Sputnik V: Είναι από τα εμβόλια που πάντα κάναμε – Δεν έχει παρενέργειες

Τρία μεγάλα ερωτήματα θέτει για τα νέας τεχνολογίας εμβόλια όπως της Pfizer ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ενώ θεωρεί ότι το ρωσικό Sputnik V που είναι παλαιάς τεχνολογίας θεωρείται ασφαλές και δεν δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες.

Με την πανδημία του κορονοϊού να δείχνει τα «δόντια» της, η παγκόσμια κοινότητα αναμένει εναγωνίως το εμβόλιο που θα την απαλλάξει από την COVID-19. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν και χιλιάδες έχουν πεθάνει, ενώ χώρες όπως η Ρωσία είναι έτοιμες να διαθέσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η επιστημονική κοινότητα μελετά τα δύο τύπου εμβόλια που είναι έτοιμα προς χρήση, όπως το ρωσικό Sputnik V που δημιούργησε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το οποίο χαρακτηρίζεται «συμβατικού τύπου» και το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και της Moderna που χαρακτηρίζονται «γενετικού τύπου» εμβόλια.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι παλαιάς τεχνολογίας «από αυτά που περιμέναμε ότι θα έχουμε» κι ότι το πλεονέκτημά του είναι ότι «δεν περιμένουμε καμία σοβαρή παρενέργεια» ενώ την ίδια ώρα, όλοι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια για να το κάνουν.

«Το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο παλαιάς τεχνολογίας, δηλαδή από αυτά που κάναμε πάντα. Έχουν χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τύπους, ακίνδυνων για τον άνθρωπο ιών, οι οποίοι όμως όταν τους βάλεις μαζί, έχουν ως αποτέλεσμα να δίνουν αυτό που λέμε "χιμαιρικά προϊόντα", δηλαδή σαν τη χίμαιρα που γίνεται από κομμάτια διαφορετικών οργανισμών, και να δίνουν μία αντιγονικότητα. Ένα ερέθισμα, δηλαδή, στο δικό μας σώμα σαν να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οπότε φτιάχνουν αντισώματα που πιάνουν και στον SAR-CοV-2. Αυτή είναι η γνώση που έχουμε σε σχέση με το εμβόλιο Sputnik V» εξήγησε ο κ. Κούβελας.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι οι επιστήμονες ανέμεναν τέτοιου τύπου εμβόλια - δηλαδή που έχουν «είτε έναν είτε δύο ιούς είτε κομμάτια του ιού που θα τα συνθέταμε και τα οποία θα τα βάζαμε στο τελικό παρασκεύασμα χωρίς το γονιδιακό υλικό του ιού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κούβελας για το εμβόλιο Sputnik V.

Το πλεονέκτημα του Sputnik V

«Το πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι ξέρουμε τι είναι, άρα νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια με ένα τέτοιο εμβόλιο όλοι μας. Από αυτά τα εμβόλια δεν περιμένουμε καμία σοβαρή παρενέργεια. Δεν έχουν παρενέργειες τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια γιατί είναι υψηλής καθαρότητας, είναι πολύ καλά φτιαγμένα απλώς κάποιοι μπορεί να μην ανταποκριθούν όπως αναμένεται. Αυτοί είναι οι πιο ευπαθείς, όπως ένας άνθρωπος που παίρνει κορτιζόνη γιατί έχει αυτοάνοσο νόσημα (η κορτιζόνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα). Αν λοιπόν του δώσουμε ένα εμβόλιο, αυτό δεν θα διεγερθεί γιατί τον κρατάμε σε ανοσοκαταστολή. Αυτός όμως ο άνθρωπος έχει περισσότερη πιθανότητα να νοσήσει. Ή οι ηλικιωμένοι. Άρα λοιπόν τι κάνουμε; Γι' αυτούς λοιπόν θέλουμε την ανοσία της αγέλης, να εμβολιαστούμε οι υπόλοιποι για να προστατευθούν οι άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν να κάνουν εμβόλιο. Αυτή είναι η προσέγγισή μας στα κλασικά εμβόλια» τόνισε.

Ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι τέτοιας τεχνολογίας εμβόλιο είναι και αυτό της AstraZeneca.

Τι συμβαίνει το εμβόλιο της Pfizer

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Pfizer είναι διαφορετικής τεχνολογίας, με τον ίδιο τον κ. Κούβελα να λέει ότι είναι ένα προϊόν που ο ίδιος δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει «εμβόλιο» με την κλασική έννοια του όρου.

«Η Pfizer έχει φτιάξει ένα προϊόν, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω πραγματικά γιατί δεν είναι καν εμβόλιο με την κλασική έννοια του όρου, είναι κάτι τελείως καινούριο. Αυτό το προϊόν είναι ουσιαστικά συνθετικό, τεχνητό RNA του κορονοϊού, μια αλληλουχία βάσεων του RNA, το οποίο όταν θα το δώσουν στον οργανισμό, αυτό θα μπει και θα ενσωματωθεί στα δικά μας κύτταρα. Θα αρχίσει να δουλεύει σαν RNA αγγελιοφόρος και θα κάνει πρωτεϊνοσύνθεση στα δικά μας κύτταρα και θα παραχθούν δικές μας πρωτεΐνες σε αντιγονική όμως πληροφορία, η οποία θα μπορεί να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων στον δικό μας οργανισμό. Ουσιαστικά θα είναι σαν να μας δημιουργεί ένα αυτοάνοσο πολύ-πολύ περιορισμένο και για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα αντισώματα που θα δημιουργηθούν δεν θα προσβάλλουν κάποιο όργανο δικό μας, αλλά θα είναι εκεί και θα περιμένουν την πιθανή εισβολή του κορονοϊού και θα έχουν τη δυνατότητα να τον καταστρέφουν» περιέγραψε ο κ. Κούβελας.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν χρησιμοποιούν ξένες πρωτεΐνες και κατά συνέπεια δεν προκαλούν αλλεργίες ή άλλες παρενέργειες. «Θεωρητικά είναι ιδανικό» λέει ο κ. Κούβελας που όμως επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι επιστήμονες είχαν σημαντικά εμπόδια να μεταφέρουν RNA χωρίς κάποιο «όχημα» μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

«Ξαφνικά, δηλαδή, πολύ γρήγορα και χωρίς προηγούμενη γνώση έρχονται οι δύο εταιρείες (σ.σ. Pfizer και Μoderna) και λένε "λύσαμε τα προβλήματα που είχαμε"» επισημαίνει ο κ. Κούβελας, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα «αν θέλαμε να μεταφέρουμε RNA για πειραματικούς λόγους, χρησιμοποιούσαμε ιούς που τους αλλοιώναμε για το γονιδίωμα που εμείς χρειαζόμασταν ή κάποιους φάγους (ιοί για τα μικρόβια) και βάζαμε το μικρόβιο να συνθέτει την πρωτεΐνη που χρειαζόμασταν».

«Τώρα λένε ότι "εμείς βρήκαμε πώς θα το βάζουμε στα κύτταρα χωρίς φορέα, χωρίς να υπάρχει ένας ιός, κάτι βλαπτικό, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς το κάνει αυτό". Δηλαδή δεν μας έχουν δώσει τις πληροφορίες, την επιστημονική βιβλιογραφία, πώς το κάνανε» τόνισε ο καθηγητής.

Τα τρία ερωτηματικά

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το πρώτο μεγάλο θέμα είναι η αστάθεια. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πέρασαν το τεχνητό RNA που εν συνεχεία θα περάσει τη μεμβράνη, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με τα κύτταρα.

