Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)
Οι αποτυχίες καθιστούν την Τουρκία του Ερντογάν ακόμη πιο επικίνδυνη…
Τι σημαίνει η εκεχειρία στη Λιβύη;
Η περιοχή μας αναδιαμορφώνεται και μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο βασικός λόγος αυτών των μετασχηματισμών είναι η τουρκική αναθεωρητική πολιτική. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
O τουρκικός αναθεωρητισμός εξισορροπείται μέσα από συμμαχίες και συνεννοήσεις κρατών της περιοχής τα οποία δεν επιθυμούν αλλαγή του περιφερειακού status quo υπέρ της Τουρκίας και του Κατάρ.
Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία αποτελούν τις χώρες που συνεργάζονται για να τελματώσει η μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν. Το momentum της εκεχειρίας είναι πολύ σημαντικό καθώς ακολουθείται από συκγκεριμένα γεγονότα όπως:
Υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και φιλίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, άνοιγμα μετώπου Λευκορωσίας για ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία και άρνηση ανανέωσης κυρώσεων για το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.
Η εκεχειρία στη Λιβύη και η ανακοίνωση και από τις δύο πλευρές (Σάρατζ-Σάλεχ και Χάφταρ) ότι δέχονται τη διεξαγωγή εκλογών, είναι μια πολύ σημαντική είδηση. Ωστόσο, σημαίνει πολλά για πολλούς.
Το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη παραβιάζεται συστηματικά. Η ενεργητική ουδετερότητα των ΗΠΑ στη Λιβύη, χάρισε στην Ουάσινγκτον ένα προνόμιο που καμία άλλη δύναμη που εμπλέκεται στη Λιβύη δεν είχε. Να μπορεί να μιλάει και με τις δύο πλευρές οι οποίες αποδείχθηκε, ότι δε θέλουν -επί της αρχής- τη συνέχιση του πολέμου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Σύμφωνα με αυτήν την εξέλιξη, η θέληση των ΗΠΑ για την αποφυγή λύσης διχοτόμησης της Λιβύης και τον καθορισμό του μέλλοντός της από τον λιβυκό λαό, υπερισχύει. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ειρήνευση καθώς μέχρι τις εκλογές, μπορεί η κάθε πλευρά να επιδιώξει υπέρ της τετελεσμένα.
Η εκεχειρία φέρνει σίγουρα αμηχανία στην Τουρκία η οποία επιθυμούσε να ελέγχει τη δυτική Λιβύη και να προχωρήσει στην κατάληψη της Σύρτης που είναι στρατηγικής σημασίας. Η Τουρκία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών θα εντείνει τις προσπάθειές της για αύξηση της επιρροής της στη Λιβύη και αν αυτό γίνει, θα προκαλέσει ξανά τις εντάσεις.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το κατά πόσον με την κατάπαυση του πυρός και προς το δρόμο για εκλογές, θα νομιμοποιηθεί η τουρκική παραβατική συμπεριφορά στη Λιβύη (βάσεις, αποστολή ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων, τουρκολιβυκό μνημόνιο κτλ).
Δεν είναι μόνο η ενεργειακή ασφάλεια του Παρισιού που διακυβέυεται στη Λιβύη αλλά και η καταπολέμηση των ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων αλλά και το προσφυγικό ζήτημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως στη Συρία.
Οι πρωτοβουλίες του προέδρου Μακρόν έχουν μέχρι τώρα δείξει οτι η Γαλλία θα παίξει το ρόλο του αρχιτέκτονα της Μεσογείου και αυτό δεν αρέσει βέβαια καθόλου στην Τουρκία. Η Γαλλία στηρίζει την πλευρά του Σάλεχ και έτσι αν διεξαχθούν εκλογές, θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μεγαλύτερο ρόλο στην πλευρά του Σάλεχ.
