«Τον Απρίλιο του 2018, παρατηρήθηκε μια εικόνα στο αεροδρόμιο της Αθήνας Βενιζέλος: ένα αμερικανικό φορτηγό C-5M Super Galaxy να
φορτώνει οπλικά συστήματα 40 τόνων (το τρίτο σε μια εβδομάδα του ίδιου
όγκου), μια εικόνα που λέει πολύ περισσότερα από δελτία τύπου και
δηλώσεις. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Λέει ότι η προσέγγιση στο τεταρτημόριο της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει, όπου η Ουάσιγκτον στοχεύει να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία από ό, τι σε άλλες περιοχές (όπως η Κύπρος και η Κρήτη;), όπου δεν υπάρχει κίνδυνος αδιεξόδου λόγω του διπλού απαράδεκτου ρόλου, που παίζει η Άγκυρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και κύριου επιτιθέμενου εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα και Κύπρος).
ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύμφωνα με την ανάλυση, η Τουρκία δεν έχει πλέον το ιδιαίτερο ειδικό βάρος που είχε κάποτε για την πολιτική των ΗΠΑ.
Μετά το βέτο της Άγκυρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, τη διαμετακόμιση και την υλικοτεχνική υποστήριξη πριν από την επιχείρηση Iraqi Freedom, το Πεντάγωνο άρχισε να διερευνά εναλλακτικές λύσεις: η συμφωνία με την Ελλάδα για τη χρήση των 4 ελληνικών βάσεων το αποδεικνύει.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι όσο οι διμερείς σχέσεις παραμένουν προβληματικές, το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση Ίνκιρικ θα μπορούσε να θεωρηθεί μελλοντικό ή πιθανό όμηρο.
ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ: Δύο είναι οι αντίπαλες φατρίες τώρα. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η μικρή «ομάδα» φιλότουρκων αξιωματούχων και γερουσιαστών από το State Department και το Κογκρέσο που στοχεύουν να μην αφήσουν τη βάση μόνιμα.
Εδώ και αρκετό καιρό η ομάδα αυτή εργάζεται για να υπερασπιστεί την Τουρκία από τις συνέπειες των διαταραγμένων κινήσεων του Ερντογάν, έχοντας επίγνωση ότι η χώρα παραμένει ένα μεγάλο σημείο αναφοράς που εκτείνεται σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρωμεσογειακή και η Μέση Ανατολή.
Για αυτόν το λόγο, προχωρούν με σβηστά τα φώτα για την μετά Ερντογάν εποχή, με αφετηρία τη θέση ότι εάν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πρόκειται να διαρραγούν, ο διάδοχος του Ερντογάν θα στραφεί εντελώς προς τη Μόσχα (τόσο από εμπορική όσο και από διπλωματική άποψη). Ένα ενδεχόμενο που πολλοί στην Ουάσιγκτον θέλουν να αποφύγουν.
ΑΙΓΑΙΟ: Ωστόσο, ακριβώς επειδή η γεωπολιτική των ΗΠΑ έχει αλλάξει κατά την τελευταία δεκαετία (βλ. τα θεματα Ιράκ, Κατάρ, Λιβύη), η άλλη φατρία που δεν της αρέσει η υπερβολική υπομονή απέναντι στον Ερντογάν πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να κλείσει το Incirlik και να σχεδιαστεί στρατηγική βασισμένη ουσιαστικά στην Ελλάδα ως ένα νέο στρατιωτικό κέντρο με αστέρια και ρίγες στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπό αυτήν την έννοια, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα: ακριβώς η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη προέβλεψε τέσσερις βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρητικής στον κόλπο της Σούδας όπου, εκτός από τα υποβρύχια, έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές μεταφορές ελικοπτέρων Williams, με τα V-22 Ospreys κατακόρυφης απογείωσης.
Ο κόλπος της Σούδας πρόκειται επίσης να συμμετάσχει σε μια σειρά έργων επέκτασης, τόσο για την ενίσχυση της χωρητικότητας υποβρυχίων, όσο και για τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο νευραλγικό κέντρο για την αμερικανική νοημοσύνη στη Μεσόγειο.
Ο POMPEO: Σε αυτήν τη σκακιέρα, εμπλουτισμένη από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις του Ερντογάν που διεκδικεί τα ελληνικά νησιά, η διεθνής διπλωματία ξεκινά με την επίσκεψη του Mike Pompeo στην Αθήνα, μετά από επίσκεψη στο Βερολίνο.
Από τη μία πλευρά, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει απειλητικά μηνύματα, με αναφορές στο Καστελόριζο, από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron, με μια κίνηση πυκνού συμβολισμού, έγραψε στα τουρκικά σημείωμα, μεταξύ άλλων, ότι “η Τουρκία φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα” που έστειλε η Διάσκεψη Κορυφής των Νότιων Χωρών και των Βρυξελλών, για να αναβιώσει το πλαίσιο διαλόγου.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Άγκυρας τόνισε ότι “η Τουρκία δεν εκφοβίζεται από απειλές και κυρώσεις”, προσθέτοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν “δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική”.
Για αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπαθούν να εντείνουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Η πρωτοβουλία του Donald Trump, με συνεχιζόμενες επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Tayyip Erdogan πριν από λίγες εβδομάδες, δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.
Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη του Mike Pompeo στην Ελλάδα, σε ένα πλαίσιο πιο αρμονικό από το έργο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Jeoffrey Pyatt, το οποίο έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, λόγω του πολύ ενεργού ρόλου του.
ΣΕΝΑΡΙΑ:
Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα βρίσκεται φυσικά στον κόλπο της Σούδας για να πιστοποιήσει τη λειτουργική του στρατηγική και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στη μείωση των εντάσεων, καθώς η διαμεσολάβηση του Βερολίνου έχει τον σαφή στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Τι μπορεί να αλλάξει επί του προκειμένου; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Δεκέμβριο του 2019 ο Erdogan είχε απειλήσει την Ουάσινγκτον ότι σε περίπτωση κυρώσεων θα κλείσει δύο στρατηγικές βάσεις των ΗΠΑ στο τουρκικό έδαφος.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μοίρα των A-10 Warthogs που σταθμεύουν στο Incirlik μαζί με 60 πυρηνικές βόμβες B-61. Επιπλέον, το 33% των πτήσεων ανεφοδιασμού αέρα και το 30% των επιχειρήσεων αεροπορικής υποστήριξης μικρής εμβέλειας ξεκινούν από τη βάση.»
ΠΗΓΗ: formiche.net , Usa-Turchia, Pompeo ad Atene e il nodo da sciogliere di Incirlik
Σχόλια