Του Θανάση Κ.
Η έξοδος του “Τσεσμέ”, του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους στο Αιγαίο, δείχνει ότι η Άγκυρα δεν σταματάει τις προκλήσεις.
Ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται οι “διερευνητικές συνομιλίες” με την Ελλάδα!
Και κυρίως, ο τρόπος αντίδρασης της Ελλάδας είναι αντιφατικός και “ζεματισμένος” – για να το πούμε όσο πιο “επιεικώς” γίνεται…
Πρώτον, η Αθήνα ισχυρίστηκε ότι το “Τσεσμέ” βγαίνει στα “διεθνή ύδατα του Αιγαίου”. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Αλλά τότε, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αμέσως επίσημη διαμαρτυρία;
Είναι “νόμιμη” η παρουσία του “Τσεσμέ” εκεί;
Αν ναι, προς τι οι ελληνικές διαμαρτυρίες;
Αν όχι, γιατί η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Τσεσμέ βρίσκεται στα “διεθνή ύδατα”;
Η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό σκάφος, για να κάνει οποιεσδήποτε – ακόμα και τις πιο “αθώες” – ωκεανογραφικές έρευνες έπρεπε να πάρει άδεια από τη χώρα στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η ΑΟΖ στην οποία “επιχειρεί”. Ακόμα και στα “διεθνή ύδατα” (δηλαδή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων)
Και το “Τσεσμέ” όντως πήρε άδεια: Από την Τουρκία!
Εκεί βρίσκεται η πρόκληση! Στο ότι η Άγκυρα απονομιμοποιεί την ελληνική δικαιοδοσία πάνω στην ΑΟΖ της χώρας και δημιουργεί “προηγούμενα” (αν όχι “τετελεσμένα”) σε βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ.
Το διεθνή ύδατα όπου καθείς μπορεί να περνάει ελεύθερα αφορούν τον διάπλου ενός σκάφους. Οι έρευνες απαιτούν, με βάση του Δίκαιο της Θάλασσας, άδεια από τη χώρα στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται η Οικονομική Ζώνη πέρα των εθνικών υδάτων. Η Τουρκία ευθέως παραβιάζει – για την ακρίβεια καταπατά – τα ελληνικά κυριαρχική δικαιώματα. Στο Αιγαίο αυτή τη φορά…
Πριν έξη μήνες περίπου η Τουρκία είχε βγάλει το “Όρουκ Ρέϊς” που βρισκόταν και εκείνο στα “διεθνή ύδατα” στην Ανατολική Μεσόγειο τότε…
Και η Ελλάδα αντέδρασε βγάζοντας το στόλο της και με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες. Γιατί; Διότι απλούστατα το “Όρουκ Ρέϊς” μπορεί να βρισκόταν επίσης στα “διεθνή ύδατα”, αλλά “ερευνούσε” πάνω στη δικαιοδοσία της Ελληνικής ΑΟΖ (που δεν έχει διακηρυχθεί), αλλά και πάνω στη δικαιοδοσία της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως την περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο, που ΔΕΝ χρειάζεται να διακηρυχθεί!
Και τότε στα διεθνή ύδατα βρισκόταν το “Ορουκ Ρέϊς”. Γιατί τότε χαλάσαμε τον κόσμο και βγάλαμε το στόλο, ενώ τώρα βγάζουμε απλώς μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας και κατά τα άλλα καθησυχάζουμε τον κόσμο, λέγοντας ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στα διεθνή ύδατα;
Εδώ θα εμφανιστούν διάφοροι “σοφολογιότατοι” της συμφοράς και θα υποστηρίξουν ότι το “Όρουκ Ρέϊς” ήταν σκάφος με δυνατότητα σεισμικών ερευνών στο βυθό, άρα παραβίαζε την υφαλοκρηπίδα. Που δεν χρειάζεται να διακηρυχθεί…
Ενώ το Τσεσμέ είναι ωκεανογραφικό, που δεν ερευνά το βυθό, άρα οι έρευνές του αφορούν αποκλειστικά την ΑΟΖ της περιοχής, την οποία η Ελλάδα δεν έχει διακηρύξει…
Το επιχείρημα είναι σαθρό. Διότι με βάση το Νόμο Μανιάτη, ήδη από το 2011 (που είναι ευθυγράμμιση του Εθνικού Δικαίου με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), για να πραγματοποιηθεί μια έρευνα ακόμα και στη “θαλάσσια στήλη” (όχι στο βυθό) πρέπει να δοθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές, με βάση τη μέση γραμμή της ηπειρωτικής και της νησιωτικής ακτογραμμής.
