«Ένα ένα επιλύονται τα προβλήματα της Τουρκίας» γράφει στην Sabah ο βασικός σχολιαστής-αρθρογράφος
της εφημερίδας Μεχμέτ Μπαρλάς. Ποια είναι τα «άλυτα» μέχρι σήμερα
προβλήματα της Αγκυρας που “επιλύονται” κατά τον Τούρκο σχολιαστή; ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα με την απόλυση 11 δικαστών, βρέθηκε φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα και υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την Τουρκία στα μέτωπα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Λιβύης!
Ευτυχώς για την Αθήνα, η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει καταφέρει να λύσει …επιτυχώς για την Αγκυρα τα κατά τον Ερντογάν θεωρούμενα ως «άλυτα προβλήματα» στο Αιγαίο!
Ας τα πάρουμε ένα ένα τα «προβλήματα» που έχουν επιλυθεί δήθεν υπέρ της Τουρκίας:
- Πρώτον, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο αναδείχθηκε ως νέος κατοχικός ηγέτης ο σκληροπυρηνικός δεξιός εθνικιστής Ερσίν Τατάρ ο οποίος, όπως δήλωσε στην Hürriyet «θα διαπραγματευτεί με τους Έλληνες, αλλά δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα ομοσπονδίας», καθιστώντας σαφές ότι επιδιώκει τη διάλυση του κράτους της Κύπρου.
Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες τίνος συμφέροντα εκπροσωπεί, ο Τατάρ ξεκαθάρισε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα:
“Πρώτα, θα συμβουλευτώ με την Τουρκία και μετά θα καθίσω στο τραπέζι. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, η επιλογή της ομοσπονδίας, την οποία διαπραγματευόμαστε εδώ και 52 χρόνια, είναι νεκρή».
Ο προστατευόμενος της Αγκυρας, νέος κατοχικός ηγέτης πάντως, θέλει να αγνοεί το γεγονός ότι «το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Τουρκοκύπριοι, παρά τη στήριξη του Ερντογάν προς τον Τατάρ , δεν θέλουν να γίνουν η 82η επαρχία της Τουρκίας», όπως γράφει εύστοχα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung,ομολογώντας πάντως ότι «με την ανάδειξη του Τατάρ, η ουτοπία ενός ενοποιημένου νησιού πάει πιο μακρυά στο μέλλον».
Η γαλλική Liberation εκτιμά μάλιστα ότι «η νίκη Τατάρ ενδυναμώνει περαιτέρω τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή και της επιτρέπει να προωθήσει τα πιόνια της στη Μεσόγειο. Το μήνυμα που στέλνει ο Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι σαφές: Προς το παρόν κάθε διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κύπρου πρέπει να γίνει με την Τουρκία»!
Στο ίδιο μήκος κύματος,η αυστριακή Der Standard σε άρθρο με τίτλο «ο σκληροπυρηνικός Ερντογάν» προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο «δεν θα φέρουν ειρήνη στη Μεσόγειο. Οι πιθανότητες επανένωσης του νησιού εξακολουθούν να μειώνονται και το αποτέλεσμα των “εκλογών” δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την ίδια την Κύπρο: οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά και άλλων μεσογειακών χωρών, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, είναι πιθανό να αυξηθούν».
Συνοψίζοντας λοιπόν, το πρώτο κατά Μεχμέτ Μπαρλάς «πρόβλημα» όχι μόνο δεν επιλύεται, αλλά θα πυροδοτήσει πολλές αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή, οι οποίες κάθε άλλο παρά θα ευνοήσουν τις επιδιώξεις της Αγκυρας!
- Το δεύτερο κατά Μπαρλάς «πρόβλημα» που επιλύθηκε είναι οι εκκαθαρίσεις στην τουρκική Δικαιοσύνη. Πανηγυρίζει ο αρθρογράφος της Sabah γιατί απολύθηκαν 11 ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς που κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.
«Οι εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα σε αυτόν τον τομέα» γράφει χαρακτηριστικά!
Σύμφωνα με το Τουρκικό Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), από τον περασμένο Ιανουάριο όμως περισσότεροι από 3.900 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί με ανάλογες κατηγορίες και οι διώξεις δεν φαίνεται να σταματούν! Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενεργώντας ως «λαγός», ζήτησε να αλλάξει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο προεδρικό σύστημα. Και φυσικά ο Ερντογάν για να μην του χαλάσει το χατήρι είπε ότι «θα υποστηρίξει μια τέτοια αλλαγή στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να απομακρύνει ακόμη και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ζεχτί Αρσλάν γιατί διαφώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης σε κάποια θέματα. Όπως και το μέλος του Δικαστηρίου, Εντζίν Γιλντιρίμ επειδή έκανε ένα σχόλιο στο twitter, που θεωρήθηκε αντικυβερνητικό!
Ωστόσο, η αλλαγή της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαιτεί συνταγματική τροποποίηση και το κόμμα του Ερντογάν μαζί με τον Μπαχτσελί δεν έχουν την αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για αυτό.
