Για πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος είναι εκκωφαντικά απόν από την υποστήριξη ομογενειακών ομάδων που ασκούν πίεση για χάρη των ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ. Η ιστορία του lobbying είναι πονεμένη ιστορία, ίσως πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Οι δικαιολογίες του ελληνικού κράτους το οποίο υποτίθεται ασκούσε αποτροπή για δεκαετίες, όταν αυτοί που θα έπρεπε να ασκούν πραγματική αποτροπή μιλούσαν για μαξιμαλισμό ελληνικών θέσεων όσων αφορά την εθνική μας κυριαρχία, ήταν πολλές. Η πρώτη ήταν οτι ”οι άνθρωποι είναι Αμερικανοί πολίτες, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά…”.
Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως μέχρι να γίνει το αυτονόητο (νόμος για την ψήφο των Ομογενών) το ελληνικό κράτος δεν ήθελε ”ενοχλήσεις” από το καλό κομμάτι του Ελληνισμού. Όταν τα πράγματα έρχονταν στην κόψη του ξυραφιού, θυμόμασταν την ομογένεια και τους ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς.
Αν δεν κατάφερναν κάτι, τους μηδενίζαμε. Αυτό ήθελε και το ”ήσυχο χωριό” που είχαμε για πολλές δεκαετίες ως κράτος. Η δήλωση του Michael Carpenter, διευθυντή του Penn Biden Center και συμβούλου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ανοίγει μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα και το πώς πρέπει να αξιοποιήσει την ομογένεια στις ΗΠΑ.
Το Penn Biden Center απηχεί απόψεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την ουιλσονική σχολή σκέψης των ΗΠΑ σε σχέση με την εξωτερική πολιτική. Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική συνύπαρξη, βρίσκονται στον πυρήνα των απόψεων του ιδρύματος. Ο Carpenter μέσα από ένα tweet συνεγχάρη την Ελλάδα για τη διπλωματική της νίκη απέναντι στην Τουρκία και υποσχέθηκε οτι η ”τουρκική επιθετικότητα” εφεξής, θα αντιμετωπίζεται με συντονισμό ΗΠΑ-Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, ο διευθυντής του Penn Biden Center μας ενημέρωσε οτι οι ΗΠΑ δε φεύγουν από τη Μεσόγειο, δεν αποχωρούν από την Ευρώπη και οτι η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ (αν εκλεγεί ο Biden) θα είναι πολύ διαφορετική από τις μέρες που διανύουμε και στις οποίες ο ένοικος του Λευκού Οίκου, έχει τελείως διαφορετική (σχεδόν νεοαπομονωτική) αντίληψη για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο. Πρέπει να πιστέψουμε τον Carpenter;
Η Nancy Pelosi σε διαδικτυακή ομιλία της ΠΣΕΚΑ ανέφερε πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ως άλλοθι παραβατικότητας την γεωστρατηγική της θέση. Η Τουρκία λόγω ακριβώς του πολύ δυνατού lobbying στις ΗΠΑ τις προηγούμενες δεκαετίες, κατάφερε να έχει τη δική της ”ξεχωριστή κατανόηση” στην Αμερική.
Ο ερντογανισμός για καλή μας τύχη, οδήγησε το αμερικανικό κράτος να νομοθετεί εις βάρος της Τουρκίας. Τα ψηφίσματα και τα νομοσχέδια (πχ αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων) που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο. Βέβαια η Ελλάδα είχε και την πρόνοια το να γυρίσει την πλάτη του ο Ερντογάν στο Ισραήλ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το παιχνίδι πίεσης στις ΗΠΑ στο οποίο οι Ισραηλινοί έχουν τα πρωτεία.
