Ο Μακρόν ζητά εδώ και τώρα μέτρα κατά της Τουρκίας: Επίσημο αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει τοποθετήσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι η τελευταία Σύνοδος υπό την προεδρία της Γερμανίας.

=============

 

Η Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Κλώντια Ροθ, επέκρινε έντονα τον Τούρκο Πρόεδρο μετά τις επιθέσεις του τελευταίου εναντίον του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ζήτησε από το Βερολίνο να τερματίσει κάθε συνεργασία με τον Ταγίπ Ερντογάν για εξοπλιστικά προγράμματα.

«Οι πρόσφατες λεκτικές επιθέσεις του Προέδρου Eρντογάν εναντίον της Ευρώπης σε συνδυασμό με προσωπικές προσβολές σε βάρος του Προέδρου Mακρόν είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Με αυτόν τον τρόπο, ο Eρντογάν παραβιάζει κάθε όριο αξιοπρέπειας, σεβασμού και ευθύνης που διακρίνει τους πολιτικούς ηγέτες και αξιοποιεί χαμηλότατου επιπέδου εθνικιστική δυσαρέσκεια για να δικαιολογήσει τις αποτυχημένες πολιτικές του στη χώρα» είπε.

Ο Eρντογάν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για ισλαμοφοβία, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τον Mακρόν.

«Σε αυτήν την κατάσταση, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει αμφιβολίες για το ότι θα επιμείνει στο Κράτος Δικαίου, τις δημοκρατικές της αξίες και την υποστήριξή της σε όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία», τόνισε η Ροθ.

Αυτό σημαίνει και το ότι «θα πρέπει να αφεθεί ανοικτή η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ για μια δημοκρατική Τουρκία».

Η υποστήριξη προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών θα πρέπει πλέον «να οριοθετηθεί σαφώς έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη που χρησιμοποιεί κάθε μορφή ασεβείας για να διασωθεί στο εσωτερικό» συμπλήρωσε.

«Καμία συναλλαγή από εδώ και πέρα με τον Eρντογάν για εξοπλιστικά προγράμματα, τερματισμός κάθε συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα και λεπτομερής αναθεώρηση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία» ανέφερε καταληκτικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος/ΑΓΚ
Βερολίνο, Γερμανία

Σχόλια