόμαστε. Φυσικά με μια τέτοια προσπάθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακάμψουν πολύ γρήγορα και θα έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ευρώπης, το οποίο θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Σέρτζιο Καντόνε, Euronews:

Ο κορονοϊός αποκάλυψε μια σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας και ηγεσίας στην Ε.Ε.;

Ζαν-Πολ Φιτουσί, Καθηγητής Οικονομικών Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών:

Εμπαίζουν τον κόσμο. Του λένε: «Δεν είστε πραγματικά πολίτες, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε χρήση της πολιτικής της χώρας σας. Αλλά θα προσποιηθούμε ότι είστε πολίτες». Τους έχουν αφαιρέσει την κυριαρχία και η κυριαρχία που τους έχουν αφαιρέσει, δεν χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Υπάρχει έλλειμμα κυριαρχίας. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία και δεν υπάρχει καμιά εθνική κυριαρχία πλέον. Τι βλέπουν οι άνθρωποι σ’ αυτές τις συγκυρίες; Αναζητούν μια γρήγορη απάντηση. Μια τέτοια είναι ο λαϊκισμός. Οι λαϊκιστές υπόσχονται ότι όλα είναι δυνατά, ακόμη κι αν δεν το πιστεύουν. Ο κόσμος σκέφτεται ότι δεν έχει να χάσει κάτι. Οι πολιτικοί δεν αλλάζουν, εμείς είμαστε ακόμη άνεργοι, γινόμαστε ολοένα και φτωχότεροι. Η μεσαία τάξη σταδιακά εξαφανίζεται. Τι έχουμε να χάσουμε; Ας δοκιμάσουμε τους λαϊκιστές.

-------------

  1. Μενέλαος Τασιόπουλος: Αποκαλυπτικό- Γερμανικό colpo grosso- Πως μπλοκάρουν τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

  2. Πολιτική Ύστατη ευκαιρία για Ελλάδα οι πόροι από ΕΕ – Παραγωγική ανασυγκρότηση ή νέο πλιάτσικο;

 

Σχόλια