Δύο «βρώμικα» τρισ. δολάρια, από την Deutche Bank μέχρι την Τουρκία

Γιώργος Παυλόπουλος
Είναι βέβαιο ότι οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές δεν οφείλονταν αποκλειστικά στις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου αναφορικά με το παγκόσμιο δίκτυο το οποίο «ξέπλυνε» παράνομα κεφάλαια άνω των 2 τρισ. δολαρίων την περασμένη δεκαετία και κυρίως ως το 2017. Η έντονα πτωτική τάση των δεικτών οφείλεται, άλλωστε, στους φόβους για νέο lockdown εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 παγκοσμίως, καθώς και στις στρεβλώσεις των ίδιων των αγορών, που μεγεθύνονται από το άφθονο και φθηνό χρήμα που κυκλοφορεί σε αυτές.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Είναι σαφές, επίσης, ότι αυτό που ήρθε στην επιφάνεια ήταν μόνο η κρυφή του παγόβουνου, μιας και οι 2.100 αναφορές που έχουν αναλυθεί αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,02% των 12 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν υποβληθεί στις αμερικανικές αρχές και αφορούν πιθανές παράνομες συναλλαγές. 

Είναι προφανές, τέλος, ότι οι περισσότεροι από όσους φέρονται να εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο μεγατόνων επέμειναν να σφυρίζουν αδιάφορα τα προηγούμενα 24ωρα: Από τα ίδια τα τραπεζικά μεγαθήρια που ονοματίζουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι οι οποίοι μελέτησαν την υπόθεση, μέχρι τον Λευκό Οίκο και, φυσικά, την Άγκυρα και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγείται ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ – ένας άνθρωπος ο οποίος όχι απλώς δείχνει να είχε εκτεταμμένη γνώση του τι συνέβαινε, αλλά πιθανότατα διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο προαναφερθέν δίκτυο. 

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, ούτε βεβαίως και η «ομερτά» των ελεγχόμενων από τους εμπλεκόμενους ΜΜΕ (πχ. Όπως συμβαίνει στην Τουρκία) δεν μπορεί να κρύψει μερικές μεγάλες αλήθειες. Εξάλλου, όσο κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι πρόκειται για ατυχείς συμπτώσεις ή εξαιρέσεις στον κανόνα, είναι γνωστό ότι σύμπτωση ή εξαίρεση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση ή εξαίρεση. 

«Παίκτης-κλειδί» ο Αλμπαϊράκ

Ας δούμε, για παράδειγμα, τι ισχύει στην περίπτωση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος «τυγχάνει» να είναι και γαμπρός και δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν: Ο Ρεζά Ζαράμπ, συγκεκριμένα, είναι ένας από τους ανθρώπους που αναφέρονται ονομαστικά για την εμπλοκή τους στο δίκτυο του «ξεπλύματος», με... ειδικότητα την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του. Λίγο μετά τη σύλληψή του από τις αρχές των ΗΠΑ, το 2016 στο Μαϊάμι, ο γνωστός λαθρέμπορος χρυσού είχε «καρφώσει» μια σειρά τουρκικές τράπεζες, αλλά και προσωπικά τον Αλμπαϊράκ. 

Ο τελευταίος, εξάλλου, εκτιμάται ότι όχι μόνο ήλεγχε απευθείας κάποιες από αυτές τις τράπεζες που ήταν κρατικές (όπως η Halkbank), αλλά είχε στο χέρι και ορισμένες ιδιωτικές. Μια τέτοια είναι η Aktif Bank, η οποία ανήκε στον επενδυτικό όμιλο Calik, του οποίου ο ίδιος ήταν διευθύνων σύμβουλος προτού αποφασίσει να εμπλακεί με την πολιτική. Μάλιστα, φέρεται να είχε παρέμβει και για να ανοιχτεί στην τράπεζα «τροφοδότης» λογαριασμός ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις δραστηριότητες του Ζαράμπ και των συνεργατών του. 

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ούτε το γεγονός ότι – όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα της Ahval – ο πρώην «ταχυδρόμος» του Ζαράμπ, Αντέμ Καραμάν, είχε δηλώσει πως είχε λάβει ρητές διαβεβαιώσεις από το αφεντικό του ότι οι τουρκικές αρχές ήταν «στο κόλπο» και δεν επρόκειτο ποτέ να του προκαλέσουν προβλήματα ή να τον εμποδίσουν. 

