Πως αντιδρούν οι εθνοφύλακες στον Έβρο στις απειλές Μηταράκη

Μαρτίδου Μελαχροινή

Φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για παράδοση των όπλων από τους Εθνοφύλακες στη Θράκη, αν γίνει με τέχνασμα η δομή των παράνομων μεταναστών. Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευσης και Ασύλου Μηταράκη δεν καθησύχασαν τους Θρακιώτες. Ποια ήταν, όμως, τελικά η σημειολογία της επίσκεψης Μηταράκη στον Έβρο χθες αναρωτιούνται οι ντόπιοι κάτοικοι και όχι μόνο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσήλθε στη Θράκη με τις παγιωμένες θέσεις του για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στα σύνορα, με μια διάτρητη επιχειρηματολογία που κονιορτοποιήθηκε από τα πρώτα λεπτά με ισχυρές αντιρρήσεις από την επιτροπή αγώνα. Δεν είχε να πει απολύτως τίποτα καινούργιο και απλά χρύσωσε το χάπι ότι μετήλθε στον διάλογο μεταθέτοντας τις οριστικές του θέσεις για δυο εβδομάδες μετά.

Η δε ανακοίνωση της ΝΔ ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά σε μια προσπάθεια υποβαθμίσει την μεγαλειώδη κινητοποίηση των κατοίκων του ακριτικού νομού που ανταποκρίθηκαν, παρά τους εκφοβισμούς για μεγάλα πρόστιμα λόγω κορονοϊού. Το κυβερνόν κόμμα έκανε "μαθήματα" savoir vivre μιλώντας για "ακραίες συμπεριφορές". Πόσο νυχτωμένοι είναι όμως με όσα συμβαίνουν στους πολίτες της περιοχής.

Οι τελευταίοι εδώ και έναν χρόνο με ένταση απίθανες καταστάσεις με λαθραίους που διέρχονται τα σύνορα, ληστεύουν, τρομοκρατούν κατοίκους απομονωμένων χωριών που ζουν απίθανες καταστάσεις και ζητούν την στοιχειώδη περιφρούρηση κι ένα αίσθημα ασφάλειας από ο ελληνικό κράτος.

Δεν συμφωνώ με όλα τα συνθήματα, αλλά καταλαβαίνω

Μια γυναίκα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου και είναι μητέρα υποψήφιας βουλευτίνας της ΝΔ, η Φανή Μπαχαρίδου, ήταν αυτή που πήρε θέση στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος της. «Όχι δεν είμαστε ακραίοι, απλά δεν δεχόμαστε να παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, απλά σήμερα ο λαός του Έβρου μίλησε κι είπε ένα μεγάλο όχι στη νέα δομή που πάτε να στήσετε».

Δήλωσε επίσης ότι: «ο Μηταρακης είναι ανεπιθύμητος στον Έβρο όπως κι όλοι όσοι τον στηρίζουν φανερά η κρυφά. Κι έτσι για την ιστορία πριν μας καταδικάσετε ως πολίτες του Έβρου διαβάστε την ιστορία μας. Και πολιτικό πολιτισμό γνωρίζουμε και ηθική κι αξίες έχουμε».

Η κα. Μπαχαρίδου πρόσθεσε επίσης ότι δεν συμφωνεί σε όλα τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές αλλά όπως είπε: «καταλαβαίνω τους συμπολίτες μου που για να φτάσουν να τα λένε έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δεν δέχονται άλλο την κοροϊδία ούτε το να μας κούνανε το δάχτυλο». Κατέληψε πως: «όλοι μαζί όπως πέρυσι υπερασπιστήκαμε τον τόπο μας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή που δεχτήκαμε από τη γείτονα χώρα κι ήμασταν ήρωες αυτό θα πράττουμε σε κάθε απειλή για τον τόπο μας απ όπου κι αν προέρχεται Ο Έβρος δεν θα πέσει εκ των έσω».

Έντονες αποδοκιμασίες στον Μηταράκη

Αυτό που εισέπραξε πάντως ο υπουργός κ. Μηταράκης ήταν σίγουρα κάτι που δεν περίμενε. Ανθρώπους κάθε ηλικίας, γυναίκες στην πρώτη γραμμή με πλακάτ, νεολαίους, μεσήλικες, συνταξιούχους, συλλόγους, να διατρανώνουν την απέχθειά τους στο ανοσιούργημα που ετοιμάζεται. Οι διαδηλωτές, στην μεγάλη πλατεία της Ορεστιάδας, ήταν περιτριγυρισμένοι από έναν κλοιό ματ και συνοριοφυλάκων για να περιφρουρήσουν την άφιξή του υπουργού. Δυστυχώς, τα πνεύματα ήταν τόσο τεταμένα που εκφράστηκαν φόβοι για λυντσάρισμα.