Όταν το “Τσεσμέ” ζήτησε άδεια από τις τουρκικές αρχές (της Σμύρνης) ουσιαστικά δεν δέχθηκε ότι τα ελληνική νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες!
Κι όταν οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια στο σκάφος τους, ουσιαστικά διακήρυξαν ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ!
Αυτό εμπράκτως προσπαθούν να επιβάλλουν οι Τούρκοι σήμερα:
Ότι τα νησιά μας δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες (πέρα από μειωμένα χωρικά ύδατα) πράγμα που είναι αντίθετο και προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και προς το Εθνικό Δίκαιο, το Νόμο Μανιάτη!
Εδώ υπάρχει παραβίαση και του Διεθνούς Νόμου που οι Τούρκοι δεν έχουν προσυπογράψει, έτσι κι αλλιώς, αλλά και του Εθνικού Δικαίου της Ελλάδας, που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προασπιστεί!
Και απλώς δηλώνει αμήχανα ότι… το “Τσεσμέ” ερευνά σε διεθνή ύδατα! Παίρνοντας όμως άδεια από τις τουρκικές αρχές και αγνοώντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα…
Δεν θα μπούμε στη συζήτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα…
Θα πούμε μόνο τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει:
Δεν πρέπει να συνεχίσει τις “διερευνητικές”!
Οι φραστικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων από την Άγκυρα θα ήταν ίσως αρκετές για να διακόψει η Αθήνα το… “καρναβάλι” των διερευνητικών.
Η έμπρακτη τωρινή πρόκληση της Άγκυρας δεν είναι απλώς επαρκής λόγος για να διακοπούν οι “διερευνητικές”…
Είναι και αναγκαστική επιλογή για την Αθήνα!
Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Τι ακριβώς διερευνούμε με τους Τούρκους “στο μιλητό”, όταν οι Τούρκοι εμπράκτως παίρνουν ό,τι θέλουν και το διακηρύσσουν με κάθε τρόπο σε κάθε κατεύθυνση;
Όπως η Ελλάδα απαιτούσε μέχρι πριν ένα μήνα να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας για να αρχίσουν οι διερευνητικές, έτσι και τώρα οφείλει να πει ότι φεύγει από τις διερευνητικές γιατί επαναλήφθηκαν οι έμπρακτες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας.
Κι αν σήμερα αποδεχθούμε σιωπηλά να ερευνούν τουρκικά ωκεανογραφικά σε ελληνική ΑΟΖ παίρνοντας άδεια από την… Τουρκία, τι θα κάνουμε αύριο, αν έλθουν ωκεανογραφικά σκάφη άλλων εθνικοτήτων και ζητούν – για την ίδια περιοχή, στο Βόρειο-Κεντρικό Αιγαίο – άδεια από τις τουρκικές αρχές;
Εμείς ακόμα θα… συζητάμε στις “διερευνητικές”;
Μας δίνεται η ιδανική ευκαιρία να φύγουμε από τις διερευνητικές, ρίχνοντας στο φταίξιμο στις νέες τουρκικές προκλήσεις.
Και να επαναφέρουμε έτσι το αίτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, βέβαια. Αλλά θα έχει αποτραπεί τουλάχιστον μια νέα νομιμοποίηση τουρκικών τετελεσμένων.
Αν ούτε αυτό τολμάμε να κάνουμε, τότε δεν έχουμε καμία απολύτως Πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
Το πιο δραματικό αυτής της Ιστορίας είναι ότι τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος παίρνει άδεια από τις τουρκικές αρχές για έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και η Αθήνα δηλώνει ότι είναι… “διεθνή ύδατα”!
Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό! Έστω και σε “διεθνή ύδατα”…
ΥΓ. Και καλά, στο θέμα των “εθνικών μειονοτήτων” που παρά λίγο να περάσει σε ελληνικό νομοσχέδιο! Έκαναν λάθος και το απέσυραν αμέσως. Αλλά αρχικά τουλάχιστον, δεν ήξεραν τι έκαναν…
Και στο θέμα του “Τσεσμέ” τι γίνεται; Κι εδώ δεν ξέρουν τι κάνουν;
Προς τα έξω διαμαρτύρονται και προς τα μέσα καθησυχάζουν!
Όντως, δεν καταλαβαίνουν;
Σχόλια