Χρ. Παπαγεωργίου: Η Ελλάδα βιώνει ό,τι η Γαλλία τον Μάρτιο - «Μπέργκαμο» η Θεσσαλονίκη

Η αναισθησιολόγος – εντατικολόγος  στην Μ.Ε.Θ. του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τενόν στο Παρίσι, Χρυσούλα Παπαγεωργίου, μιλώντας στο ράδιο 98.4 εξήγησε πως μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Γαλλία συντονίστηκε υγειονομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στρατηγικό ρόλο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις αποκεντρωμένες λειτουργίες στη κοινότητα, ώστε η πίεση στα νοσοκομεία να μειωθεί, όπου εκεί σε αυτή τη φάση  φτάνουν πλέον εγκαίρως όσα περιστατικά τείνουν να εξελιχθούν σε βαριά. Αντίθετα , στην Ελλάδα όπως είπε η κυρία Παπαγεωργίου, συμβαίνει ότι συνέβαινε στη Γαλλία πριν 8 μήνες, χωρίς ουσιαστικά να ληφθούν στρατηγικού χαρακτήρα μέτρα για να αποφευχθεί η σημερινή εικόνα ,ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, παρότι όλοι γνώριζαν από τν Μάιο ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα είναι ακόμη πιο σφοδρό.

Η κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η εικόνα που σχημάτισε μιλώντας με εντατικολόγους  συναδέλφους της στη Θεσσαλονίκη, είναι πως από την πίεση που έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας  σε Μπέργκαμο , υποχρεώνονται όπως το Μάρτιο στα νοσοκομεία της Γαλλίας, να κάνουν ακόμη και επιλογές στις διασωληνώσεις. Η Κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε προβληματική την συζήτηση σητών Ελλάδα με την ύπαρξη διαφορετικών βάσεων δεδομένων για τα κρούσματα και την διασπορά, ενώ μιλώντας για τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα με τις θνητότητες στις ΜΕΘ ιδίως στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Γαλλία , τις αγωγές φαρμάκων, αλλά και τις δραματικές στιγμές  μοναξιάς, των ασθενών και την μάχη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Στην Βόρειο Ελλάδα είπε, η πίεση είναι τέτοια, που πολλές φορές ούτε την σίτιση των ασθενών δεν προλαβαίνουν. ΠΗΓΗ

------------------------ 


Blogger: 

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αξίζει να την ακούσετε.

Οπότε ερχόμαστε στα ...βασικά! Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η αποψίλωσή του λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων προσθέστε και κακή διοίκηση και έχεις το αποτέλεσμα που ..βλέπεις...Σε όλα τα προτεκτοράτα η ζωή είναι φτηνή. Εξ' άλλου ο νεοφιλευθερισμός βλέπει την πανδημία και σαν ένα ξεσκαρτάρισμα από τους αδυνάμους... και όποιος αντέξει! Αν δε προσθέσει κανείς ότι στο πίσω μέρος κάθε συνεπούς νεοφιλελέ κατοικεί η ευγονική, τότε ο κορονοϊός προσλαμβάνεται σαν ένα μεγάλο πάρτυ και μια ακόμα ευκαιρία για μεγάλες κονόμες! 

Σχόλια