- Το τρίτο δήθεν επιλυθέν «πρόβλημα» είναι η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το ερωτήματα είναι πάντως πολλά. Η υπόσχεση του Ερντογάν ότι το πρώτο αέριο θα έφτανε στους Τούρκους καταναλωτές έως το 2023 αντιμετωπίστηκε επίσης με σκεπτικισμό λόγω της περίπλοκης φύσης της εξόρυξης αερίου βαθέων υδάτων.
“Η ημερομηνία έναρξης φαίνεται ήδη φιλόδοξη” λέει ο Ασλει Σέρμαν αναλυτής στον οίκο Ερευνών για θέματα Ενέργειας Wood Mackenzie. Η Τουρκία, ωστόσο, δεν διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή φυσικού αερίου βαθέων υδάτων και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία για να αρχίσει να εξάγει το αέριο.
Ταυτόχρονα η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO θα πρέπει να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με έναν ξένο ενεργειακό γίγαντα για την πλήρη υλοποίηση του έργου. Η Άγκυρα επιμένει ότι θα το κάνει μόνη της, αλλά μάλλον μόνο επικοινωνιακούς λόγους εξυπηρετεί!
«Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εάν τα αποθέματα του φυσικού αερίου μπορούν να εξαχθούν πλήρως ή εάν η ανακοίνωση είχε ως στόχο να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει πίσω τη δημόσια υποστήριξη» γράφει η DW.
H γερμανική ιστοσελίδα δεν αποκλείει επίσης να προκληθούν και νέες γεωπολιτικές εντάσεις με τους Γείτονες της Αγκυρας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ανακάλυψη της Τουρκίας πλησιάζει στη σύγκλιση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
- Τέλος, τα δήθεν «επιλυθέντα προβλήματα» για την Αγκυρα στα μέτωπα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Λιβύης απέχουν πολύ από το να εχουν θετική έκβαση για την Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται από την Τουρκία, μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη.
Προμηθεύει αεροσκάφη και έχει στείλει Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους στο Μπακού. Η Άγκυρα μετέφερε επίσης περίπου 2.000 μισθοφόρους από τη Συρία, όπως επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα δεύτερο ISIS, ένα νέο “Ισλαμικό Κράτος» βόρεια του Ιράν με τη βοήθεια των τζιχαντιστών μισθοφόρων και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις χώρες της περιοχής, καθώς στο άμεσο μέλλον μπορεί να προκύψει ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα όσον αφορά τη μετατροπή αυτών των περιοχών σε ένα άλλο τρομοκρατικό οιονεί κράτος.
Ηδη, ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου για την Αρμενία, κατέθεσε ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή «καταδικάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταγγέλλοντας την τουρκική παρέμβαση στη σύγκρουση». Μέχρι τώρα, 50 Δημοκρατικοί και έξι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστήριξαν το ψήφισμα.
Αλλωστε, η στρατιωτική παρέμβαση της Αγκυρας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνάδει με την ευρύτερη πολιτική του Ερντογάν για επέκταση της περιφερειακής σφαίρας επιρροής της Τουρκίας. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην άμεση εμπλοκή τουρκικού στρατού στη Συρία και τη Λιβύη και, πιο πρόσφατα, σε εξαιρετική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στη Λιβύη πάντως οι Τούρκοι τα έχουν βρει σκούρα. Όπως γράφει το αμερικανικό Foreign Policy «ο Ερντογάν δεν έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική στη Λιβύη και οι Τούρκοι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι και ηττημένοι. Ακόμη κι αν ο Χαφτάρ σηκώσει λευκή σημαία, οι Αιγύπτιοι δεν θα αποδεχτούν μια ισχυρή Τουρκική παρουσία δίπλα τους. Με τη βοήθεια μάλιστα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Αίγυπτος μπορεί να φέρουν σε πολύ δύσκολη τους Τούρκους και τους συμμάχους τους στη Λιβύη. Εάν δεν το καταφέρουν με τον Χαφτάρ, θα βρουν άλλους» γράφει το αμερικανικό περιοδικό.
- Και τα τέσσερα λοιπόν «προβλήματα» της Αγκυρας κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί, όσο και αν ο Ερντογάν το διατυμπανίζει μήπως και κατευνάσει τις αντιδράσεις του πληθυσμού λόγω των σοβαρών οικονομικών οικονομικων δυσχερειών στο εσωτερικό.
Ο Μεχμέτ Μπαρλάς καλεί μάλιστα τους συμπατριώτες του «να μην είναι απαισιόδοξοι» γιατί καταρρέει συνεχώς η λίρα. «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν καθόρισαν το πολιτικό ή οικονομικό μας πεπρωμένο στην πρόσφατη και μακρινή ιστορία μας» λέει στους συμπατριώτες του για να πάψουν να διαμαρτύρονται.
Μόνο που ο επεκτατικός εθνικισμός και η νέο-αποικιοκρατική πολιτική μπορεί να έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα, αλλά δεν γεμίζουν το στομάχι…
Σχόλια