Σε όσα αφορούν τη Ρωσία και το ρόλο της στη Λιβύη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η Ρωσία έχει πλέον ένα ακόμη πολύ σοβαρό μέτωπο, αυτό της Λευκορωσίας. Όσο ισχυρή και αν φαίνεται η εικόνα του Ρώσου προέδρου και όσο και αν έχει αυξηθεί η σημασία της Ρωσίας σαν δύναμη που καθορίζει εξελίξεις στη Μεσόγειο, η Μόσχα δεν έχει άφθονους πόρους και δεν μπορεί να ανοίγει μέτωπα.
Ο βασικός λόγος που υπαγόρευσε στη Ρωσία ρόλο στη Λιβύη, είναι για να προσπαθήσει να ακυρώσει ή να καθυστερήσει ενεργειακά projects της περιοχής που ανταγωνίζονται τα ρωσικά.
Η Ρωσία επιθυμεί τη διατήρηση και επαύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από την Gazprom. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα διαμορφώσει τη στάση της στη Λιβύη, με βάση τα ανταλλάγματα που θα πάρει σε άλλες περιοχές κρίσεων (πχ Λευκορωσία, Ουκρανία, άρση κυρώσεων εις βάρος της κτλ).
Αφού δεν κατάφερε η Τουρκία να κάνει την Αίγυπτο πιόνι στη σκακιέρα της, επιχείρησε να κάνει τη Λιβύη ώστε κάποια στιγμή η Αίγυπτος να πέσει σαν ώριμο σύκο. Περίπου πριν ένα μήνα, το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου αν χρειαστεί στη Λιβύη, προκειμένου να βοηθήσει τους Σάλεχ και Χάφταρ σε περίπτωση που η Τουρκία και οι δυνάμεις του Σάρατζ επιχειρούσαν να καταλάβουν τη Σύρτη.
Η Αίγυπτος χαιρέτησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Η Αίγυπτος θεωρεί πως αν όλα αυτά γίνουν στη Λιβύη (κατάπαυση πυρός, τήρηση του εμπάργκο όπλων, εκλογές) τότε θα βγει μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική προς την Αίγυπτο (το Κάιρο υποστηρίζει Σάλεχ και Χάφταρ).
Τα δύο κράτη που συνιστούν τον Ελληνισμό τάσσονται υπέρ του Σάλεχ και του Χάφταρ γιατί πολύ απλά ο Σάρατζ δέχτηκε να υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για Αθήνα και Λευκωσία η κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου την επόμενη μέρα της Λιβύης είναι μια αναγκαιότητα.
Ειδικά για την Ελλάδα, έχει έρθει ο καιρός να ενταθούν οι συζητήσεις με τους ιθύνοντες της ανατολικής Λιβύης, μαζί με άλλες συμμαχικές χώρες (όπως είναι η Αίγυπτος και η Γαλλία) προκειμένου να υπάρξει καθορισμός θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Συμπεράσματα
Φαίνεται ότι ο συνασπισμός των δυνάμεων που επιθυμούν τη διατήρηση του status quo της Μεσογείου έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα αυτή τη στιγμή και γι’αυτό το λόγο η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει το ″μπαλάκι″ στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και να κάνει στο Λίβανο αυτό που έκανε στη Λιβύη.
Η Τουρκία στέλνει όπλα σε πυρήνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Λίβανο. Όμως εκεί έχει ήδη προσκληθεί η Γαλλία για να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του λιβανέζικου κράτους. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τους μύθους για κοίτασμα ″μαμούθ″ στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη νέα τεμενοποίηση της Μονής της Χώρας από πλευράς Τουρκίας καθώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να φέρει στην Τουρκία τα ″έπαθλα″ που είχε υποσχεθεί.
Το τουρκικό brand name και οι μύθοι που το ακολουθούσαν μέσω fake news και προπαγάνδας, έχει τσαλακωθεί σε Λιβύη, Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Αιγαίο και Έβρο. Ωστόσο, οι πολλές αποτυχίες δεν θα μπορούν να κρύβονται επ’ άπειρον από την τουρκική προπαγάνδα ενώ εξελίσσεται μια οικονομική κρίση η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη το pick της.
