Με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη "σκοτώνουν" τον EastMed

Καμενόπουλος Σωτήρης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Klaus-Dieter Borchardt άνοιξε το ενδεχόμενο απένταξης του αγωγού EastMed, από τον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πιο συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της Κομισιόν, αφού ανέφερε πρώτα ότι ο αγωγός East Med θα μπορούσε να είναι ένα από τα (υποψήφια) projects για απένταξη από τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, επισήμανε: «Θέλουμε να ρίξουμε χρήματα εκεί που βλέπουμε μέλλον. Δεν υπάρχει χώρος για να βαπτίσουμε κάτι αειφόρο, αν προέρχεται από το φυσικό αέριο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά έχει περισσότερο νόημα να χρησιμοποιηθούν οι περιφερειακές υποδομές LNG, από το να μεταφερθεί μέσω ενός μεγάλου αγωγού στην Ελλάδα και ακόμα παραπέρα».

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ουσιαστικά η Κομισιόν, μετά τους ελληνικούς λιγνίτες θέλει να "σκοτώσει" και των ελληνικών συμφερόντων αγωγό EastMed με το δήθεν επιχείρημα της αποτροπής της κλιματικής κρίσης και με όχημα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Πράσινη Ανάπτυξη. Η άποψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου έχει γεωπολιτική διάσταση. Η γεωπολιτική και το εμπόριο, όπως και η Φύση, δεν αγαπούν τα κενά.

Αναρωτιέται κανείς: αν η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (μέσω του αγωγού EastMed), τότε ποιος θα τα αξιοποιήσει σύμφωνα με τις απόψεις της Κομισιόν; Η Τουρκία; Εκεί αποσκοπεί η πολιτική της κ. Μέρκελ με τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο να αυξάνουν όλο και περισσότερο;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με το αφήγημα της Πράσινης Ανάπτυξης, βρίσκεται στο κέντρο βάρους του γεωπολιτικού τριγώνου Γερμανίας-Τουρκίας-Ρωσίας. Ο EastMed ενοχλεί τόσο το Nord Stream 2 όσο και το Turk Stream: και οι δυο αγωγοί μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ήταν αγαστές, από την εποχή του Βίλι Μπραντ και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ ανέλαβε επικεφαλής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Εθνικά συμφέροντα κατά EastMed

Άραγε, οι απόψεις του αξιωματούχου της Κομισιόν αποτελούν επιβεβαίωση όσων υποψιαζόταν εδώ και πολύ καιρό ότι υφίσταται, ίσως, μία περίεργη υποβόσκουσα σχέση μεταξύ Άγκυρας, Βερολίνου και Μόσχας; Οι απόψεις του αξιωματούχου της Κομισιόν "σκοτώνουν" κυριολεκτικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Χώρα η οποία δεν αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Το σκηνικό σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει.

Η ελληνική πολιτική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ελίτ, η οποία στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Πράσινη Ανάπτυξη, έχει αναρωτηθεί ποια συμφέροντα εξυπηρετεί; Έχει αναρωτηθεί ότι μετά την "εκτέλεση" του λιγνίτη και του East Med με συνοπτικές διαδικασίες από την Κομισιόν, η Ελλάδα καθίσταται αυτομάτως ενεργειακά "πολιορκημένη χώρα";

Η συγκεκριμένη ελληνική ελίτ έχει αναρωτηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργεί, είτε εν γνώσει της, είτε εν αγνοία της, ως φορέας των εθνικών συμφερόντων της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας; Εάν λειτουργεί ένα αγνοία της, τότε ταιριάζει ο όρος του "χρήσιμου ηλίθιου". Εάν λειτουργεί εν γνώσει της, τότε αυτό θα ήταν εφιαλτικό και κανείς δεν θέλει καν να το διανοηθεί. Υπάρχει ένας πολύ σκληρός όρος ο οποίος περιγράφει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Μέχρι η ελληνική πράσινη ελίτ να αντιληφθεί τι πιθανώς συμβαίνει και τι έρχεται, καλό ίσως είναι να αναζητηθούν τo δυνατόν συντομότερο οι Έλληνες «Amery» και «Τσώρτσιλ». "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν ας φροντίσουν να μαγειρέψουν". Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται..

Σχόλια