Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω πανδημίας

 Φώσκολος Αντώνης

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού είδαμε, μέσα σε εννέα μήνες, 1 Μαΐου έως 15 Ιανουαρίου, τις τιμές του αργού πετρελαίου να εξακοντίζονται από  5 δολάρια/βαρέλι αργού πετρελαίου και 8 δολάρια/1000 κυβικά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στα 53 δολάρια/βαρέλι και 19.70 δολάρια /1000 κυβικά πόδια, που αντιστοιχεί με περισσότερο από 120 δολάρια /βαρέλι αργού πετρελαίου.

Η απότομη αύξηση εν μέσω πανδημίας, που ίσως να κρατήσει ακόμα 10 μήνες, σημαίνει ότι η αύξηση της ζήτησης υδρογονανθράκων οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η Βόρεια Ευρώπη όσο και η Βόρειος Ασία έχουν βαρύτατο χειμώνα. Αν οι προβλέψεις της ΝΑΣΑ είναι σωστές, (εικόνα 1)  οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι οδυνηρές.

Έχουμε υπνωτιστεί, από γεωεπιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι η μέση γήινη θερμοκρασία λόγω εκπομπών του CO2 θα αυξηθεί κατά 1 βαθμό κελσίου που θα μας οδηγήσει σε ανείπωτες καταστροφές, όταν μέχρι σήμερα η μέση γήινη θερμοκρασία μέχρι προ τινός ανέβηκε, τα τελευταία 50 χρόνια, κατά 0.4 βαθμούς Κελσίου  (εικόνα 2).

Εικόνα 1. Συσχετισμός του αριθμού των ηλιακών κηλίδων (Sunspot Numbers) με την αυξομείωση της μέσης γήινης θερμοκρασίας από το 1600 έως το 2020. Παγετώδεις περίοδοι Maunder, Dalton, Gleissberg και, η αναμενόμενη παγετώδης περίοδος Eddy από το 2020 έως το 2045 +/- 11 χρόνια.

Σήμερα έχει πέσει κατά 0.2 βαθμούς κελσίου, ήτοι η μέση γήινη θερμοκρασία είναι 15.2 βαθμούς Κελσίου. Διερωτάται κανείς πόσες εκατονταετηρίδες θα περάσουν, για να δούμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό κελσίου, που όπως μας λέει η ιστορία, δεν ήταν ποτέ καταστροφική. Μάλλον το αντίθετο. Οι πολιτισμοί ήκμασαν όταν η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, εικόνα 3.

Τίθεται το ερώτημα αν η χώρα μας που εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία έχουμε στην Ελλάδα, αλλά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να τα αξιοποιήσουν, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την οικονομική καταστροφή λόγω της επερχόμενης ψύξης του πλανήτη μέχρι το 2045+/- 11 χρόνια (εικόνα 1).

To νευραλγικό υπουργείο

Μέχρι που θα φθάσουν οι τιμές του εισαγόμενου αργού πετρελαίου και του εισαγόμενου συμβατικού φυσικού αερίου εκ Ρωσίας και  του μη συμβατικού (υγροποιημένο σχιστολιθικό φυσικό αέριο) από τις ΗΠΑ. Οι επόμενες εκλογές θα έχουν ως κύριο θέμα την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Εικόνα 2. Η μηδενική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της μέσης γήινης θερμοκρασίας, των 15.4 βαθμών Κελσίου, περίοδος 2003-2015, και της ανόδου του ατμοσφαιρικού CO2.

Διερωτώμαι ποιά θα ήταν η αντίδραση των παραγωγών ντομάτας της Κρήτης, αν ο πρωθυπουργός τους έλεγε ότι θα πρέπει να σταματήσουν την καλλιέργεια ντομάτας διότι θα εισάγουμε ρωσική ντομάτα εκ Σιβηρίας με διπλάσια τιμή από την τιμή που παράγεται στην Κρήτη. Ή αν θα έλεγε στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να σταματήσουν την παραγωγή ελαιολάδου, διότι θα εισάγουμε ελαιόλαδο από το Μαρόκο με διπλάσια τιμή. Αστείο; Και όμως αυτό κάνουμε.

Ευχής έργο είναι σε ένα νευραλγικό υπουργείο όπως αυτό του υπουργείου Περιβάλλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του πρέπει να προέρχεται από μηχανικούς και επιστήμονες και όχι δημοσιογράφους και δικηγόρους. Αυτό το υπουργείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Εικόνα 3. Η άνοδος και η πτώση των πολιτισμών συναρτήσει της μέσης γήινης θερμοκρασίας. Ο σημερινός πολιτισμός με προσδόκιμο ζωής τα περίπου 80 χρόνια είναι η κόκκινη κορυφή.
--------
ΠΗΓΗ
================
 ===============

Χιόνισε στη Σαχάρα – Το χιόνι κάλυψε αμμόλοφους


Ασυνήθιστες εικόνες με χιόνια στη Σαχάρα, με κατοίκους στη Σαουδική Αραβία και την Αλγερία να αντικρίζουν λευκό τοπίο.

Λευκό τοπίο αντίκρισαν κάτοικοι στην έρημο Σαχάρα, καθώς χιόνισε αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Όπως φαίνεται και στα βίντεο που ανέβηκαν στα social media, το ‘στρωσε στη Σαχάρα.

Αμμόλοφοι κοντά στην πόλη Άιν Σέφρα στην Αλγερία έχουν καλυφθεί από ένα λευκό «σεντόνι», με καμήλες και πρόβατα να περπατούν στο χιόνι και το θερμόμετρο να δείχνει -3 βαθμούς Κελσίου.

Η «Πύλη προς την Έρημο» βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και περιβάλλεται από την οροσειρά του Άτλαντα, με τους κατοίκους να μη χάνουν την ευκαιρία και να βγαίνουν έξω για να παίξουν με το χιόνι σε αυτήν την ασυνήθιστη εικόνα που κάνει τον γύρο των social media.

Ο φωτογράφος Karim Bouchetata ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram εικόνες από το λευκό τοπίο στη Σαχάρα.

Ερευνητές έχουν επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τη Σαχάρα, καθώς έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της βλάστησης σε ορισμένα σημεία της ήδη από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Σουμάντ Νίγκαμ, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν στη Σαχάρα, αλλά δεν αποκλείεται να συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες ερήμους του πλανήτη, καθώς το κλίμα της Γης αλλάζει.

Εν τω μεταξύ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Σαουδική Αραβία, με το θερμόμετρο να δείχνει -2 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνι έριξε σε περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της αραβικής χώρας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυκνές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν επίσης σε Λίβανο, Συρία και Ιράν, με το ύψος του χιονιού σε ορεινές περιοχές να ξεπερνά το 1 μέτρο. Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο ψυχρότερος μήνας στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που το καλοκαίρι το θερμόμετρο ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου.

 

Σχόλια