-------------------
- Ακούστε την παραπάνω συνέντευξη και μετά διαβάστε το παρακάτω άρθρο και βγάλετε τα συμπεράσματά σας....
Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί: Φτάνει πια!
Ξεχείλισε το ποτήρι της κυβερνητικής υποκρισίας ● Δεν τους βγαίνουν πια ούτε τα νούμερα για τις εντατικές ● έξι στις δέκα ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες ● Πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ● Στην επαρχία οι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν και 30 μέρες τον μήνα! ● Οι διευθυντές των Πνευμονολογικών Κλινικών παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο ● Μετατρέπουν κι άλλες κλινικές Εντατικής σε ΜΕΘ για κορονοϊό, μεταφέροντας τους αρρώστους με διαφορετικά νοσήματα αλλού, κατά προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα, έναντι αδράς αμοιβής.
4 Σεπτεμβρίου 2020
Καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, γιατί τέτοιος είναι, το αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. περί «θωράκισης του ΕΣΥ». Η διασπορά στην Αττική -που καταγράφει από τις αρχές του μήνα τα μισά ή και περισσότερα ημερήσια γνωστά κρούσματα (194 χθες σε σύνολο 358)- έχει ξεφύγει, οι διαθέσιμες κλινικές και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στα νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς με Covid, αφιερώνονται νέες με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή μεταφέροντας τους αρρώστους με άλλα νοσήματα αλλού, κατά προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα -έναντι αδράς αμοιβής- και οι «ήρωες με τις άσπρες μπλούζες» που καταχειροκροτήθηκαν με περισσή υποκρισία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, γιατί έχουν γονατίσει, γιατί δεν πάει άλλο με τις συνθήκες γαλέρας στα νοσοκομεία της χώρας, γιατί διεκδικούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για όλους τους αρρώστους.
«Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Ευαγγελισμός», τέσσερις πυλώνες του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό.
«Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει επιτέλους η κυβέρνηση τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας»
Η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των νοσοκομειακών γιατρών.
Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας, με ομόφωνη απόφασή της, απαιτεί «να σταματήσει η κυβέρνηση να φτιάχνει κλίνες και θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά, αλλά να φτιάξει τώρα νέους χώρους, καλά εξοπλισμένους, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα»! Αρνούνται να νοσηλεύουν 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!
«Νίκαιας»: Αρνούνται να νοσηλεύουν 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!
«Ευαγγελισμός»: Η προσέλευση των ασθενών Covid έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ
«Σωτηρία»: Μία παθολογική κλινική λιγότερη. Εκεί που μετρούσαν 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία με 25 κρεβάτια διαθέσιμα και τα υπόλοιπα ράντσα ή διάσπαρτα κρεβάτια σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, μετρούν πλέον 100-120!
Επιστολή διευθυντών
Κραυγή αγωνίας ήρθε και από τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», με την επιστολή έξι διευθυντών και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας στην οποία περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο («Τα Νέα»).
«Η προσέλευση των ασθενών Covid έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, συμπεραίνουν, απέχει «ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».
Στην ίδια κατεύθυνση είχαν προηγηθεί οι γιατροί του νοσοκομείου «Σωτηρία» («Εφ.Συν.», 19/9, «Γιατροί… ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία») και του «Γ. Γεννηματάς» («Εφ.Συν.», 18/9, «Στα όρια… εξόντωσης οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες»).
Οι μεν μας μίλησαν για τις ελλείψεις σε προσωπικό στο νούμερο ένα χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Υγείας νοσοκομείο αναφοράς Covid της χώρας και οι δε για τη μετατροπή μίας από τις τρεις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου σε Covid, με αποτέλεσμα οι άλλες δύο που ήδη πιέζονταν αφού τα νοσοκομεία αναφοράς Covid είχαν ήδη εξαιρεθεί από τις εφημερίες, να πιεστούν ακόμα περισσότερο με μία παθολογική κλινική λιγότερη. Και εκεί που μετρούσαν 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία με 25 κρεβάτια διαθέσιμα και τα υπόλοιπα ράντσα ή διάσπαρτα κρεβάτια σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μετρούν πλέον 100-120!
Οι διευθυντές των Πνευμονολογικών Κλινικών παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών. Στην επαρχία δε η υπερεφημέρευση είναι ακόμα πιο σκληρή καθώς οι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν και 30 μέρες τον μήνα!
Οι παραιτήσεις, όμως, όπως ξεκαθάρισε χθες από τηλεοράσεως στην τακτική ενημέρωση -αναφερόμενος στις παραιτήσεις γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας- ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν γίνονται δεκτές, δηλαδή επιστρατεύονται οι γιατροί να δουλεύουν όσες εφημερίες χρειαστεί, όπως στην περίπτωση του «Σωτηρία», θέτοντας εαυτούς και ασθενείς σε κίνδυνο.
Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έχουν πέσει πάνω στον σαρωτικό κορονοϊό, όμως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με τον Covid.
