Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στα σύνορα της – Προκαλεί τον Οργανισμό CSTO

 

Το 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών ,η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν  υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας που αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης, ή Συνθήκη της Τασκένδης.

Άλλα τρία μετασοβιετικά κράτη ,το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία , υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία.

Άλλα τρία μετασοβιετικά κράτη ,το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία , υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Να σημειωθεί ότι από το 1988 μέχρι και το 1994 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συγκρούστηκαν οι Αρμένιοι με τους Αζέρους.

Πέντε χρόνια αργότερα το 1999, έξι από τα εννέα κράτη, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία.

Πρόσφατα μέλος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία, ανέφερε πως ο Οργανισμός CSTO και η Ρωσική βάση Γκιουμρί, είναι αυτά που εμποδίζουν την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζαν να επιτεθούν στην χώρα. Το μέλος της αντιπολίτευσης ουσιαστικά ανέφερε πως σε περίπτωση που η χώρα δεχτεί επίθεση, οι χώρες που συγκροτούν τον Οργανισμό αλλά και οι Ρώσοι ξεχωριστά θα πρέπει να επέμβουν προς υπεράσπιση της Αρμενίας.

Αν αυτό συμβεί τότε ανοίγει η πόρτα για την εφαρμογή, για δεύτερη φορά, του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ για τον Οργανισμό CSTO αναφέρει «η Ρωσία έχει αρκετές επιπρόσθετες ανησυχίες: κράτη του ΝΑΤΟ καθυστερούν την επικύρωση της Προσαρμοσμένης Συνθήκης πάνω στις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) και η Συμμαχία δείχνει απροθυμία να εγκαθιδρύσει επίσημες σχέσεις με τον καθοδηγούμενο από την Ρωσία Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).»

Αν η Μόσχα και μέλη του Οργανισμού CSTO συνδράμουν στην Αρμενία και επιτεθούν στην Τουρκία (που η ίδια θα το προκαλέσει), τότε το ΝΑΤΟ είναι αναγκασμένο να συνδράμει στην Σύμμαχο όπως και όλα τα Μέλη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Η Μαύρη Θάλασσα και η Ουκρανία θα γίνουν θέατρα συγκρούσεων φέρνοντας περισσότερες δυνάμεις της Συμμαχίας στην περιοχή όχι μόνο προς ενίσχυση Μελών, Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αλλά και συνεργαζόμενων χωρών με το ΝΑΤΟ, όπως Γεωργία και Ουκρανία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χώρες του Οργανισμού CSTO έλαβαν μέρος στην μεγάλη άσκηση “Καύκασος-2020” και η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο (26/9). Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 250 άρματα μάχης, 450 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) μαζί με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και γύρω στα 200 συστήματα πυροβολικού και Πολλαπλοί Εκτοξευτές (ΠΕΠ). Επίσης στην άσκηση δημιουργήθηκε μια πυραυλική ασπίδα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, Buk-M2 και Pantsir-S, καθώς και βομβαρδισμούς από αεροσκάφη Su-30SM, στο πεδίο βολής Ashuluk στο ρωσικό βορρά.

Όλες οι παραπάνω δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και δεν έχουν αποχωρήσει συγκροτώντας μια τεράστια δύναμη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που επικρίθηκε και που μιλούσε για αυτοσυγκράτηση, ήταν στο ίδιο μήκος κλίματος με αυτό της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και άλλων γειτονικών χωρών. Η θέση της Ελλάδας είναι λεπτή και πολύ σωστά πράττει και είναι και προσεκτική.

Σχόλια