«Η πρώτη δυσκολία είναι η αστάθεια. Είπαν ότι το συντηρούν στους -70 βαθμούς, αλλά όταν αυτό γίνει ένεση στο αίμα μας, πώς καταστρέφεται; Γιατί δεν το "τρώνε" τα λευκά αιμοσφαίρια; Τι γίνεται; Λένε ότι το κατάφεραν. Το δεύτερο "ντουβάρι" που είχαμε να ξεπεράσουμε είναι πώς αυτό το RNA θα περάσει την κυτταροπλασματική μεμβράνη. Γιατί το RNA δεν περνούσε τη μεμβράνη και χρειαζόμασταν έναν ιό, τώρα δεν χρησιμοποιούν και μάλιστα καταφέρνουν να το περάσουν μέσα. Αυτό επίσης δεν ξέρουμε πώς το κάνουν. Και το τρίτο τεράστιο πρόβλημα είναι πώς στοχεύω τα κύτταρα που πρέπει να "μιλήσουν". Πώς αυτό που έφτιαξαν είναι σταθερό, μπαίνει στα συγκεκριμένα κύτταρα - όχι σε όποια βρίσκει μπροστά του, αλλά εκεί που χρειάζεται. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα ερωτηματικά που οι εταιρείες λένε ότι τα ξεπέρασαν» υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.

Όσον αφορά την πρόθεση του κράτους να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Κούβελας δηλώνει αντίθετος και θεωρεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει από τον προσωπικό γιατρό ή τους επισκέπτες υγείας.

ΠΗΓΗ

====================

Sputnik V: Φθηνότερο από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

Σημειώνεται ότι, αναφορές κάνουν λόγο ότι το εμβόλιο της Moderna θα κοστίζει περίπου 25 δολάρια ανά δόση, δηλαδή 21,09 ευρώ.

Αρκετά φθηνότερο αναμένεται να είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έναντι των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι για το εμβόλιο της Pfizer 19,50 δολάρια (16,45 ευρώ) και της Moderna από 25 (21,09 ευρώ) έως 37 (31,21 ευρώ) δολάρια ανά δόση ανά άτομο.

Ωστόσο, οι πραγματικές τιμές θα είναι διπλάσιες καθώς απαιτούνται δύο δόσεις από κάθε εμβόλιο, Pfizer, Sputnik V και Moderna.

Το κόστος του Sputnik V θα είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ η τιμή του θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

================

Δημήτριος Γάκης: Εμβόλια για τον covid 19 και η ορθολογική Ιατρική θέση

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ COVID-19. Ο Πόλεμος και η Ορθολογική Ιατρική Θέση

Του Δημήτριου Μ. Γάκη, ΜD*

τ. Διευθυντής Χειρ/κής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Γ.Νοσ. Θεσσαλονίκης, τ. Διοικητής Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

Η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα των εμβολίων του COVID-19, το τελευταίο διάστημα έχει προσελκύσει την προσοχή των τρομοκρατημένων και έγκλειστων πολιτών.

Κρίνω σκόπιμο, με βάση την 40ετή εμπειρία μου στον χώρο της υγείας την οποία υπηρέτησα τόσο από την θέση του ιατρού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και από την θέση του Διοικητού και εκσυγχρονιστού ενός μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να θέσω το θέμα στην κανονική διάσταση του.

Θέμα πρώτον: Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες, αποτελούν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις όπως και οι κατασκευαστικές, οι αεροπορικές κλπ Δεν αποτελούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και συχνά μεταχειρίζονται αθέμιτες πρακτικές εξαπάτησης και χειραγώγησης οι οποίες τις φέρνουν, δυστυχώς σπάνια, αντιμέτωπες με τον νόμο. Άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται, πάντα με επιφύλαξη τα όσα ανακοινώνονται!
Θέμα δεύτερον: Στην πολύχρονη καριέρα μου, ως μαχητής της υγείας, είδα εκατοντάδες «θαυματουργές θεραπείες», που ξεσήκωσαν ντόρο στα μέσα ενημέρωσης , να έρχονται και να παρέρχονται και αρκετές από αυτές εκ των υστέρων να χαρακτηρίζονται και ως επιζήμιες. Έχει πάρει, δυστυχώς η φαρμακευτική θεραπεία χαρακτηριστικά «μόδας»
Θέμα τρίτον: Η ορθολογιστές ιατροί, αντιπαλεύουν τα ανωτέρω φαινόμενα με την κριτική αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και την θέσπιση αυστηρών κανόνων ορθής πρακτικής. Αγρυπνούμε και ερευνούμε. Πιστέψτε με δεν είναι εύκολο.

