Αποκάλυψη – βόμβα NY Times: Συμβόλαια θανάτου με πράκτορες τουρκικής ΜΙΤ εναντίον πολιτικών στην Αυστρία

 


H μαρτυρία ενός άνδρα ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προσφέρει μια από τα μέσα “ανάγνωση’ για το πώς εξαπολύει τις επιθέσεις εναντίον των εχθρών του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση της καταδίκη Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου στην Κωνσταντινούπολη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τις διαπιστώσεις αυτές κάνει, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελές της άρθρο η εφημερίδα “The New York Times” καταγράφοντας μια απίστευτη ιστορία που εκτυλίσσεται στην Αυστρία, μια χώρα η οποία, δια των αξιωματούχων της, αποτελεί έναν απ’ τους πλέον δριμείς κατηγόρους της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που υποστήριξε ότι είναι τούρκος πράκτορας μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στην Βιέννη. Η κατάθεσή του ήταν εκρηκτική: Ο άνδρας αυτός είπε πως είχε την εντολή να σκοτώσει έναν Κουρδο-Αυστριακό πολιτικό, πράγμα το οποίο δεν ήθελε να κάνει, και ζήτησε αστυνομική προστασία.

Είπε επίσης ότι είχε εξαναγκαστεί να ψευδομαρτυρήσει ώστε να καταδικαστεί ένας υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του άνδρα αυτού, ο οποίος έδωσε το όνομα Feyyaz Ozturk, δίνουν νέα στοιχεία για το πώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ετοιμαστεί να κυνηγήσει τους εχθρούς του.

Η ομολογία Ozturk είναι καταχωρημένη λεπτομερώς σε αστυνομική αναφορά η οποία ήρθε σε γνώση των New York Times, και μπορεί ν’ ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στην καταδίκη του Metin Topuz,  ο οποίος εργαζόταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την DEA [Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών] στην Κωνσταντινούπολη.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Topuz καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε πάνω από οκτώ χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία υποβοήθησης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η υπόθεση Topuz είναι μια από τις πολλές υποθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών και κυβερνητικών υπαλλήλων των ΗΠΑ τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί αβάσιμες και τις εξηγεί ως προσπάθεια του Ερντογάν να τις χρησιμοποιήσει υπέρ του  στις ολοένα και πιο ανταγωνιστικές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αφού αναφέρεται στο “κυνήγι μαγισσών” του Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας η ανησυχεί εδώ και καιρό για την επιρροή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην χώρα, εξέλαβε την τελευταία αυτή υπόθεση ως καμπάνα συναγερμού.

«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Karl Nehammer, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών στους New York Times. Είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης επειδή η έρευνα συνεχίζεται. Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας σε δήλωση που διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου, ότι η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που χαρακτηρίστηκε απόρρητη.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που είναι εξοικειωμένος με την υπόθεση και ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του καθώς η έρευνα παραμένει ανοιχτή, δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο επίθεσης στον Κουρδοαυστριακό πολιτικό, θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο ανάμειξης της Τουρκίας στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μόλις τον περασμένο μήνα, μια ειδική αστυνομική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας [ΜΙΤ] είχε στρατολογήσει παρακρατικούς για να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας από Κούρδους στην περιοχή Favoriten της Βιέννης τον Ιούνιο και συνέλλεξε πληροφορίες για τους διαδηλωτές.

Κατά το συμβάν, ο κ. Nehammer είχε δηλώσει πως, «η τουρκική κατασκοπεία και η τουρκική ανάμειξη στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχει θέση στην Αυστρία». Υπάρχουν περίπου 270.000 άνθρωποι με τουρκικές ρίζες στην Αυστρία, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι Κούρδοι.

Το σχόλιο της Susanne Raab, της Αυστριακής υπουργού μετανάστευσης κι ασύλου, ήταν ακόμη πιο σκληρό:  «Η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας», είπε. «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη-Favoriten.»

Όταν ο κ. Ozturk εμφανίστηκε στις αυστριακές Αρχές στις 15 Σεπτεμβρίου, είπε στην Αστυνομία ότι αποσύρθηκε ύστερα από μακρόχρονη σταδιοδρομία στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως MIT, αλλά πρόσφατα είχε επιφορτιστεί να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Aygul Berivan Aslan, ενώ έδωσε και πληροφορίες για την ψευδορκία του κατά του Metin Topuz.

Έκτοτε κρατείται από τις αυστριακές διωκτικές αρχές, που τώρα τον ερευνούν με την υποψία ότι εργάζεται για λογαριασμό ξένων στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Τουρκία απ’ την πλευρά της αρνείται την οποιαδήποτε συνεργασία του Ozturk με τις μυστικές της υπηρεσίες.

Οταν ρωτήθηκε από την αστυνομία γιατί παραδόθηκε, ο  Ozturk απάντησε πως το έκανε για να σώσει τη ζωή του. “Η αστυνομία της Αυστρίας θα μπορούσε να με συλλάβει μετά [την δολοφονία] . Δεν μ’ αρέσουν αυτά τα πράγματα, δεν είμαι πληρωμένος δολοφόνος”, είπε.

“Αν είχε συμβεί αυτό, θα έπαιρναν αποστάσεις από μένα και θα λέγανε πως είμαι εγκληματίας” είπε αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές. Επίσης πρόσθεσε πως οι τουρκικές αρχές έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο τους δικούς του όσο και της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αυστριακή αστυνομία, ο Ozturk είχε λάβει εντολή να σκοτώσει την κουρδο-αυστριακή πολιτικό  Ασλάν. Είχε λάβει την εντολή το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά επρόκειτο να φέρει σε πέρας την επίθεση τον Μάρτιο, αλλά το lockdown λόγω κορωναϊού τον εμπόδισε να ταξιδέψει στη Βιέννη. Ο Ozturk, που έχει ιταλικό διαβατήριο, δήλωσε πως έτσι έμεινε καθηλωμένος στο Ρίμινι της Ιταλίας, όπου τελικά έσπασε και το πόδι του σε ατύχημα. Τελικά, είπε στους εντολείς του ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην επίιθεση.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, λέει πως ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω WhatsApp ένας άνδρας ο οποίος του είπε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι, στη Σερβία, για να συναντήσει έναν σύνδεσμο σε τουρκικό καφενείο.

“Δεν έχει σημασία αν θα πεθάνει ή θα τραυματιστεί”, του είπε ο σύνδεσμος εκεί, αφηγείται ο Ozturk. Το βασικό είναι “ότι η πολιτικός θα λάβει το μήνυμα”, του τόνισε ο σύνδεσμος προτρέποντάς τον να ταξιδέψει στη Βιέννη και να περιμένει περαιτέρω οδηγίες.

Ο Ozturk επίσης ονομάτισε κι άλλους στόχους που του δόθηκαν, εκτός της Ασλάν. Επρόκειτο για τον Peter Pilz, εκδότη του  online περιοδικού ZackZack, όπου και πρωτοδημοσιεύθηκε η υπόθεση Ozturk.

Πηγή: New York Times

Σχόλια