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως όταν ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από την Halkbank και όλο το δίκτυο, ο Αλμπαϊράκ είχε αναλάβει, μετά από προσωπική εντολή του Ερντογάν, να κάνει τη βρόμικη δουλειά και να βρει ένα συμβιβασμό. Για τον λόγο αυτό, είχε συναντηθεί το 2019 στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον δικό του γαμπρό, Τζαράντ Κουσνέρ. Παρών ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο οποίος είχε συνολικά τρεις συναντήσεις με τον Αλμπαϊράκ το διάστημα 2018-'19. 

Deutsche Bank, η τράπεζα των σκανδάλων

  • Εκτός από την Τουρκία των Ερντογάν και Αλμπαϊράκ, όμως, υπάρχει και μια ακόμη περίπτωση που κυριολεκτικά... βγάζει μάτια. Πρόκειται, βεβαίως, για την Deutsche Bank, στην οποία αντιστοιχεί η μερίδα του λέοντος των παράνομων συναλλαγών που αποκαλύφθηκαν – 1,3 από τα 2 τρισ. δολάρια – και την φέρνει να πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμη σκάνδαλο μεγατόνων, από τα πολλά στα οποία έχει βρεθεί μπλεγμένη τα τελευταία χρόνια. 

Για του λόγου το αληθές, η γερμανική τράπεζα είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης των ενυπόθηκων δανείων με μηδενικές ή εξαιρετικά ανεπαρκής διασφαλίσεις που οδήγησαν στο κραχ του 2008 στις ΗΠΑ – κια, στη συνέχεια, προκάλεσαν παγκόσμιο τσουνάμι. Αυτός είναι και ο λόγος που το 2013 αναγκάστηκε από τις αμερικανικές αρχές να καταβάλει 1,9 δισ. δολάρια στις Freddie Mac και Fannie Mae, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα υποχρεώθηκε σε μία ακόμη αποζημίωση, της τάξης των 7,2 δισ. 

Στο ενδιάμεσο, το 2015, η ίδια τράπεζα είχε πρωταγωνιστήσει σε ξέπλυμα 10 δισ. δολαρίων που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία, μέσω συναλλαγών σε ρούβλια – κάτι για το οποίο της επιβλήθηκε νέα ποινή, της τάξης των 600 εκατομμυρίων. 

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει βρεθεί εκτεθειμένη, όμως και απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές. Γι' αυτό και το 2013 της επιβλήθηκε από την Κομισιόν πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ – το μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες έξι που κατηγορήθηκαν για χειραγώγιση επιτοκίων. Αποδείχθηκε, επίσης, άμεσα μπλεγμένη στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος (κάπου 200 εκατ. ευρώ) από την Danske Bank, την περίοδο 2007-'15. 

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν κάνει κακό μόνο στη φήμη της τράπεζας, αλλά και στην κεφαλαιοποίησή της: Την τελευταία δεκαετία, οι μετοχές της έχουν χάσει το 75% της αξίας τους, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 85% όταν περίοδος αναφοράς είναι τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακούει, άραγε, κανείς εκεί στο Βερολίνο;

=============

Οι μυστικές διαδρομές του μαύρου χρήματος βάζουν φωτιά στις αγορές

Εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του Sars CoV 2 στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και των ανησυχιών για επικείμενα lockdowns που αυτά επιφέρουν, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η επενδυτική ψυχολογία ήταν τα  δημοσιεύματα ότι μεγάλες τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες συνεχίζουν να κάνουν συναλλαγές με πελάτες που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων,  υπάρχουν τραπεζικά έγγραφα –πολλά από αυτά υπόψιν ότι έχουν κοινοποιηθεί σε Εθνικές Κυβερνήσεις- που φέρνουν στο φως έναν ολόκληρο κόσμο τραπεζικών εγγυήσεων τις οποίες με ευκολία εκμεταλλεύτηκαν εγκληματίες για να «ξεπλύνουν»  αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος- έως 2.000 δισ. δολάρια- μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Η έρευνα βασίζεται σε «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» -SAR- προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ενώ στιγματίζει- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- την  JPMorgan Chase, την HSBC, την  Standard Chartered, την Deutsche Bank και την  Bank of New York Mellon.

Βέβαια στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι όλα αυτά δεν είναι μια νέα ιστορία. Αφορούν μια περίοδο από  το 1999 έως το 2017.

Τα τραπεζικά ιδρύματα κατηγορούνται ότι συνέχισαν να  εθελοτυφλούν στη διακίνηση  ύποπτων κεφαλαίων πελατών τους ακόμα και όταν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, ή ακόμα χειρότερα ακόμα και όταν είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και ξέπλυμα. 