«Το πρώτο είναι αν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με Covid (απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κοκ). Ομως δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν». Αυτό διατρανώνουν οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» και του «Ευαγγελισμού». Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει για το φαινόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πτώση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού 70% και της θεραπείας του καρκίνου 55% εν μέσω πανδημίας.
Το γεγονός ότι συμβαίνει παντού, μας λέει η Αφρ. Ρέτζιου, «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι τον 21ο αιώνα, επειδή έχουμε πανδημία, θα ξεχάσουμε όλες τις άλλες ασθένειες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση της χώρας να ενδιαφέρεται μόνο τα νούμερα των θανάτων Covid να είναι χαμηλά και ο κόσμος να πεθαίνει από άλλες ασθένειες».
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού μας έχει «χορτάσει» σε νούμερα κλινών ΜΕΘ, που σύμφωνα με τους λαλίστατους υπουργό και υφυπουργό Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ, σήμερα είναι 930 (!) και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τις 1.200, χθες αποφάσισε να ζητήσει από την πλέον αρμόδια Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, να δώσει τους αριθμούς.
«Συνολικά τα κρεβάτια ΜΕΘ στον δημόσιο τομέα είναι 657, δεν μπορεί να είναι παραπάνω. Εχουν ανοίξει 100 κρεβάτια. Τα υπόλοιπα είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ή καρδιολογικές μονάδες νοσοκομείων που έχουν αφιερωθεί στον Covid», είχε δηλώσει πρόσφατα (17/9) μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η ίδια. Η ανακοίνωση της ΕΕΕΘ, που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις ΜΕΘ της χώρας, μιλά για 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αττική, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που είχε δώσει στην εφημερίδα μας η κ. Κοτανίδου.
Η πίεση του συστήματος υγείας όσον αφορά τον κορονοϊό διαφαίνεται από τα υπόλοιπα στοιχεία της ανακοίνωσης. Σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, 6 στις 10 ΜΕΘ Covid (σε σύνολο 107) στην Αττική είναι κατειλημμένες.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει ότι 7 στις 10 ΜΕΘ Covid στην πρώτη περιφέρεια της χώρας ήταν κατειλημμένες και τότε το σύνολό τους στην Αττική ήταν 75. Ενώ λοιπόν οι κλίνες ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν κατά 42,66% σε μία εβδομάδα (από τις ήδη υπάρχουσες στην Αττική), ελεύθερες παραμένουν μόνο το 40%, που σημαίνει ότι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι γοργή.
Συνολικά δε την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, 143 κρεβάτια MEΘ στη χώρα είχαν διατεθεί για Covid, που σημαίνει ότι οι μετακομίσεις ασθενών καλά κρατούν.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης – και τίποτα δεν θυμίζει την ευφορία της προηγούμενης περιόδου. Ενδεικτικό της οριακής συνθήκης είναι η εκκένωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας χθες στο «Αττικόν» και τις ερχόμενες μέρες στο «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία.
«Εχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid για να μετατραπούν και αυτές σε Covid», μας λέει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με κλινικές όπως η παθολογική του «Γ. Γεννηματάς». «Αυτή τη στιγμή ο “Ευαγγελισμός” έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid», τόνισε.
Αντιδράσεις
Στο Θριάσιο επιχειρήθηκε να μετατραπεί και η γενική ΜΕΘ σε Covid, πέρα από τη ΜΕΘ της μοναδικής στη χώρα Μονάδας Εγκαυμάτων, αλλά οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν. «Δεν μπορεί μία ολόκληρη βιομηχανική περιοχή να μη διαθέτει ένα κρεβάτι ΜΕΘ μη Covid», μας λέει η Αφρ. Ρέτζιου. «Αυτή είναι η κατάσταση, όσους ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μη Covid αναζητούν πού θα τους μεταφέρουν για να μετατρέψουν τις ΜΕΘ σε Covid, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις διαθέσιμες ΜΕΘ για άλλες ασθένειες».
Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ζητήθηκε να ανοίξουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ Covid, μόνο που τελικά λειτουργούν 2 καθώς η υποστελέχωση δεν επιτρέπει να ανοίξουν περισσότερα. Οι 4 γιατροί που τις λειτουργούν είναι αποσπασμένοι από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, από τα οποία θα λείψουν. Συμπέρασμα: εκ των ενόντων θα βγει η πανδημία, βουλώνοντας τρύπες και δημιουργώντας νέες.
Για να φτάσουμε στις 1.200 κλίνες ΜΕΘ που διαλαλεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., μας λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, θα χρειαστούν βάσει του ελάχιστου αριθμού νοσηλευτών και γιατρών 2.400 νοσηλευτές και 600 γιατροί. Και για να γίνει κατανοητό πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτή την υπόσχεση, από τις 400 θέσεις που προκήρυξε η κυβέρνηση της Ν.Δ., μόνο 23 αφορούν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», που μετράει 150 κενές οργανικές θέσεις γιατρών!
Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/261147_gonatise-esy-stoys-dromoys-bgainoyn-oi-giatroi-ftanei-pia
Σχόλια