Θέμα τέταρτον: Δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος και πολύ περισσότερο γιατρός που να είναι κατά των εμβολίων. Αν σήμερα φθάνουμε τα 80 έτη και λέμε νέος 70 ετών, όπως ο John Kerry, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εμβόλια που εξάλειψαν τους εφιάλτες της ανθρωπότητας, και στα αντιβιοτικά. Να θυμίσω ότι στην αρχαιότητα γράφτηκε το περίφημο «γέρων τεσσαράκοντα ετών»

Θέμα πέμπτον: Τα εμβόλια χρειάζονταν , περίπου 10 χρόνια για να δοθούν για ασφαλή χρήση στην ανθρωπότητα. Το ταχύτερο εμβόλιο είναι της παρωτίτιδος που χρειάστηκε 7 χρόνια. (Μη συγχέετε το εμβόλιο της γρίπης που αλλάζει κάθε χρόνο. Εκεί αλλάζουν μόνο τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη των ιών αλλά ο τρόπος παρασκευής παραμένει ο ίδιος)
Θέμα έκτο: Οι μορφές των εμβολίων, μέχρι σήμερα, περιείχαν ζώντες εξησθενημένους μικροοργανισμούς ή νεκρούς οργανισμούς, ή αντιγονικά τμήματα των μικροοργανισμών. Στόχος ήταν να προκαλέσουν την αντίδραση του οργανισμού αφ’ ενός με την δημιουργία αντισωμάτων έναντι του βλαπτικού παράγοντος (χυμική ανοσία) και αφ’ ετέρου να δημιουργήσουν κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία), τα οποία σε μελλοντική προσβολή του οργανισμού, θα κινητοποιήσουν ταχύτατα την άμυνα του. Τέτοια συμβατικά εμβόλια είναι το Ρωσικό Sputnic-V, το Βρετανικό της Οξφόρδης το Κινεζικό Sinovac κ.α.

Θέμα έβδομο: Τα εμβόλια γενετικού υλικού (RNA ή DNA) είναι πρωτοεμφανιζόμενα ( πχ Pfizer, Moderna) . Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε, σε πολίτες και επιστήμονες, η εμφάνιση τους, δεν μπορεί παρά να μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς η μεγάλη σύντμηση των χρόνων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκε , κάτω από την πολιτική, δημοσιογραφική και κοινωνική πίεση.

Αυτό όμως για τους υπεύθυνους επιστήμονες δεν είναι αρκετό. Θα περιμένουμε να δούμε την πλήρη δημοσίευση των δεδομένων των μελετών, ώστε να πεισθούμε πρώτιστα για την ασφάλεια και δευτερευόντως για την αποτελεσματικότητα (αυτήν μπορούμε να την επαυξήσουμε με επαναληπτικές δόσεις, αν χρειαστεί). Χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί ο ακριβή και πλήρης μηχανισμός δράσης του, που περίεργως δεν έχει γίνει ενώ επικειται η έγκρισή του. Τότε μόνο θα το συστήσουμε στους πολίτες.
Θέμα όγδοο: Μου προξενεί , αλγεινή εντύπωση η απαράδεκτη εμμονή της ηγεσίας της Ευρώπης να ελεγχθούν τα εμβόλια μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκου και μετά να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες μέλη. Θα θυμίσω ότι η αυτονομία των χωρών μελών επιτρέπει και, κατ’ εμέ, επιβάλλει τον έλεγχο τον έλεγχο κάθε φαρμάκου από έμπιστα εργαστήρια της. Πολύ περισσότερο ένα εμβόλιο γενετικού υλικού όπως το RNA, που παρήχθη στο άψε- σβήσε.
Προσωπικά θα ήθελα να δουν την αλληλουχία των βάσεων που περιέχει το RNA τους και να δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου το τι πρωτεΐνες παράγει όταν μπει στο κύτταρο αυτό το μόριο RNA.