Αυτό καθιστά την Τουρκία του Ερντογάν ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς θα υποχρεωθεί λόγω εσωτερικών και εξωτερικών συσχετισμών να ακολουθήσει ακροσφαλή πολιτική.
(*) Αλέξανδρος Δρίβας:
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας και Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council). Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Huffington Post
=====================
Ο εκπρόσωπος του LNA Άχμεντ Μισμάρι είπε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια.
Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. «Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στη Σύρτη», πρόσθεσε.
Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Η επιρροή του Σάλεχ έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τον διοικητή του LNA Χαλίφα Χάφταρ, αφότου η GNA, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανάγκασε τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης να αποσυρθούν από τα περίχωρα της Τρίπολης, τον Ιούνιο.
Την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά και τα δυτικά. Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Από τον Ιούνιο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν και οι δύο αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίαζαν τις εκεχειρίες και τις χρησιμοποιούσαν για να επανεξοπλιστούν.
Διαδήλωση στην Τρίπολη
Εκατοντάδες κάτοικοι της Τρίπολης διαδήλωσαν απόψε το βράδυ στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και για τη διαφθορά στη χώρα τους που σπαράσσεται εδώ και πολλά χρόνια από συγκρούσεις.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στη διαφθορά» και «Λιβύη, Λιβύη!», οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους νέοι, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και τις ουρές στα βενζινάδικα.
«Κουραστήκαμε να ζούμε χωρίς ελπίδα, φτάνει πια», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊμάν αλ Ουάφι, ένας 20χρονος που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
Αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση ου νέου κορονοϊού, οι διαδηλωτές πήγαν αρχικά έξω από την έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων. Τους περιστοίχιζαν περιπολικά και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE
Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη
Οι αποτυχίες καθιστούν την Τουρκία του Ερντογάν ακόμη πιο επικίνδυνη…
Τι σημαίνει η εκεχειρία στη Λιβύη;
Η περιοχή μας αναδιαμορφώνεται και μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο βασικός λόγος αυτών των μετασχηματισμών είναι η τουρκική αναθεωρητική πολιτική. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
O τουρκικός αναθεωρητισμός εξισορροπείται μέσα από συμμαχίες και συνεννοήσεις κρατών της περιοχής τα οποία δεν επιθυμούν αλλαγή του περιφερειακού status quo υπέρ της Τουρκίας και του Κατάρ.
Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία αποτελούν τις χώρες που συνεργάζονται για να τελματώσει η μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν. Το momentum της εκεχειρίας είναι πολύ σημαντικό καθώς ακολουθείται από συκγκεριμένα γεγονότα όπως:
Υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και φιλίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, άνοιγμα μετώπου Λευκορωσίας για ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία και άρνηση ανανέωσης κυρώσεων για το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.
Η εκεχειρία στη Λιβύη και η ανακοίνωση και από τις δύο πλευρές (Σάρατζ-Σάλεχ και Χάφταρ) ότι δέχονται τη διεξαγωγή εκλογών, είναι μια πολύ σημαντική είδηση. Ωστόσο, σημαίνει πολλά για πολλούς.
- ΗΠΑ
Το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη παραβιάζεται συστηματικά. Η ενεργητική ουδετερότητα των ΗΠΑ στη Λιβύη, χάρισε στην Ουάσινγκτον ένα προνόμιο που καμία άλλη δύναμη που εμπλέκεται στη Λιβύη δεν είχε. Να μπορεί να μιλάει και με τις δύο πλευρές οι οποίες αποδείχθηκε, ότι δε θέλουν -επί της αρχής- τη συνέχιση του πολέμου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Σύμφωνα με αυτήν την εξέλιξη, η θέληση των ΗΠΑ για την αποφυγή λύσης διχοτόμησης της Λιβύης και τον καθορισμό του μέλλοντός της από τον λιβυκό λαό, υπερισχύει. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ειρήνευση καθώς μέχρι τις εκλογές, μπορεί η κάθε πλευρά να επιδιώξει υπέρ της τετελεσμένα.
