Σε διαβήματα για τις συμφωνίες οριοθέτησης που σύναψε η Ελλάδα με
Ιταλία και Αίγυπτο προβαίνει η κυβέρνηση Σάρατζ, όπως αναφέρει το Al
Jazeera. Την ίδια στιγμή η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου προτίθεται
να απευθυνθεί στις μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν πάρει άδειες για
έρευνες και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά
της Κρήτης, με το επιχείρημα ότι αυτές αφορούν αμφισβητούμενες περιοχές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Σαγιάλα, ο ίδιος που έχει υπογράψει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ετοιμάζεται να καλέσει σε διαπραγματεύσεις τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Μάλτας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της Τρίπολης επιχειρεί να στήσει παγίδα στην Ελλάδα και «πατώντας» πάνω στις συμφωνίες της Αθήνας με Κάιρο και Ρώμη, να απαιτήσει από αυτήν να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για Κρήτη και Γαύδο.
Στόχευση της λιβυκής πλευράς, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να ζητήσει τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, καθώς η διαπραγμάτευση για συνολική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης προϋποθέτει και την ακύρωση του τουρκο-λιβυκου μνημονίου. Ενόψει και των εξελίξεων στην βορειοαφρικανική χώρα και του ρευστού σκηνικού, αλλά και δεδομένου ότι η διαρροή για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Σάρατζ προβλήθηκε από το πρακτορείο Anadolu, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για προσπάθεια της Τρίπολης να θέσει από τώρα τις βάσεις για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκειμένου να δεσμεύσει και την διάδοχη κατάσταση στη Λιβύη.
Τυχαίο δεν είναι ότι στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, δήλωσε χθες μιλώντας στο Al Arabiya ότι μια νέα διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή που θα εγκατασταθεί στην χώρα, θα απαιτήσει επανεξέταση όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Άγκυρα, όπως και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων.
Σχόλια