Μπροστά στην οργή του Τούρκου προέδρου εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα γεωπολιτικά μέτωπα, είναι σημαντικό να εκφρασθεί η αλληλεγγύη προς το Παρίσι, υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.
Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, τεταμένες για
περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των διαφορών για τη Συρία και τη Λιβύη,
έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της τουρκικής ναυτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σήμερα, είναι η γαλλική πολιτική καταπολέμησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ και η ομιλία του Προέδρου Macron, κατά την διάρκεια του εθνικού αφιερώματος στον Samuel Paty, καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας που αποκεφαλίστηκε, στις 16 Οκτωβρίου, από έναν ισλαμιστή τρομοκράτη, που βρίσκονται στο στόχαστρο του Προέδρου Erdogan.
- Τι αναζητά ο Τούρκος πρόεδρος; Πρώτα απ ‘όλα, να αυξήσει τον αριθμό των συγκρούσεων στο εξωτερικό και έτσι να εμφανιστεί στους συμπολίτες του ως αρχιτέκτονας μιας νέας οθωμανικής δύναμης, ενώ η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, το τουρκικό νόμισμα καταρρέει, το ίδιο και το έργο του της πολιτιστικής επανάστασης. Το μόνο που δεν μειώνεται είναι η καταστολή.
Μετά τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία πιέζει τώρα τα πιόνια της στον Καύκασο υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εκμεταλλευόμενος την παθητικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών του Donald Trump, ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τη συμπάθειά του για τον Τούρκο αυτοκράτορα, η Άγκυρα πραγματοποίησε επίσης μια δοκιμή των πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, παραβιάζοντας όλες τις πρακτικές του ΝΑΤΟ, της οποίας είναι μέλος.
Ο Recep Tayyip Erdogan οδηγείται επίσης από την επιθυμία να εμφανιστεί ως ο κύριος υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου, καταγγέλλοντας τη μεταχείριση του Ισλάμ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ενώ παραμένει σιωπηλός για τους Ουιγούρους, στόχο της Κίνας. Ανταγωνίζεται με τη Σαουδική Αραβία. Δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι να ζητήσει μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, αλλά επιτίθεται στον πρόεδρό του.
Τέλος, αυτή η νέα επίθεση από τον Τούρκο ηγέτη προδίδει την απογοήτευσή του για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στο Παρίσι για τον ισλαμιστικό αυτονομισμό, που θα στερήσει την Τουρκία από τον κύριο μοχλό της έναντι του Ισλάμ στη Γαλλία, αυτή των Τούρκων ιμάμηδων και καθηγητών τουρκικής γλώσσας σε δημόσια σχολεία.
- Το γεγονός παραμένει ότι η Γαλλία, εθελοντικά τοποθετημένη στην πρώτη γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να παραμείνει μόνη της για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο. Η αλληλεγγύη με το Παρίσι σε αυτό το νέο επεισόδιο, που εκφράστηκε ρητά την Κυριακή από τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, είναι σημαντική.
Η στάση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ιδίως της Γερμανίας, θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτη, όπως και οι αυστηρότερες θέσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ενόψει των καταχρήσεων της Άγκυρας εντός αυτού του οργανισμού.
ΠΗΓΗ: Le Monde, Recep Tayyip Erdogan, le sultan pyromane
=======================
Σχόλια