Ο σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας και οι δυνητικές Θαλάσσιες Ζώνες της Ελλάδας: Τι λέει η CIA;

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Με την αφάνταστη πίεση που δεχόμαστε από την Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε αρχίσει, ξαφνικά, να επικαλούμαστε ανύπαρκτες πρόνοιες του Δίκαιου της Θάλασσας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι μεγάλοι Έλληνες, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να κερδίσουμε τις μάχες στη Διεθνή Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, από τον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο μέχρι τον Ντόρη Χαλκιόπουλο, θα απορούσαν για την σημερινή στάση μας. Δεν θα ξεχάσω τις μάχες που έδωσαν για τα δικαιώματα των νησιών, τα δικαιώματα στα χωρικά ύδατα 12 ν.μ., για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Το μόνο που χάσαμε ήταν που δεν μπορέσουμε να πείσουμε ότι το Αιγαίο είναι Αρχιπέλαγος.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, διερωτώταν εάν είχαμε θαλάσσια σύνορα, αλλά τώρα ανακάλυψε ότι υπάρχει και η λέξη «δυνητική» και έκανε το παρακάτω σχόλιο προχθές στη Ελληνική Βουλή:

«Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός, αν δηλαδή διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;»

Ξεχνά ποιος ήταν πρωθυπουργός, για σχεδόν πέντε χρόνια, πριν αναλάβει την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκείνη την περίοδο δεν ασχολήθηκε καθόλου με θέματα δικαίου θάλασσας. Δεν επέκτεινε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., δεν οριοθέτησε την ΑΟΖ μας με αυτή της Κύπρου, δεν οριοθέτησε την ΑΟΖ μας με αυτή της Ιταλίας και ούτε οριοθέτησε την ΑΟΖ μας με αυτή της Αιγύπτου.

  • Η CIA διαφωνεί μαζί μας

Όταν συζητήθηκε προχθές μια πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όπως συνηθίζεται στο λίκνο της δημοκρατίας, η αντιπαράθεση περιείχε και θέματα εξωτερικής πολιτικής με επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, διότι δεν κατοχυρώνει την δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη της πατρίδα μας πλάτους 12 ν.μ.

Δυστυχώς και οι τρεις δεν διαφημίζονται ως οπαδοί των Αμερικανών και έτσι δεν μπόρεσαν να κατατροπώσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό με το επιχείρημα ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη μας δεν εκτείνεται σε 6 ν.μ.,  αλλά σε 12 ν.μ. κατά τους Αμερικανούς φίλους μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας είναι το μοναδικό κράτος στον πλανήτη μας που έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ν.μ.,  αλλά κύριε Μητσοτάκη οι Αμερικανοί διαφωνούν μαζί σας, αφού  η CIA αναφέρει στην ιστοσελίδας της, ότι η Ελλάδα διαθέτει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ!

Έτσι πρέπει να ενημερώσετε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι ο στενός φίλος του, ο πρόεδρος Τραμπ, τον ξεγέλασε, αφού δεν τον έχει ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα διαθέτει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε αυτό το γελοίο παιγνίδι περί δυνητικής χωρικής θάλασσας.

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει

«Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η Αμερική διατήρησε χωρικά ύδατα 3 ν.μ. για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και τα διατήρησε ακόμα και όταν άρχισε ο ψυχρός πόλεμος με την Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί όχι μόνο έστελναν πολεμικά πλοία έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αλλά είχαν χρησιμοποιήσει τεράστια ψαροκάικα εφοδιασμένα με πολεμικό υλικό, που παρίσταναν ότι ψαρεύουν κοντά στα χωρικά ύδατα των Αμερικανών.»

Απορώ πως δεν σκέφτηκαν την περίοδο του ψυχρού πολέμου να αναφέρουν στην Σοβιετική Ένωση:

«Σταματείστε να παραβιάζετε την δυνητική μας αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων.»

Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα έκθεση της CIA που συγκρίνει το άθροισμα όλων των χερσαίων και υδάτινων περιοχών των κρατών του πλανήτη μας, που ορίζονται από τα διεθνή όρια ή / και τις ακτές.

Οι πρώτες σε μέγεθος περιοχές είναι:

  1. Ρωσία με 17.098.242 τετρ. χλμ.
  2. Ανταρκτική με 14.200.000 τετρ. χλμ.
  3. Καναδάς με 9.984.670 τετρ. χλμ.
  4. Ηνωμένες Πολιτείες με 9.833.517 τετρ. χλμ.
  5. Κίνα με 9.596.960 τετρ. χλμ.

Και μετά στην γειτονιά μας περιλαμβάνονται :

  1. Αίγυπτος με 1.001.450.00 τετρ. χλμ.
  2. Τουρκία με 783.562 τετρ. χλμ.
  3. Ιταλία με 301.340 τετρ. χλμ.
  4. Ελλάδα με 131.957 τετρ. χλμ.
  5. Αλβανία με 28.748
  6. Ισραήλ με 21.937 τετρ. χλμ.
  7. Λίβανο με 10.400 τετρ. χλμ.
  8. Κύπρος με 9.251 τετρ. χλμ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ και έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ.  Έτσι δεν έχει λόγο να αναφέρεται σε δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη και δυνητική ΑΟΖ, που αποτελεί παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία.

