Κι άλλο έγκλημα: Αποτελειώνουν τη ΔΕΗ

 

Στο σφυρί το πανελλαδικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Του Άρη Χατζηγεωργίου
17 Δεκεμβρίου 2020

Προς πώληση το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τα καλώδια 240.000 χιλιομέτρων, την προίκα 850 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά σκιές για τα γενναιόδωρα μισθολογικά μπόνους των γαλάζιων στελεχών.

Με «προίκα» του καλώδια μήκους 240.000 χιλιομέτρων, σχεδόν 8 εκατομμύρια πελατών, εγγυημένα έσοδα, χρηματοδότηση 850 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με γαλάζια «βαρίδια», ο ΔΕΔΔΗΕ ωθείται ταχύτατα στην ιδιωτικοποίηση.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είναι τώρα θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ, η οποία δημοσίευσε πρόσκληση ζητώντας από αγοραστές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 για το 49% των μετοχών. Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης που φτάνει έως την πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας, μέσα από το οποίο, μάλιστα, σχεδιάζεται και η πώληση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Το ίδιο δίκτυο καλωδίων, που κτίζεται εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιούν πολλές από τις ιδιωτικές εταιρείες που πουλούν ρεύμα, πληρώνοντας συγκεκριμένη προμήθεια στον ΔΕΔΔΗΕ που αποτελεί μέρος των εγγυημένων εσόδων του. Μεγάλο ατού για τον αγοραστή θα είναι και η σχεδιαζόμενη προμήθεια «έξυπνων μετρητών» (θα αντικαταστήσουν τα σημερινά «ρολόγια») για κάθε καταναλωτή, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 850 εκατομμύρια ευρώ. Μένει να φανεί, βέβαια, το αν και κατά πόσο όλη αυτή η «προίκα» θα αποτιμηθεί και σε κόστος για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ενώ αίσθηση δημιουργούν οι πληροφορίες ότι μπορεί εκείνος να μην είναι ενεργειακή εταιρεία αλλά επενδυτικό fund.

Ενα άλλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πόσο θα πληγεί η τιμή πώλησης από τις κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες με τον πολλαπλασιασμό των διευθυντικών στελεχών και των αμοιβών του ΔΕΔΔΗΕ, όπως γράφαμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (13/11/20-«Ξεπούλημα και αναξιοκρατία»). Στο δημοσίευμα εκείνο περιλαμβανόταν και ερώτηση που είχαν καταθέσει δύο φορές 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου. Οι βουλευτές μιλούσαν για «βόλεμα γαλάζιων παιδιών», αύξηση του μισθολογικού κόστους και μπόνους. Η ερώτηση απαντήθηκε τελικά πριν από λίγες μέρες και στην απάντηση επιβεβαιώνονται οι αποδοχές έως 100.000 ευρώ για τα στελέχη και το μπόνους έως 50%, σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Με τον τίτλο του βιβλίου «Τι ωραίο πλιάτσικο» περιγράφει σε χθεσινή δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος το σχέδιο εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ ενώ μάλιστα έχει “προίκα” το εμβληματικό έργο των “έξυπνων μετρητών”, ύψους 850 εκατ. ευρώ».

Πηγή:www.efsyn.gr

Σχόλια