- Τουρκία
Η εκεχειρία φέρνει σίγουρα αμηχανία στην Τουρκία η οποία επιθυμούσε να ελέγχει τη δυτική Λιβύη και να προχωρήσει στην κατάληψη της Σύρτης που είναι στρατηγικής σημασίας. Η Τουρκία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών θα εντείνει τις προσπάθειές της για αύξηση της επιρροής της στη Λιβύη και αν αυτό γίνει, θα προκαλέσει ξανά τις εντάσεις.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το κατά πόσον με την κατάπαυση του πυρός και προς το δρόμο για εκλογές, θα νομιμοποιηθεί η τουρκική παραβατική συμπεριφορά στη Λιβύη (βάσεις, αποστολή ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων, τουρκολιβυκό μνημόνιο κτλ).
- Γαλλία
Δεν είναι μόνο η ενεργειακή ασφάλεια του Παρισιού που διακυβέυεται στη Λιβύη αλλά και η καταπολέμηση των ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων αλλά και το προσφυγικό ζήτημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως στη Συρία.
Οι πρωτοβουλίες του προέδρου Μακρόν έχουν μέχρι τώρα δείξει οτι η Γαλλία θα παίξει το ρόλο του αρχιτέκτονα της Μεσογείου και αυτό δεν αρέσει βέβαια καθόλου στην Τουρκία. Η Γαλλία στηρίζει την πλευρά του Σάλεχ και έτσι αν διεξαχθούν εκλογές, θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μεγαλύτερο ρόλο στην πλευρά του Σάλεχ.
- Ρωσία
Σε όσα αφορούν τη Ρωσία και το ρόλο της στη Λιβύη θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η Ρωσία έχει πλέον ένα ακόμη πολύ σοβαρό μέτωπο, αυτό της Λευκορωσίας. Όσο ισχυρή και αν φαίνεται η εικόνα του Ρώσου προέδρου και όσο και αν έχει αυξηθεί η σημασία της Ρωσίας σαν δύναμη που καθορίζει εξελίξεις στη Μεσόγειο, η Μόσχα δεν έχει άφθονους πόρους και δεν μπορεί να ανοίγει μέτωπα.
Ο βασικός λόγος που υπαγόρευσε στη Ρωσία ρόλο στη Λιβύη, είναι για να προσπαθήσει να ακυρώσει ή να καθυστερήσει ενεργειακά projects της περιοχής που ανταγωνίζονται τα ρωσικά.
Η Ρωσία επιθυμεί τη διατήρηση και επαύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από την Gazprom. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα διαμορφώσει τη στάση της στη Λιβύη, με βάση τα ανταλλάγματα που θα πάρει σε άλλες περιοχές κρίσεων (πχ Λευκορωσία, Ουκρανία, άρση κυρώσεων εις βάρος της κτλ).
- Αίγυπτος
Αφού δεν κατάφερε η Τουρκία να κάνει την Αίγυπτο πιόνι στη σκακιέρα της, επιχείρησε να κάνει τη Λιβύη ώστε κάποια στιγμή η Αίγυπτος να πέσει σαν ώριμο σύκο. Περίπου πριν ένα μήνα, το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου αν χρειαστεί στη Λιβύη, προκειμένου να βοηθήσει τους Σάλεχ και Χάφταρ σε περίπτωση που η Τουρκία και οι δυνάμεις του Σάρατζ επιχειρούσαν να καταλάβουν τη Σύρτη.
Η Αίγυπτος χαιρέτησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Η Αίγυπτος θεωρεί πως αν όλα αυτά γίνουν στη Λιβύη (κατάπαυση πυρός, τήρηση του εμπάργκο όπλων, εκλογές) τότε θα βγει μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική προς την Αίγυπτο (το Κάιρο υποστηρίζει Σάλεχ και Χάφταρ).