ΑΟΖ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πηγή:  Υπουργείο Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στην Βουλή ένα χάρτη με την  διασπορά του κορωναϊού σε όλη την επικράτεια, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να αποστόμωνε την αντιπολίτευση και τον Ερντογάν που παραμιλά για τον χάρτη της Σεβίλλης δείχνοντας τον επόμενο τελευταίο επίσημο χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΑΟΖ των κρατών-μελών της, που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Επίσημος Χάρτης των ΑΟΖ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Πηγή: EEZ of European Union, European Commission, October 2018

Είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνησή μαw δεν αξιοποιεί αυτό τον χάρτη.

Τμηματική επέκταση χωρικών υδάτων

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την Βουλή ήταν και αυτό της επέκτασης σε 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων. Εδώ όμως πρόκειται περί τραγωδίας διότι πολλοί, μα πάρα πολλοί, κατακρεουργούν την UNCLOS μιλώντας για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Στην Βουλή μιλούσαν ότι κάναμε αυτό στο Ιόνιο, άρα πρέπει να τo επαναλάβουμε στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και όπου αλλού πηγαίνει η φαντασία μας. 

Είναι χρήσιμο εδώ να αναφερθώ σε ένα περιστατικό πού έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη το Απρίλιο του 1982, στην τελευταία συνάντηση της UNCLOS. Η ελληνική αντιπροσωπεία (Ντόρης Χαλκιόπουλος, Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ, Εμμανουήλ Γούναρης, Εμπειρογνώμων Δίκαιου Θάλασσας του ΥΠΕΞ και ο Θεόδωρος Καρυώτης, Οικονομικός Σύμβουλος της πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον) είχαν μια συνάντηση με τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ πλοίαρχο William Schachte.  Κατά την συνάντηση αυτή ο πλοίαρχος, που έφτασε αργότερα στον βαθμό του υποναυάρχου, μας έκανε την εξής επίσημη πρόταση του αμερικανικού Πενταγώνου:

«Να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα από 6 ν.μ. σε 10 ν.μ. για να συμπίπτουν με τον εναέριο χώρο των 10 ν.μ. σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου αλλά να μη αυξήσουμε στα 12 ν.μ.»

Οι Χαλκιόπουλος και Γούναρης, όταν επέστρεψαν στην Αθήνα,  ανέφεραν το θέμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και από ότι ενθυμούμαι, ενοχλήθηκε ο υφυπουργός Γιάννης Καψής και τους είπε ότι δεν ήταν δικό τους θέμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Πρέπει εδώ να τονίσω ότι αυτή η αμερικανική θέση παραμένει, μέχρι σήμερα, η ίδια.

Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ενώ διατηρήθηκε ρητώς το όριο των 10 ναυτικών μιλίων όσον αφορά στον εναέριο χώρο, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας. Σύμφωνα με εθιμικό κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα.

Πηγή: Χωρικά ύδατα: «Βρέχει» παραβιάσεις από τουρκικά πολεμικά εκτός του Oruc Reis, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 26-10-20

Ο χάρτης του ΓΕΕΘΑ δείχνει τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων των 6 ν.μ. από το 2010, χωρίς να υφίσταται χάρτης που να δείχνει παραβίαση των μη υπαρχόντων χωρικών μας υδάτων των 12 ν.μ.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και συμφωνώ απόλυτα μαζί του:

«Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παίζουμε κατά το δοκούν, σήμερα εδώ, αύριο εκεί, παραύριο παραπέρα. Οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις στα 7 ν.μ. από τις ακτές μας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Στρατιωτικές ασκήσεις στα 7 ν.μ. έξω από την Άνδρο και την Σαντορίνη μπορεί να γίνουν γιατί βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα. Πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό το πράγμα, ότι δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ.»

 

Αντί επιλόγου παραθέτω ένα απόσπασμα από το τελευταίο  άρθρο του ακαδημαϊκού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου:

«Η Ελλάδα, απέφυγε, από δεκαετίες, να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τις προνομιακές ρυθμίσεις του Δίκαιου της Θάλασσας, αν και με τα 15.000 χιλιόμετρα ακτών που διαθέτει, θα μπορούσε να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες (Αιγιαλίτιδα και Συνορεύουσα, Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) που έχουν έκταση 494.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 3,7 φορές την εδαφική έκταση της χώρας! Η ελληνική αυτή «αυτοσυγκράτηση» (δηλαδή ατολμία, φοβικό σύνδρομο, ολιγωρία) αποθράσυνε την Τουρκία, η οποία, αφού αύξησε τον πληθυσμό, την οικονομία της και κυρίως το στρατιωτικό δυναμικό της (για καθαρά επιθετικούς λόγους), επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια να επεκταθεί σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου στις μεταξύ μας θάλασσες (Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο, μέχρι και Νοτίως της Κρήτης!), με την δημιουργία φαντασιακών, προπαγανδιστικών θεωριών για να φανατίσει τον λαό της (Γαλάζια Πατρίδα).»

Σχόλια