ΕΕ-ΝΑΤΟ: Θολώνουν την εικόνα με «ενέσεις» αισιοδοξίας - Λάθος μήνυμα στον Ερντογάν

Νίκος Μελέτης

Λάθος μηνύματα επιμένουν να στέλνουν οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ στον Ερντογάν κλείνοντας το μάτι ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και η απειλή συνέχισης τους μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είναι business as usual.

Η εντύπωση που δίνεται στον κ. Ερντογάν ότι αρκούν η απόσυρση (για συντήρηση όπως ο ίδιος είπε) του Oruc Reis και η συμφωνία για την επανέναρξη των προβληματικών Διερευνητικών επαφών, για να πάρει συγχωροχάρτι για τα όσα έχουν προηγηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, απλώς αποθρασύνει την Τουρκία. Και έτσι υπονομεύεται ακόμη και αυτή η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, καθώς ο κ. Ερντογάν έχοντας όπως φαίνεται τις δεσμεύσεις των Γερμανών ότι δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, δεν θα έχει κάποιο κίνητρο για να επιδιώξει πρόοδο στον διάλογο, ούτε φυσικά να εγκαταλείψει πλήρως την πολιτική των προκλήσεων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν είναι τυχαίο ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έσπευσαν με «ενέσεις» αισιοδοξίας, να δώσουν διάσταση ..κοσμογονικού γεγονότος, στην Συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποφασισθεί καν η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης, ενώ είναι γνωστό το βεβαρυμένο κλίμα στο οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία λόγω της απαίτησης της Τουρκίας να μετατρέψει την συζήτηση αυτή σε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τις τελευταίες ημέρες η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδίδεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού και καλοπιάσματος του κ.Ερντογάν με μοναδικό στόχο, όχι να μπει σε τροχιά μια διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προσαρμογής των φιλοδοξιών της Τουρκίας στο πλαίσιο του μεγέθους της ως περιφερειακής δύναμης με οριοθετημένη όμως ακτίνα επιρροής, αλλά για αποφυγή της ρήξης στις ευρωτουρκικές σχέσεις με την οποία εκβιάζει ο Τούρκος ηγέτης.

Ο εκβιασμός ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από το Βερολίνο εναντίον της Κύπρου ώστε να μην επιμείνει στην επιβολή των πρόσθετων κυρώσεων (που έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα καθώς αφορούν μερικά πρόσθετα ονόματα προσώπων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ), φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και την Ελλάδα και βεβαίως την Λευκωσία. Καθώς η παραίτηση από το βέτο που έχει προβάλει στις κυρώσεις για την Λευκορωσία (ώστε να εγκριθούν από κοινού τα δυο πακέτα κυρώσεων) θα σήμαινε την απόλυτη παράδοση των όπλων από την Λευκωσία και συγκεκριμένα του μοναδικού όπλου που διαθέτει, την ιδιότητα μέλους της Ε.Ε..

Αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε να χαιρετίσει την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά και την «πρόοδο» στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο(που έχουν κλείσει ήδη πέντε γύρους και αφορούν κάποια περιορισμένης εμβέλειας μέτρα αποφυγής ατυχημάτων), θέλοντας και αυτός να συντηρήσει το «θετικό κλίμα»..

Όμως και για την Ελληνική κυβέρνηση το κλίμα ευφορίας που επιχειρούν να δημιουργήσουν το Βερολίνο Ευρωπαίοι παράγοντες αλλά και το ΝΑΤΟ δυσχεραίνει τους χειρισμούς ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς προσφέρεται άλλοθι στην Γερμανική Προεδρία να ισχυρισθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για έγκριση κυρώσεων καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την διαδικασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου στο πλαίσιο των διερευνητικών .

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Ζάϊμπερτ, δήλωσε ότι το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά παρέπεμψε με νόημα σε δηλώσεις του Ζ .Μπορέλ λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης». Και με αυτό το σκεπτικό ο κ.Ζάϊμπερτ παραδέχθηκε ότι η ελληνοτουρκική Συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών « μπορεί να βοηθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας…». 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η Αθήνα παίρνει «ανάσες» με την απόσυρση του Oruc Reis,αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να αποφύγει την παγίδα η οποία στήνεται ώστε όχι μόνο να «ξεπλυθεί» η Τουρκία αλλά να υποχρεωθεί να καταβάλει η ίδια το τίμημα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση από την κρίση που τεχνητά προκάλεσε η Τουρκία με τις παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

====================

 

Ποιός νοιάζεται για τον χάρτη της Σεβίλλης – Ιδού οι επίσημοι χάρτες της ΕΕ

 

Σχόλια