Θέμα ένατο: Ως οπαδός της Ιπποκρατικής Ιατρικής, αδιαφορώ για την προέλευση του εμβολίου. Με ενδιαφέρει πρώτιστα η ασφάλεια, μετά η αποτελεσματικότητα, μετά το κόστος και καθόλου το αν προέρχεται από τις ΗΠΑ, Κίνα Ρωσία. Θα προτιμούσα , βέβαια ένα Ελληνικό.

Θέμα δέκατο: Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να κατανοήσω πως η Κομισιόν δεν συμπεριλαμβάνει στα υπό μελλοντική προμήθεια και το Ρωσικό εμβόλιo (Sputnic V) που είναι παραδοσιακής τεχνολογίας (όχι με γενετικό υλικό) και η δημοσιευθείσα μελέτη στο Lancet δείχνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Επίσης παρόμοιο ειναι και το Κινεζικό (Sinovac) το οποίο εξασφάλισε η Τουρκία που θα αρχίσει σύντομα τους εμβολιασμούς Στρατού , Νοσοκομειακών κλπ).
Θέμα ενδέκατο και σημαντικότερο: Θεωρώ αδιανόητη, για την ανοιχτόμυαλη Ευρώπη, την απειλή που εκτόξευσε κατά της Ουγγαρίας για κυρώσεις, αν προμηθευτεί το συμβατικού τύπου, εμβόλιο Sputnic V. Πρόκειται για ανόητη ενέργεια που εκτός των άλλων γεμίζει με καχυποψία τους πολέμιους των εμβολίων και συμβάλλει εκ προοιμίου, στην αποτυχία οιουδήποτε προγράμματος εμβολιασμού…

Απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση:

#ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ. Μας ενδιαφέρει , πρώτιστα η συμμετοχή των πολιτών.

#Ανακαλέστε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον νόμο του Μαρτίου με τροπολογία. Δεν αρκούν οι δηλώσεις διότι verba volant, scripta manent…

