Επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον διευθυντή του Μουσείου Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου, Αντρέας Σολ.
28 Ιανουαρίου 2021
Οι εργαζόμενοι στο κρατικό Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου και ο διευθυντής του αρχαιολόγος Αντρέας Σολ υπογράφουν επιστολή με παραλήπτη τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καλούν να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα πέντε μουσεία που έχουν ενταχθεί στην προτεινόμενη αλλαγή του διοικητικού τους καθεστώτος είναι: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
“Η επιλογή μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι αυτόχρημα ορθή”, αναφέρεται στην επιστολή των εργαζόμενων του κρατικού Μουσείου Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου ενώ χαρακτηρίζεται αποδεδειγμένα επιτυχημένο το υφιστάμενο μοντέλο κρατικής διοίκησης. “Πιστεύουμε ότι, εάν εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση (π.χ. τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό επικοινωνίας και δημιουργικού), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της κοινωνίας και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στα πολλά χρόνια της ιστορίας του, οι υπάλληλοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, χημικοί, διοικητικοί, λογιστές, φύλακες, καθαριστές, εργατοτεχνίτες) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπηρέτησαν και διαφύλαξαν τις αρχαιότητες από πολλές περιπέτειες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, σε εποχές ιδιαίτερα χαλεπές, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής”, αναφέρουν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι.
Αναλυτικά η επιστολή του γερμανικού μουσείου μεταφρασμένη από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΛΑΣΙΚΩΝ (ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΩΝ) ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κο Κυριάκο Μητσοτάκη
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή, υπάλληλοι του κρατικού Μουσείου Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου, πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως ότι, σε περίοδο κατά την οποία τα Μουσεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κυβέρνησής σας παρουσίασε και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της Ελλάδας:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
θα πάψουν να είναι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Η ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπήρξε από τις πρώτες μέριμνες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το Μουσείο ιδρύθηκε αρχικώς στην Αίγινα το 1829 και λίγα χρόνια αργότερα, με τον πρώτο Αρχαιολογικό Νόμο του 1834, έγινε το «Κεντρικό Δημόσιο Μουσείο», αποτελώντας μία από τις αρχαιότερες δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, με σαφή προορισμό την προστασία, διαφύλαξη και προβολή της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ίδρυσή του συνέβαλε στη διαμόρφωση της ιδεολογικής ταυτότητας του νεοελληνικού κράτους και η λειτουργία του χάραξε μια λαμπρή πορεία στην μακρά, πολυτάραχη ιστορία της χώρας.
Κύριε Πρόεδρε, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι σήμερα λειτούργησε με τη διαφάνεια και τους κανόνες που διέπουν κάθε κρατική υπηρεσία και ήδη υλοποιεί όσα ευαγγελίζεται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, προασπίζοντας την προστασία των αρχαίων, διατηρώντας την ακεραιότητα των αρχαιολογικών συλλογών του, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προάγοντας την επιστημονική έρευνα, εκτελώντας συγχρηματοδοτούμενα έργα και προβάλλοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό με εκδηλώσεις, επιτυχημένες εξωστρεφείς δράσεις, επιστημονικές διαλέξεις για το ευρύ κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Έχετε τιμήσει και ο ίδιος με την παρουσία σας τα εγκαίνια επιτυχημένων εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποτέλεσμα συστηματικής επιστημονικής έρευνας και σκληρής προσπάθειας των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων του Μουσείου. Επιπλέον, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέχτηκε και αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χορηγίες από ιδρύματα και εταιρείες (COSMOTE, HUBLOT, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ίδρυμα Λάτση, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Μουσείο J.P.Getty κ.ά).
Αντιθέτως, κύριε Πρόεδρε, η λειτουργία στην πράξη των ΝΠΔΔ στην Ελλάδα περιλαμβάνει τόσο επιτυχημένα όσο και παραδείγματα που καταφανώς δεν εκπλήρωσαν τους στόχους τους, όπως λ.χ. το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Συνεπώς, η επιλογή μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι αυτόχρημα ορθή, ειδικά όταν το μοντέλο της κρατικής διαχείρισης έχει λειτουργήσει ως τώρα επιτυχημένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Πιστεύουμε ότι, εάν εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση (π.χ. τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό επικοινωνίας και δημιουργικού), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της κοινωνίας και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Στα πολλά χρόνια της ιστορίας του, οι υπάλληλοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, χημικοί, διοικητικοί, λογιστές, φύλακες, καθαριστές, εργατοτεχνίτες) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπηρέτησαν και διαφύλαξαν τις αρχαιότητες από πολλές περιπέτειες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, σε εποχές ιδιαίτερα χαλεπές, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Με την παρούσα επιστολή, εμείς οι εργαζόμενοι του Μουσείου Κλασικών Αρχαιοτήτων του Βερολίνου θέλουμε να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους συναδέλφους μας στα μεγάλα δημόσια μουσεία της Ελλάδας, με σκοπό τη διατήρηση του ιστορικού νομικού καθεστώτος τους ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας.
Μετά τιμής,
ANDREAS SCHOLL, αρχαιολόγος, Διευθυντής
MARTIN MAISCHBERGER, αρχαιολόγος, αναπλ. Διευθυντής
FREDERIK GROSSER, αρχαιολόγος
URSULA KÄSTNER, αρχαιολόγος
KAROLINE LÖLHÖFFEL VON LÖWENSPRUNG, αρχαιολόγος
WOLFGANG MASSMANN, προϊστάμενος συντηρητής αρχαιοτήτων
UWE PELTZ, συντηρητής αρχαιοτήτων
AGNES SCHWARZMAIER, αρχαιολόγος
MORITZ TASCHNER, αρχαιολόγος
VALENTIN VELDHUES, αρχαιολόγος
NINA ZIMMERMANN-ELSEIFY, αρχαιολόγος
Σχόλια