Κανένα φάρμακο θα δούμε; Ή δεν χρειάζεται διότι θα εξαφανιστούν οι ασθενείς;

Είναι ιδαίτερα ευχάριστο ότι επιστήμονες παραδέχονται πλέον και δημόσια ότι ο ιός θα παραμείνει και θα υπάρχει για τουλάχιστον 2 χρόνια, και ίσως και για περισσότερο, και ότι το εμβόλιο δεν θα εξαφανίσει το πρόβλημα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • Κανένα φάρμακο θα δούμε; Ή δεν χρειάζεται διότι θα εξαφανιστούν οι ασθενείς;

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι άλλοι επιστήμονες μας λένε ότι οι μάσκες θα παραμείνουν όλη την επόμενη χρονιά, δηλαδή μετά το πέρας των εμβολιασμών.

Όταν εμείς περιγράφαμε από την αρχή, με συνέπεια, τις επιφυλάξεις μας και την αβεβαιότητα που υπάρχει, και την ευκολία που πολλοί μιλούσαν για επιτυχίες, θριάμβους και επιχειρήσεις ελευθερίας, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες (όπως τόσες άλλες τέτοιες ψευτο-προσδοκίες έχουν παρουσιαστεί μέσω αφηγημάτων και μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας από την αρχή της πανδημίας), προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μας κολλήσουν την ταμπέλα του αρνητή, του ψεκασμένου και του ακροδεξιού.

Τέλος, για να κάνει κάποιος μαθήματα συνέπειας και αξιοπιστίας στο λόγο, πρέπει πρώτα να ρίχνει μια ματιά σε αυτά που έλεγε ο ίδιος τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, και να κοιτάζει αν σήμερα έχει αλλάξει το δικό του αφήγημα.

Για παράδειγμα, όταν ξαφνικά, επειδή δεν έβγαιναν τα νούμερα με την καταστροφή στη Βόρεια Ελλάδα, ανακάλυψαν ως δικαιολογία τη διασπορά στην οικογένεια (κάτι που ξέραμε ότι συνέβαινε από επιστημονικές δημοσιεύσεις μήνες πριν), ας κοιτάξουν λίγο πίσω να θυμηθούν πόσο πιθανό το θεωρούσαν και το παρουσίαζαν, και πως χαρακτήριζαν εκείνους που το έλεγαν νωρίτερα;

Όταν τώρα ξαφνικά τα μέτρα και η μάσκα θα παραμείνουν, ας κοιτάξουν τις προηγούμενες θριαμβολογίες τους περί απελευθέρωσης με τα εμβόλια που θα εξαφανίσουν τον ιό.

Όταν σήμερα αποδείχθηκε περίτρανα ότι χρήση μάσκας στον ανοιχτό χώρο (όταν περπατάμε, ακόμη και μόνοι μας) προσέφερε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ (κάτι που κάθε λογικός, και μη-ειδικός, άνθρωπος το ήξερε εξ' αρχής), ας μας δείξουν τί έλεγαν εκείνο το διάστημα που παρουσιαζόταν ως το εμβόλιο πριν το εμβόλιο και το σωτήριο μέτρο που θα καταστείλει τη διασπορά. Δεν θα σχολιάσω καν για κάποιος που είχαν εφεύρει προβλέψεις για 850 θανάτους μέχρι το τέλος του έτους αν χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους έναντι της χρήσης μάσκας μόνο σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Όταν σήμερα μιλάνε για μεταλλάξεις ως αναμενόμενο φαινόμενο στους ιούς, ας μας δείξουν πότε το ανέφεραν αυτό μέσα στη θριαμβολογία των προηγούμενων εβδομάδων.

  • Όταν μιλάνε για εμβόλια που εύκολα τροποποιούνται και ετοιμάζονται καινούργια μέσα σε 6 εβδομάδες για κάθε μετάλλαξη, ας μας πουν γιατί σήμερα, που είναι έτοιμο το υπάρχον εμβόλιο, δεν έχουμε 20 εκατομμύρια δόσεις στα ψυγεία μας στην Ελλάδα; Μήπως γιατί το έτοιμο εμβόλιο θέλει πολλούς μήνες για να παραχθεί στις ποσότητες που απαιτούνται, ακόμη κι όταν το έχεις ήδη έτοιμο;
  • Είναι όμως εντυπωσιακή η ταχύτητα αλλαγής του αφηγήματος, από το "αποκλείεται η μετάλλαξη να επηρεάσει το εμβόλιο", στο "δεν ξέρουμε και θα δούμε, και ο ιός ήρθε για να μείνει".
  • Μαθήματα αξιοπιστίας λοιπόν πρέπει να κάνουν οι αξιόπιστοι και συνεπείς. Οι υπόλοιποι να σκύψουν λίγο το κεφάλι, να ανοίξουν ένα λεξικό να μάθουν τί σημαίνει ταπεινότητα, να αντιληφθούν ότι τα λάθη κοστίζουν και φταίνε πάντα εκείνοι που τα πράττουν, και μετά να δούμε αν θα ξανακουνάνε το δάχτυλο.
  • Δεν θα σχολιάσω δηλώσεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δεν ασχολούμαστε με βιοηθικά εγκλήματα. Μεγάλο ναι στα εμβόλια, θα βοηθήσουν σίγουρα τα εμβόλια (χωρίς να εξαφανίσουν το πρόβλημα - ΜΑΚΑΡΙ να πέσουμε έξω σε αυτό), θα βοηθήσει και στην υποχώρηση της υστερίας, αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχρεωτικότητας.
  • Ψευτο-ηθική.


Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

================= 


Blogger:

Από παλιότερη εγγραφή:

Tα ερωτήματα πολλά:

Αφού υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα  (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ).

1. Γιατί δεν τα φέρανε για να  σώσουν ζωές (όπως του Αρχιεπίσκοπου); (Εκτός κι' δεχθούμε ότι οι ζωές μπήκαν στη διατίμηση, δεν κοστίζουν όλες το ίδιο..)

2. Ποιους σχεδιασμούς εξυπηρετεί αυτό το εμπόριο θανάτου μέσα από την ΤV; (10-12-2020: Μεταγενέστερη εγγραφή, απάντηση!)

3. Ποιος πληρώνει τη ζημία που προκύπτει από τέτοιες αποφάσεις; 

4. Ποιον συμφέρει να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού όλη η δομή υγείας της χώρας, ένα βήμα πριν τη διάλυση (έτσι τουλάχιστον εμφανίζεται στα ΜΜΕ.. ή συμβαίνει κάτι άλλο;)

Τέλος όσοι χάσανε δικούς τους ανθρώπους αυτό το διάστημα δικαίως θα είναι εξαγριωμένοι και επειδή όλοι μας θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη θέση εκείνων που ..έφυγαν ενώ θα μπορούσαν να σωθούν αφού δεν υπήρχαν και άλλοι λόγοι για να αναχωρήσουν -  πρέπει να εξαγριωθούμε - τουλάχιστον,  επίσης. (εδώ φέρτε στο μυαλό σας τον αριθμό 20.000.000 - είκοσι εκατομμύρια...)

....

 

  • Υπάρχει φάρμακο που σώζει ανθρώπινες ζωές.

  • Η μπίζνα των εμβολίων: Ο Η1Ν1, η έκθεση-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2010 και η γεωπολιτική του κορωνοϊού

  • Απ. Βανταράκης: Λάθος η μονοδιάστατη προσέγγιση με εμβόλια για την ανοσία και την πανδημία

  • Όλα στη φόρα | Δ. Κούβελας - Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας

  • Πως αποφασίζουμε; Ποιοί έχουν τις ευθύνες;