====================

"Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει, μετά τις αποκαλύψεις των καθηγητών Κούβελα και Φαρσαλινού, σε νυχτερινή εκπομπή του Γ. Σαχίνη, ότι εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA φάρμακο με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα, το οποίο θα μπορούσε ν' αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας και τις εντατικές κι έτσι να επιτραπεί και στην οικονομία να λειτουργήσει και στους πολίτες να ζήσουν φυσιολογικά (πράγμα που μέχρι το τέλος θα έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς σημαίνει).
Γιατί λοιπόν δεν παραγγέλνουν το φάρμακο από τις ΗΠΑ και περιμένουν ένα εμβόλιο με άγνωστη ουσιαστικά αποτελεσματικότητα; (Δεν γνωρίζουμε καν, για παράδειγμα, κατά πόσον οι εμβολιασμένοι μπορούν περαιτέρω να μεταδώσουν τον ιό ούτε για πόσον καιρό διαρκεί η όποια ανοσία).
Ο κύριος Κούβελας έχει μιλήσει ανοιχτά για ζητήματα κέρδους, αφού τα εμβόλια θα πουληθούν κατά εκατομμύρια δόσεις, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται αυστηρά σε μερικές χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και πολλοί, ειδικοί και μη, συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Δεν θα διαφωνήσουμε, φαίνεται απολύτως εύλογη.
Ωστόσο, διαβάζοντας διάφορους απολογητές της κυβέρνησης και του κυρίαρχου αφηγήματος, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη πλευρά στο ζήτημα. Ας καταθέσουμε, λοιπόν, κι εμείς τη δική μας δεκάρα στον ζωηρό αυτόν διάλογο.
Καταρχάς, αυτό που διακινούν οι απολογητές, ότι οι δόσεις δεν φτάνουν για όλους, δεν ισχύει. Ο κύριος Κούβελας, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Κόκκινο, δήλωσε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στην εταιρεία και τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν έτοιμες ήδη 1.000.000 δόσεις και πως έχουν προϋπολογίσει 3.000 από αυτές για τη χώρα μας, οπότε μην ακούτε τι λέει ο κάθε Παπατζής.
Το θέμα βρίσκεται αλλού: Το φάρμακο αυτό ΔΕΝ είναι κατάλληλο για να χορηγηθεί σε κάποιον που εισάγεται στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση ή/και καταλήγει στην εντατική. Πρέπει να χορηγηθεί νωρίς, κατά την περίοδο που ακόμη τα συμπτώματα είναι ήπια ως μέτρια, έτσι ώστε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να μειωθούν κατά περίπου 70%.
Επομένως, για ν' αποδώσει το φάρμακο, θα πρέπει και πάλι να στηθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), στο οποίο να καταφεύγει όποιος παρουσιάσει συμπτώματα κόβιντ, ώστε να γίνεται διάγνωση και να του χορηγούν το φάρμακο στο σπίτι (με επισκέπτες γιατρούς ή νοσοκόμους κ.λπ.). Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι όλες οι προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, και του ίδιου του ΠΟΥ, για στοχευμένα επιδημιολογικά μέτρα, αντί του μεσαιωνικού οριζόντιου λοκντάουν, προϋποθέτουν την επένδυση στην ΠΦΥ.
Ο βαθύτερος, λοιπόν, λόγος για τον οποίο επιμένουμε δογματικά στα καταστροφικά λοκντάουν, παρά το τεράστιο κόστος και την αποτυχία τους στον έλεγχο της μετάδοσης, κι έχουμε αποκλείσει κάθε άλλη φαρμακευτική παρέμβαση εκτός από το εμβόλιο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα φανεί χρήσιμο μετά τον επόμενο Σεπτέμβριο, είναι ένας και βασικός (εκτός από τα όποια χρήματα έχουν αλλάξει χέρια κάτω απ' το τραπέζι, φυσικά): Η ελλαδική κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επενδύσει στην ΠΦΥ, αφού τα μνημόνια και η Μητέρα Γερμανία δεν της το επιτρέπουν. Τουναντίον, ακόμη και εν μέσω συνδημίας, η αποψίλωση του ΕΣΥ συνεχίζει ακάθεκτη το θεάρεστο έργο της. Στόχος είναι, στο μέλλον, ν' αντιμετωπίζεται κάθε είδους απειλή κατά της δημόσιας υγείας με το σχήμα "περιοριστικά μέτρα, ατομική ευθύνη, περιμένοντας τον Γκοντό".
Και για να προλάβουμε όσους προσμένουν το περιβόητο εμβόλιο ως μάννα εξ ουρανού, θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο, την οποία οι περισσότεροι προτιμούνε ν' αγνοούν: Ο μαζικός εμβολιασμός, τόσο λόγω της μαζικής του κλίμακας όσο και λόγω της ανάγκης διατήρησης των εμβολίων σε θερμοκρασίες -70 βαθμών καθ' όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγή-μεταφορά-αποθήκευση-διάθεση, θέλει τόσο μεθοδικό και υψηλού επιπέδου σχεδιασμό, τα logistics όπως τα λέμε στο χωριό μου, που προβληματίζει σοβαρά και τις πιο οργανωμένες χώρες, πόσο μάλλον χώρες που νιώθουν υπερήφανες όταν αποτελούν τους ουραγούς της Ευρώπης σε όλα τα θετικά και τους πρωταθλητές σε όλα τα αρνητικά. Η ανικανότητα του ελλαδικού κράτους για στοιχειώδη οργάνωση σε βασικά πράγματα, μας δίνει τη δυστυχή βεβαιότητα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σ' αυτή τη χώρα κι ότι τ' αποτελέσματα θα είναι από τραγελαφικά ως τραγικά.
Γι' αυτούς τους λόγους, θα συνιστούσαμε περισσότερη ψυχραιμία στις μεταξύ μας κόντρες, καθότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ότι διεξάγονται περί όνου σκιάς και πολλοί θα ντραπούν, αν έχουν ελάχιστη τσίπα, όταν θα φανερωθεί το μεγάλο φιάσκο. Και βέβαια, θα κατηγορηθούν γι' άλλη μια φορά οι πολίτες, για τον κακό τους χαρακτήρα. Ποιος ανίκανος ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την ανικανότητά του..."

 

Σχόλια