Νίκος Μελέτης
Τον διαμοιρασμό του «πλούτου» της Ανατολικής Μεσογείου και όχι τον
διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει
απροκάλυπτα πλέον η Τουρκία ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι
συνήγορος στην νεφελώδη πρόταση Ερντογάν για «Διάσκεψη των χωρών της
περιοχής» εμφανίζεται αυτοβούλως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Σαρλ Μισέλ, υποβάλλοντας και αυτός πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την
Ανατολική Μεσόγειο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει πριν ή και ανεξαρτήτως των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, μερίδιο από τον πλούτο της περιοχής (ακόμη κι αν δεν της ανήκει) και αυτό πλέον δηλώνεται σε κάθε επίπεδο .
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στην ανακοίνωση του μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης τόνισε εκτός των άλλων ότι «..πρωτίστως προτιμά τον διάλογο σε κάθε πλατφόρμα με στόχο τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πηγών της περιοχής».
Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Φ.Αλτούν σε συνέδριο με αντικείμενο τη Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε την ιδέα «για πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων ώστε να προκύψουν λύσεις αμοιβαίας ωφέλειας και προκειμένου οι πόροι της περιοχής να εξυπηρετήσουν την ειρήνη».
Αλλά και ο Ιμπραήμ Καλίν την Τετάρτη είχε προβάλει την ίδια ιδέα : «.. βλέπουμε θετικά τον προγραμματισμό μιας διάσκεψης ενεργειακής πλατφόρμας - το οποίο συζητείται ευρέως εσχάτως - ή την έναρξη μιας διαδικασίας, στη βάση του δίκαιου διαμοιρασμού με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών στη Μεσόγειο. Ο Πρόεδρός μας έχει επίσης συζητήσει αυτήν την ιδέα με τους ομολόγους του. …Βλέπουμε θετικά αυτό το ζήτημα, επειδή δύναται να διαμοιραστεί οποιοδήποτε απόθεμα που θα αποκαλυφθεί σε αμφισβητούμενη ζώνη ή περιοχή. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μηχανισμοί και τρόποι προς τούτο. Αυτό δεν είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο».
Μένει να διευκρινισθεί φυσικά αν η πρόταση την οποία σε πρωτόλεια μορφή προβάλει τώρα η Τουρκία, είναι στην ίδια φιλοσοφία με αντίστοιχες προτάσεις που υπέβαλε την δεκαετία του ΄70, ζητώντας τότε συμφωνία κοινών ερευνών και συνεκμετάλλευσης, αφήνοντας την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας για μετά!
Προκαλεί όμως εντύπωση η εμμονή με την οποία προωθεί αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, την οποία έσπευσε να επαναλάβει στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δύο εικοσιτετράωρα μετά τις αντίστοιχες αναφορές του Τ. Ερντογάν από το ίδιο βήμα.
Η συνεχής επανάληψη αυτής της ιδέας την οποία πρόβαλλε πρώτη η Άγκυρα και έχει υιοθετήσει ο Σ. Μισέλ δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτή την κατεύθυνση, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ακούγονται από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί μια πρόταση για την οποία τουλάχιστον οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, ούτε από ό,τι έχει γίνει γνωστό τού έχουν προσφέρει εξουσιοδότηση να προωθήσει μια τέτοια Διάσκεψη.
Και φυσικά υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό εάν ο Σ. Μισέλ κάνοντας την πρόταση αυτή έχει εξασφαλίσει φόρμουλα για την συμμέτοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία .
«…Πρότεινα την διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα. Θαλάσσιες οριοθετήσεις, ασφάλεια, ενεργειακά θέματα και μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Τ. Ερντογάν την Τρίτη είχε αναφερθεί απευθυνόμενος στην ΓΣ στο ίδιο θέμα, προτείνοντας την «διεξαγωγή μια περιφερειακής διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία όμως θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι..», θέλοντας έτσι να επιβάλει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Σχόλια