Ομάδες πίεσης ελληνικών συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το αμερικανοεβραίκό lobby. Με την Τουρκία βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Σε τρεις μήνες θα διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές και η Τουρκία βιάζεται. Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της στην Ουάσινγκτον, εκεί που διαμορφώνεται ουσιαστικά ολόκληρος ο κόσμος.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν δύο ειδικούς συντελεστές συνεχούς βελτίωσής τους. Τους ελληνοαμερικανούς και τις αμερικανικές επενδύσεις που πρέπει να αυξηθούν στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν χρήματα να χάσουν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποσταθεροποιηθεί λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την ομογένεια στις ΗΠΑ με τρόπο σύγχρονο. Να θέσει συκγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα εκτελεστούν από τους ομογενείς που γνωρίζουν καλά τον αμερικανικό τρόπο σκέψης. Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη των Ελληνοαμερικανών απέναντι στο ελληνικό κράτος έχει αρχίσει δειλά-δειλά να αυξάνεται.
Το momentum είναι πολύ θετικό για την Ελλάδα καθώς οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν τις αξίες τους σε παγκόσμια κλίμακα μιας και άλλες δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία, αποσταθεροποιούν την φιλελεύθερη τάξη η οποία κατοχύρωσε ανάπτυξη και ευημερία για Αμερική και Ευρώπη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η νομοθεσία είναι έτοιμη για την Τουρκία και το μόνο που χρειάζεται είναι μια κυβέρνηση στις ΗΠΑ η οποία θα πράξει το αυτονόητο. Για λόγους παραδειγματισμού, θα τιμωρήσει όλες εκείνες τις μικρές και μεσαίες δυνάμεις οι οποίες συμπεριφέρονται σαν κατακτητές.
Την εκάστοτε μορφή διεθνούς νομιμοποιήσης πολιτικών, οφείλει η Ελλάδα να την εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Το Penn Biden Center έχει στον αξιακό του πυρήνα όλα όσα θα συνιστούσαν εφιάλτη για την Τουρκία του Ερντογάν. Να σπεύσουμε πρώτοι να επηρεάσουμε πρόσωπα και πράγματα γιατί η φθορά που θα έχουμε την Τουρκία θα είναι πολύμηνη.
O Μike Pompeo απάντησε με ειλικρίνεια όταν ο Γερουσιαστής Menendez τον έβαλε στη γωνία ρωτώντας τον για την Τουρκία και για το νόμο CAATSA. Μεταξύ άλλων ο Pompeo, είπε πως ”δεν είναι ο σκοπός να τιμωρήσουμε την Τουρκία”, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την θέση του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου.
Η φιλοσοφία της ουιλσονικής σχολής σκέψης των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που έχει επιδείξει ο Trump. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ καλές και οι Ελληνοαμερικανοί θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να βολιδοσκοπήσει το τι θα κάνει στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό ο Biden σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.
Το συμφέρον της Ελλάδας είναι η Αμερική να είναι ήπια παρεμβατική, να ασκεί παγκόσμια πολιτική και να μην είναι αδιάφορη, να έχει λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα και να υποστηρίζει χώρες δημοκρατικές και να περιθωριοποιεί χώρες οι οποίες υποσκάπτουν την ειρήνη.
Βάσει των αξιών που πρεσβεύουν οι Carpenter, Biden και Penn Biden Center, η Τουρκία μόνο με όσα έκανε σε Συρία, Λιβύη, Αγία Σοφία και οπλοποίηση προσφύγων στον Έβρο, την αγορά των S-400, την στοχοποίηση γαλλικού πλοίου σε νατοϊκή αποστολή, τις παράνομες έρευνες των Barbaros, Fatih, Oruc Reis, θα είχε υποστεί τιμωρία βάσει του νόμου CAATSA.
Σκοπός της Ελλάδας, όσο και αν είναι μια μοναδική περίπτωση ο Robert Menendez, είναι να δημιουργήσει και άλλους τέτοιους Γερουσιαστές με όραμα και με ορθή ανάγνωση των ελληνικών θέσεων οι οποίες συμπλέουν με τα αμερικανικά συμφέροντα.
(*) Αλέξανδρος Δρίβας:
Research Fellow – Hellenic American Leadership Council, (HALC) Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)
Σχόλια