Υπήρξαν πράγματι συνθήματα πολλά εκ των οποίων έντονα: 

  • «Ότι και να μας φέρνετε την γη μας δεν την παίρνετε», 
  • «Αθήνα πουλημένη ο Έβρος δεν πεθαίνει», 
  • «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», 
  • «Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία», 
  • «Πάρτον Πέτσα σου και μπρος δεν σε θέλει ο λαός»,
  • «Έξω οι λάθρο από την Ελλάδα», 
  • «Τον Μάρτιο του 2020 ποιος έδινε την μάχη, εμείς οι καλυβιέρηδες με τους αγρότες δίπλα, μη κάνετε το λάθος, τον Έβρο να ακουμπήσετε για το θα το πληρώσετε με αίμα και με δάκρυ». 

Οι διαδηλωτές έψαλλαν δυνατά τον εθνικό ύμνο προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Η κορύφωση των αποδοκιμασιών κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου που απαξίωσε να βγει δημόσια να μιλήσει στους συγκεντρωμένους για ώρες, κορυφώθηκε στην έξοδό του από το δημαρχείο Ορεστιάδας όπου εκσφενδονίστηκαν δεκάδες αβγά και μπουκάλια με νερό συνοδευόμενα από έντονα γιουχαίσματα. Το πλήθος με μια πομπή αυτοκινήτων τον ακολούθησε στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου υπήρξε διαρροή ότι θα συναντηθεί με κάποιους εκπροσώπους όπως του Αγροτικού Κόμματος ΑΚΕΛ, του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Φερών, των αγροτών και κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης που είχαν έλθει δίνοντας και σημειολογικά το μήνυμα ότι ο Έβρος δεν είναι βόρειος και νότιος αλλά ενιαίος στην γραμμή διεκδίκησης των αυτονόητων.

Παρά την ξαφνική μπόρα ο κόσμος παρέμενε εκεί διατρανώνοντας την αντίθεσή του στην δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών , μέχρι που και πάλι σαν τον κλέφτη, - όπως σχολίαζαν- ο υπουργός έφυγε για την Αλεξανδρούπολη.

40 μέρες για να κάνει ανακοινώσεις

Εκεί οργανώθηκε η συνέντευξη Τύπου όπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταρακης "ανακοίνωσε" ότι δεν θα γίνει καμιά νέα δομή. Αλήθεια, αυτό δεν θα μπορούσε να το διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή όταν κατέφθαναν βροχή τα 80 και πλέον ψηφίσματα διαμαρτυρίας αυτοδιοικητικών, επιστημόνων, ανθρώπων της αγοράς, εργατών, αγροτών, κτηνοτρόφων, δικηγόρων, πολιτιστικών συλλόγων, αποστράτων, συνοριοφυλάκων, ιατρών, επιμελητηρίων και ουκ έστιν ο αριθμός για να αποσοβήσει την ένταση που δημιουργείτο διευκρινίζοντας καθαρά και ξάστερα ότι εν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κυβερνητική πρόθεση για παραμονή χιλιάδων μεταναστών δίπλα από τα σύνορα του Έβρου; Εκεί όπου ορθώνεται ο φράχτης, εκεί όπου θα υπηρετήσουν οι εκατοντάδες νεοπροσλαμβανόμενοι συνοριοφύλακες για να αναχαιτίσουν καθοριστικά τις ροές των παράνομων μεταναστών;

Και με αποστάσεις οι διαδηλωτές περιξ του δημαρχείου στην Ορεστιάδα.

Γιατί άφησε να διογκώνεται το αρνητικό κλίμα και να γιγαντώνουν τα διάφορα σενάρια με σύσταση εταιριών catering που μυρίστηκαν ψητό, με κινητικότητα σε κατασκευαστικές εταιρίες για περιφράξεις, γιατί υπήρχαν συζητήσεις για αγορά με 300% πάνω από την τιμή μονάδας των χωραφιών της περιοχής, γιατί καλλιεργήθηκε ένα κλίμα μυστικοπάθειας και όταν αποκαλύφθηκε απόφαση στην Διαύγεια για δομή με ιατρεία, οικίσκους, σχολείο, γυμναστήριο κλπ πάλι δεν διευκρινίστηκε το παραμικρό αλλά στην χθεσινή συνέντευξή του είπε ότι απλά έγινε για να υπάρξει η δέσμευση κονδυλίων στον προϋπολογισμό. Γιατί στην επιστολή του αρχές Γενάρη στον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη μιλούσε για τις προδιαγραφές του έργου που θα γίνει αποφεύγοντας να το ονοματίσει αν αυτό αφορούσε το υπάρχων ΚΥΤ Φυλακίου;

Η επίμαχη επιστολή του υπουργού στον δήμαρχο Ορεστιάδας που μιλούσε για το …έργο.