Θα αναρωτηθείτε ασφαλώς βέβαια, γιατί η χτεσινή πτώση δεν περιορίστηκε στον τραπεζικό μόνο κλάδο.

Η απάντηση είναι απλή, αν και καθόλου ευχάριστη.

Οι αγορές ανησυχούν για το κατά πόσο το  «βρώμικο χρήμα» των τελευταίων 18 ετών διακινήθηκε με τις ευλογίες κάποιων εκ των τραπεζών προς πάσα κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Φαντάζεστε πάνω σε τι ωρολογιακή βόμβα βρισκόμαστε στην  υπόνοια και μόνο μιας θετικής απάντησης στην παραπάνω ρητορική ερώτηση;

H απάντηση της Deutsche Bank ότι  οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και νομιμοποίησης παράνομων δραστηριοτήτων, περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά καθυσυχάζει για την πρότερη ποιότητα της εποπτείας της.

Βέβαια αν παρομοιάσουμε με λάδι στην φωτιά την ανακοίνωση της Deutsche Bank, τότε την ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μόνο με πυρίτιδα θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε. «..Η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά «έγκλημα» που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την άλλη,  η παραπάνω τοποθέτηση είναι ενδεικτική του κατά πόσο υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση.

Ενός κακού, μύρια έπονται

Πέραν όμως των  άνωθεν προβληματισμών, οι επενδυτές προσπαθούν παράλληλα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας κόντρας  Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, ενός εκ των εννέα μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.  Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα  θα ανακοινώσει τον υποψήφιο του για τη θέση, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι  ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να επιλέξει τον υποψήφιο.  

Υπό το κλίμα των νέων διενέξεων, γίνεται κατανοητό ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ γίνονται ακόμα πιο περίπλοκες. 

Το κερασάκι στην τούρτα της χτεσινής πτώσης ήταν τα δημοσιεύματα όσον αφορά  το γεγονός ότι σε έκθεση της AstraZeneca για την πορεία της Τρίτης Φάσης των κλινικών δοκιμών αναφέρεται ότι και  δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές -πάλι γυναίκα- εμφάνισε μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα . Η ασθένεια αυτή επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και  προκαλεί δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Υπόψιν ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Mark Slifka, ειδικού επί των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science: «Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Πότε αρχίζουν τα δύσκολα από πλευράς τεχνικής εικόνας

Η τρέχουσα εβδομάδα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς τα βαρίδια στον κόσμο των αγορών έχουν πληθύνει επικίνδυνα, ωθώντας τον ταλαιπωρημένο ήδη δείκτη VIX από τα σταθερά υπερτασικά επίπεδα των 22-25 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων, σε επικίνδυνα επίπεδα αυξημένης πίεσης που χτύπησε χτες τις 31 μονάδες χτες.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ήταν από 2% εως 4% ,ενώ και οι βασικοί δείκτες της Wall Street ακολούθησαν  το sell-off της  Ευρώπης με τους βασικούς δείκτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να προσεγγίζουν  την εξαιρετικά σημαντική στήριξη των 90 ημερών, σε μια πτώση που για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες ταράζει το momentum και των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.

Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι πολυπαραγοντικοί οι λόγοι που επέφεραν τον τραυματισμό των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων.

Χτες τόσο ο S&P όσο και ο Dax «χτύπησαν» την σημαντική στήριξη του 90αρη-3228 και 12577 αντίστοιχα- η διακράτηση της οποίας είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια.

Τα παρακάτω διαγράμματα με το κλείσιμο του Dax και την εικόνα του S&P 500 κατά τις 22.00 ώρα Ελλάδος είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικά.

====================

FinCEN Files: Στο στόχαστρο και η τουρκική Aktif Bank για ξέπλυμα – Ο ρόλος του γαμπρού Ερντογάν

Σοβαρούς τριγμούς και στην Τουρκία αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις των λεγόμενων FinCEN Files, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν για παράνομες δοσοληψίες και μεγάλα τουρκικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ ερωτηματικά προκαλεί και ο ρόλος του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως τα FinCEN Files, μυστικά έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που τέθηκαν στη διάθεση του δικτύου BuzzFeed News και δημοσιοποιήθηκαν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες αποκάλυψε το ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τουρκικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτή όμως που ξεχωρίζει στα απόρρητα έγγραφα είναι μια: η Aktif Yatirim Bankasi ή Αktif Bank, η οποία φέρεται να έχει διαπράξει ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα για λογαριασμό ενός ευρύτατου δικτύου πελατών. Η Αktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. H Calik, με τη σειρά της, έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση. Μια σειρά «ύποπτων δοσοληψιών», όπως προκύπτει από τα FinCEN Fines, σχετίζονται με την Calik Holding, την περίοδο που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας.

Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, ξεπλύθηκε μαύρο χρήμα, το οποίο στη συνέχεια διευθετήθηκε στην αγορά. Σύμφωνα με τα αρχεία FinCEN, η Aktif Bank φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομ. δολαρίων (77,3 εκατομ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ.

Επιπλέον τα επίμαχα έγγραφα ρίχνουν φως σε ένα αμφιλεγόμενο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφικού υλικού αλλά και ομίλου που φέρεται να είχε παράνομες επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Φυσικά το όνομα που τράβηξε αρχικά τα βλέμματα όλων, ήταν Wirecard Bank AG, γερμανικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και η φαίνεται να είναι ένας εκ των πελατών της Αktif, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας BNY Mellon.

Η τελευταία θεώρησε τις συναλλαγές της Wirecard «υψηλού κινδύνου» και πάγωσε τους λογαριασμούς της. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Aktif να βοηθήσει τη Wirecard, η οποία μετέφερε χρήματα της Wirecard μέσω μυστικού λογαριασμού. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Wirecard πραγματοποίησε έως και 12 «ύποπτες συναλλαγές» αξίας άνω των 110.000 δολαρίων μέσω του επίμαχου λογαριασμού της Aktif μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2014. Η Wirecard με τον τρόπο αυτό διεξήγαγε πολλές συναλλαγές για πελάτες από τους κλάδους της πορνογραφίας και των τυχερών παιχνιδιών.

Εξίσου ανησυχητικό φαίνεται και το πελατολόγιο της Aktif στο Αφγανιστάν. Μεταξύ Μαΐου και  Ιουλίου 2014, η Aktif  βρέθηκε πίσω από 561 ύποπτες μεταφορές χρημάτων αξίας 35,3 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν. Χωρίς καθόλου δημόσιες πληροφορίες για τις επίμαχες εταιρείες ή τις δραστηριότητές τους, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όμως ο κατάλογος των αμφιλεγόμενων Αφγανών πελατών της Aktif δεν τελειώνει εκεί. Η Νew Kabul Bank- μια τράπεζα που ενεπλάκη σε πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς το 2010- διατηρεί επίσης λογαριασμό στην Αktif. Και πάλι η αμερικανική BNY Mellon «σημείωσε» αρκετές συναλλαγές της New Kabul Bank που διενεργήθηκαν μέσω της Aktif ως «ύποπτες».

Επιπλέον η Bank of America (BoA) φαίνεται να είχε υποβάλει επίσης έκθεση στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την εμπλοκή της Aktif σε παράνομες δραστηριότητες στο Αφγανιστάν. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για υπέρογκες συναλλαγές για λογαριασμό της αφγανικής εταιρείας Watan Oil and Gas. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Watan Oil and Gas έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διαρκείς σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Μάλιστα μετά από έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης, η επίμαχη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι έρευνες τότε αποκάλυψαν ότι  θυγατρική της Watan είχε χορηγήσει στους Ταλιμπάν αρκετά εκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα την ασφάλεια διέλευσης των φορτηγών της. Όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να πολεμούν ενεργά τους Ταλιμπάν.

Από την πλευρά της η Aktif σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα FinCEN Files και ότι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως δεν αποτελούν πειστήριο ότι οι εκάστοτε συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες. Η τράπεζα επεσήμανε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του τουρκικού κράτους για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος. Επιπλέον, η Aktif αναφέρει ότι οφείλει να γνωρίζει ακριβώς ποιοι είναι οι πελάτες της και αν έχουν βρεθεί ποτέ σε εθνικούς ή διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, ή εάν, για παράδειγμα, άλλα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν εμπλακεί ποτέ σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αναφέρει επίσης ότι υποβάλλεται σε ετήσιους ελέγχους και ότι δεν πραγματοποιεί συναλλαγές με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέλος σημειώνει ότι οι βασικές αξίες τις οποίες πρεσβεύει, απαγορεύουν τη συνεργασία με τη βιομηχανία πορνογραφίας ή τυχερών παιχνιδιών.

Με πληροφορίες από DW , Πελίν Ουνκέρ, DW (Μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας ICIJ), Δήμητρα Κυρανούδη 

Σχόλια