  • Sputnik V: Είναι από τα εμβόλια που πάντα κάναμε – Δεν έχει παρενέργειες


     =======================

    "Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει, μετά τις αποκαλύψεις των καθηγητών Κούβελα και Φαρσαλινού, σε νυχτερινή εκπομπή του Γ. Σαχίνη, ότι εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA φάρμακο με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα, το οποίο θα μπορούσε ν' αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας και τις εντατικές κι έτσι να επιτραπεί και στην οικονομία να λειτουργήσει και στους πολίτες να ζήσουν φυσιολογικά (πράγμα που μέχρι το τέλος θα έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς σημαίνει).
    Γιατί λοιπόν δεν παραγγέλνουν το φάρμακο από τις ΗΠΑ και περιμένουν ένα εμβόλιο με άγνωστη ουσιαστικά αποτελεσματικότητα; (Δεν γνωρίζουμε καν, για παράδειγμα, κατά πόσον οι εμβολιασμένοι μπορούν περαιτέρω να μεταδώσουν τον ιό ούτε για πόσον καιρό διαρκεί η όποια ανοσία).
    Ο κύριος Κούβελας έχει μιλήσει ανοιχτά για ζητήματα κέρδους, αφού τα εμβόλια θα πουληθούν κατά εκατομμύρια δόσεις, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται αυστηρά σε μερικές χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και πολλοί, ειδικοί και μη, συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Δεν θα διαφωνήσουμε, φαίνεται απολύτως εύλογη.
    Ωστόσο, διαβάζοντας διάφορους απολογητές της κυβέρνησης και του κυρίαρχου αφηγήματος, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη πλευρά στο ζήτημα. Ας καταθέσουμε, λοιπόν, κι εμείς τη δική μας δεκάρα στον ζωηρό αυτόν διάλογο.
    Καταρχάς, αυτό που διακινούν οι απολογητές, ότι οι δόσεις δεν φτάνουν για όλους, δεν ισχύει. Ο κύριος Κούβελας, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Κόκκινο, δήλωσε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στην εταιρεία και τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν έτοιμες ήδη 1.000.000 δόσεις και πως έχουν προϋπολογίσει 3.000 από αυτές για τη χώρα μας, οπότε μην ακούτε τι λέει ο κάθε Παπατζής.
    Το θέμα βρίσκεται αλλού: Το φάρμακο αυτό ΔΕΝ είναι κατάλληλο για να χορηγηθεί σε κάποιον που εισάγεται στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση ή/και καταλήγει στην εντατική. Πρέπει να χορηγηθεί νωρίς, κατά την περίοδο που ακόμη τα συμπτώματα είναι ήπια ως μέτρια, έτσι ώστε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να μειωθούν κατά περίπου 70%.
    Επομένως, για ν' αποδώσει το φάρμακο, θα πρέπει και πάλι να στηθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), στο οποίο να καταφεύγει όποιος παρουσιάσει συμπτώματα κόβιντ, ώστε να γίνεται διάγνωση και να του χορηγούν το φάρμακο στο σπίτι (με επισκέπτες γιατρούς ή νοσοκόμους κ.λπ.). Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι όλες οι προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, και του ίδιου του ΠΟΥ, για στοχευμένα επιδημιολογικά μέτρα, αντί του μεσαιωνικού οριζόντιου λοκντάουν, προϋποθέτουν την επένδυση στην ΠΦΥ.
    Ο βαθύτερος, λοιπόν, λόγος για τον οποίο επιμένουμε δογματικά στα καταστροφικά λοκντάουν, παρά το τεράστιο κόστος και την αποτυχία τους στον έλεγχο της μετάδοσης, κι έχουμε αποκλείσει κάθε άλλη φαρμακευτική παρέμβαση εκτός από το εμβόλιο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα φανεί χρήσιμο μετά τον επόμενο Σεπτέμβριο, είναι ένας και βασικός (εκτός από τα όποια χρήματα έχουν αλλάξει χέρια κάτω απ' το τραπέζι, φυσικά): Η ελλαδική κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επενδύσει στην ΠΦΥ, αφού τα μνημόνια και η Μητέρα Γερμανία δεν της το επιτρέπουν. Τουναντίον, ακόμη και εν μέσω συνδημίας, η αποψίλωση του ΕΣΥ συνεχίζει ακάθεκτη το θεάρεστο έργο της. Στόχος είναι, στο μέλλον, ν' αντιμετωπίζεται κάθε είδους απειλή κατά της δημόσιας υγείας με το σχήμα "περιοριστικά μέτρα, ατομική ευθύνη, περιμένοντας τον Γκοντό".
    Και για να προλάβουμε όσους προσμένουν το περιβόητο εμβόλιο ως μάννα εξ ουρανού, θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο, την οποία οι περισσότεροι προτιμούνε ν' αγνοούν: Ο μαζικός εμβολιασμός, τόσο λόγω της μαζικής του κλίμακας όσο και λόγω της ανάγκης διατήρησης των εμβολίων σε θερμοκρασίες -70 βαθμών καθ' όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγή-μεταφορά-αποθήκευση-διάθεση, θέλει τόσο μεθοδικό και υψηλού επιπέδου σχεδιασμό, τα logistics όπως τα λέμε στο χωριό μου, που προβληματίζει σοβαρά και τις πιο οργανωμένες χώρες, πόσο μάλλον χώρες που νιώθουν υπερήφανες όταν αποτελούν τους ουραγούς της Ευρώπης σε όλα τα θετικά και τους πρωταθλητές σε όλα τα αρνητικά. Η ανικανότητα του ελλαδικού κράτους για στοιχειώδη οργάνωση σε βασικά πράγματα, μας δίνει τη δυστυχή βεβαιότητα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σ' αυτή τη χώρα κι ότι τ' αποτελέσματα θα είναι από τραγελαφικά ως τραγικά.
    Γι' αυτούς τους λόγους, θα συνιστούσαμε περισσότερη ψυχραιμία στις μεταξύ μας κόντρες, καθότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ότι διεξάγονται περί όνου σκιάς και πολλοί θα ντραπούν, αν έχουν ελάχιστη τσίπα, όταν θα φανερωθεί το μεγάλο φιάσκο. Και βέβαια, θα κατηγορηθούν γι' άλλη μια φορά οι πολίτες, για τον κακό τους χαρακτήρα. Ποιος ανίκανος ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την ανικανότητά του..."

     ==============


     

Σχόλια