Όλα αυτά τα ερωτηματικά με την περίεργη θέση του υπουργού, αιωρούνται όπως λένε οι κάτοικοι που μένουν σε επαγρύπνηση -μια και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται όπως και οι εξαγγελίες τους, έχουν δει κι ακούσει τόσα γράμματα κενά όλα αυτά τα χρόνια- οπότε περιμένουν τις δύο εβδομάδες χρονικό όριο που έβαλε ο κ. Μηταράκης για τις οριστικές αποφάσεις. Φόβοι εκφράζονται πάντως για γιγάντωση του ΚΥΤ Φυλακίου, έτσι ώστε να μην φανεί κάτι νέο που δημιουργείται αλλά "επέμβαση" σε κάτι υφιστάμενο…

Θα παραδώσουν τα όπλα; - Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ

Υποψιασμένοι οι κάτοικοι του Έβρου δεν πείθονται τόσο εύκολα και απλά. Ήδη από τον βόρειο Έβρο γίνονται διεργασίες και επαφές πως θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιων κέντρων, ή επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου ενσωματώνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή δυναμική είναι 1200 άτομα που παραμένουν για την ταυτοποίηση τους, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν σε δομές.

Μια αντίδραση που θα κοστίσει είναι η σκέψη να παραδώσουν όλα τα πολεμικά όπλα τους οι Εθνοφύλακες των συνόρων καταδεικνύοντας έτσι το ανώφελο της ύπαρξής τους σε περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στα σπλάχνα της χώρας τους, μεταναστών το οποίων η ταυτότητα και επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Άλλωστε, περιστατικά εντοπισμού Τζιχαντιστών ανάμεσα στους μετανάστες έχουν υπάρξει.

Την κόκκινη γραμμή για να μην δημιουργηθούν hot spot στην Θράκη σεβάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ευνόητους λόγους. Η κυβέρνηση άφησε 40 μέρες να αναβράζει το θέμα με αμφίβολη εξέλιξη ξεσηκώνοντας μια κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές της, τους αντιπεριφερειάρχες της στο πόδι. Υπήρξε μάλιστα ερώτηση του κ. Δημοσχάκη για το θέμα που δεν απαντήθηκε. Ηπήρχαν έγγραφες διαμαρτυρίες, συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων, τηλεδιασκέψεις στις οποίες ο κ. Μηταράκης επέμενε στις θέσεις για δομή μεταναστών, καταφέρνοντας να γίνει ανεπιθύμητο πρόσωπο στον Έβρο. Θα έπρεπε να επαναλάβει αυτό που είπε σε συνέντευξη του ότι δηλαδή «δεν προτίθεται να δημιουργήσει καμιά δομή παράνομων μεταναστών στον Έβρο». Αλλά, δεν έγινε.

Οι αμφιλεγόμενες, κατά καιρούς, δηλώσεις του κ. Μηταράκη, που μιλούσε για ίδιες δομές,  όπως στα νησιά και στον Έβρο, για σχεδιασμούς που πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών κτλ τροφοδότησαν αυτό το εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή. Παράλληλα να πούμε την ανάπτυξη κι ενός γερού σεναρίου ότι όλα ξεκινούν από ευρωπαϊκές νόρμες στις οποίες και πάλι η χώρα μας θα πρέπει να συμμορφωθεί ανεξαρτήτως αν αυτό πρέπει να υλοποιηθεί στην Θράκη. Κάποιοι βλέπουν πολύ μακριά.

=====================

 Blogger:

Αυτό που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, γιατί ορατό είναι!, είναι το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ολόκληρες περιοχές (ή μήπως σε όλη τη χώρα;)  οι ελληνικές διοικήσεις (δεν  λες Κυβερνήσεις) δεν έχουν πλήρη εξουσία. Με άλλα λόγια εφαρμόζουν αποφάσεις άλλων. 

Πίσω απ' αυτά που συμβαίνουν  (τουλάχιστον απ' αυτά που φαίνονται) υπάρχουν:

1. "Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση" 

Στα πλαίσια αυτού του συμφώνου είχε καταγγελθεί από μια σειρά χώρες - που δεν το υπέγραψαν - ότι:  "...μεταβιβάζει δολίως την εξουσία από τις κυβερνήσεις των χωρών σε μια αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση, που με αφορμή το μεταναστευτικό θα διοικεί από εδώ και πέρα όλα τα κράτη, χωρίς να είναι σαφές ποια πρόσωπα θα την αποτελούν"..

2.  Η βούληση των Γερμανών να ελέγχουν την λαθρομετανάστευση για τους δικούς τους (και των συμμάχων τους) λόγους.  Για το σύμφωνο αυτό δεν έχει γίνει καμία δημόσια συζήτηση και είναι θέμα που δεν φτάνει στα κατευθυνόμενα ΜΜΕ. 

-------------

Σχόλια