- Ελλάδα και Κύπρος
Τα δύο κράτη που συνιστούν τον Ελληνισμό τάσσονται υπέρ του Σάλεχ και του Χάφταρ γιατί πολύ απλά ο Σάρατζ δέχτηκε να υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για Αθήνα και Λευκωσία η κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου την επόμενη μέρα της Λιβύης είναι μια αναγκαιότητα.
Ειδικά για την Ελλάδα, έχει έρθει ο καιρός να ενταθούν οι συζητήσεις με τους ιθύνοντες της ανατολικής Λιβύης, μαζί με άλλες συμμαχικές χώρες (όπως είναι η Αίγυπτος και η Γαλλία) προκειμένου να υπάρξει καθορισμός θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Συμπεράσματα
Φαίνεται ότι ο συνασπισμός των δυνάμεων που επιθυμούν τη διατήρηση του status quo της Μεσογείου έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα αυτή τη στιγμή και γι’αυτό το λόγο η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει το ″μπαλάκι″ στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και να κάνει στο Λίβανο αυτό που έκανε στη Λιβύη.
Η Τουρκία στέλνει όπλα σε πυρήνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Λίβανο. Όμως εκεί έχει ήδη προσκληθεί η Γαλλία για να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του λιβανέζικου κράτους. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τους μύθους για κοίτασμα ″μαμούθ″ στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη νέα τεμενοποίηση της Μονής της Χώρας από πλευράς Τουρκίας καθώς ο Ερντογάν δεν μπορεί να φέρει στην Τουρκία τα ″έπαθλα″ που είχε υποσχεθεί.
Το τουρκικό brand name και οι μύθοι που το ακολουθούσαν μέσω fake news και προπαγάνδας, έχει τσαλακωθεί σε Λιβύη, Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Αιγαίο και Έβρο. Ωστόσο, οι πολλές αποτυχίες δεν θα μπορούν να κρύβονται επ’ άπειρον από την τουρκική προπαγάνδα ενώ εξελίσσεται μια οικονομική κρίση η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη το pick της.
Αυτό καθιστά την Τουρκία του Ερντογάν ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς θα υποχρεωθεί λόγω εσωτερικών και εξωτερικών συσχετισμών να ακολουθήσει ακροσφαλή πολιτική.
(*) Αλέξανδρος Δρίβας:
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας και Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council). Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Huffington Post
=====================
Απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ο Χάφταρ: Διαδήλωση στην Τρίπολη
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, απέρριψε σήμερα την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που έκανε η κυβέρνηση της Τρίπολης, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τέχνασμα» αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στις γραμμές του μετώπου, στο κέντρο της χώρας.Ο εκπρόσωπος του LNA Άχμεντ Μισμάρι είπε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια.
Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. «Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στη Σύρτη», πρόσθεσε.
Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Η επιρροή του Σάλεχ έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τον διοικητή του LNA Χαλίφα Χάφταρ, αφότου η GNA, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανάγκασε τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης να αποσυρθούν από τα περίχωρα της Τρίπολης, τον Ιούνιο.
Την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά και τα δυτικά. Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Από τον Ιούνιο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν και οι δύο αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίαζαν τις εκεχειρίες και τις χρησιμοποιούσαν για να επανεξοπλιστούν.
Διαδήλωση στην Τρίπολη
Εκατοντάδες κάτοικοι της Τρίπολης διαδήλωσαν απόψε το βράδυ στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και για τη διαφθορά στη χώρα τους που σπαράσσεται εδώ και πολλά χρόνια από συγκρούσεις.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στη διαφθορά» και «Λιβύη, Λιβύη!», οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους νέοι, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και τις ουρές στα βενζινάδικα.
«Κουραστήκαμε να ζούμε χωρίς ελπίδα, φτάνει πια», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊμάν αλ Ουάφι, ένας 20χρονος που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
Αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση ου νέου κορονοϊού, οι διαδηλωτές πήγαν αρχικά έξω από την έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων. Τους περιστοίχιζαν περιπολικά και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE
Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη
Σχόλια