Μνημόνια, Δανειακές και ασκούμενες πολιτικές εξαφανίζουν τον ελληνικό λαό!

Δημογραφικό: Τα κόμματα γνώριζαν από το 1991 το πρόβλημα, αλλά άφηναν τη χώρα να… σβήνει!

5 Ιανουαρίου 2020
Συμπληρώνονται σχεδόν τρεις δεκαετίες εγκληματικής αδράνειας της Πολιτείας για το δημογραφικό πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» οι πολιτικοί ταγοί μας είχαν ασχοληθεί με τη βραδυφλεγή βόμβα του Δημογραφικού ήδη από το 1991, όποτε και συστάθηκε η πρώτη διακομματική επιτροπή της Βουλής, που είχε υποβάλει σωρεία προτάσεων για την επίλυση του ζητήματος, οι οποίες ωστόσο αγνοήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.
Αποτέλεσμα, το Δημογραφικό να οξύνεται ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα γερασμένη να αργοπεθαίνει, ενώ και η δεκαετής οικονομική κρίση έχει φέρει την κατάσταση στο μη περαιτέρω. Ορισμένοι, μάλιστα, βρίσκουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν τους μετανάστες ως λύση, προτείνοντας τη μετεγκατάστασή τους σε κατοικημένες περιοχές και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ξεκινώντας από τον αγροτικό τομέα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.alerttv.com.gr

Τα μνημόνια εξάλειψαν την αύξηση πληθυσμού μιας δεκαετίας

Του Μανώλη Γ. Δρεττάκη
18 Αυγούστου 2015

Στα τέλη Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό της χώρας κάθε 1η Ιανουαρίου των τελευταίων 25 ετών (1991-2015).
Ταυτόχρονα έδωσε και τα δημοσιευμένα στοιχεία για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού (τις γεννήσεις, τους θανάτους και τη φυσική μεταβολή, δηλαδή τις γεννήσεις μείον τους θανάτους) και τις εκτιμήσεις της για τα μεταναστευτικά ρεύματα (την εισροή, την εκροή και το ισοζύγιο, δηλαδή την καθαρή εισροή ή εκροή πληθυσμού – μετανάστευση) της χώρας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/37367_ta-mnimonia-exaleipsan-tin-ayxisi-plithysmoy-mias-dekaetias
Στα τέλη Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό της χώρας κάθε 1η Ιανουαρίου των τελευταίων 25 ετών (1991-2015).
Ταυτόχρονα έδωσε και τα δημοσιευμένα στοιχεία για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού (τις γεννήσεις, τους θανάτους και τη φυσική μεταβολή, δηλαδή τις γεννήσεις μείον τους θανάτους) και τις εκτιμήσεις της για τα μεταναστευτικά ρεύματα (την εισροή, την εκροή και το ισοζύγιο, δηλαδή την καθαρή εισροή ή εκροή πληθυσμού - μετανάστευση) της χώρας.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά καταρτίσαμε τον πίνακα. (Κάντε κλικ για να μεγαλώσει)


Στο πρώτο μέρος του δίνεται η φυσική κίνηση του πληθυσμού τις δεκαετίες 1991-2000 και 2001-2010 και την τετραετία 2011-2014, στο δεύτερο μέρος τα μεταναστευτικά ρεύματα της χώρας τις ίδιες περιόδους και στο τρίτο, ο πληθυσμός της χώρας την 1.1. των ετών 1991, 2001, 2011 και 2015, οι μεταβολές του και οι ποσοστιαίες μεταβολές του. Από τον πίνακα αυτόν φαίνεται ότι:
Τις δεκαετίες 1991-2000 και 2001-2010 το σύνολο των γεννήσεων ξεπερνούσε το σύνολο των θανάτων κατά έναν πολύ μικρό αριθμό, ενώ την τετραετία 2011-2014 συνέβη το αντίθετο.
Τις δύο δεκαετίες υπήρχαν έτη στα οποία οι θάνατοι ξεπερνούσαν τις γεννήσεις αλλά επικρατούσαν τα έτη στα οποία συνέβαινε το αντίθετο.
Ομως και τα τέσσερα έτη της περιόδου 2011-2014 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των δεύτερων. Η μείωση αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις της εφαρμογής των Μνημονίων, δηλαδή τον τριπλασιασμό της ανεργίας και τη δραστική μείωση των εισοδημάτων.
Οι επιπτώσεις αυτές οδήγησαν νέα ζευγάρια στην αναβολή γάμου ή/και αναβολή απόκτησης παιδιών παρ’ ότι το επιθυμούν, και άλλα ζευγάρια που έχουν παιδιά και θα ήθελαν να αποκτήσουν περισσότερα να το αποφεύγουν. Η φυσική μείωση της τετραετίας 2011-2014 εξάλειψε τη φυσική αύξηση της 20ετίας 1991-2010(!).
Τη δεκαετία 1991-2000 η καθαρή εισροή πληθυσμού ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο, ενώ την επόμενη αυτή μειώθηκε στο μισό.
Αντίθετα, και τα τέσσερα τελευταία έτη της περιόδου 2011-2014 σημειώθηκε καθαρή εκροή πληθυσμού λίγο μικρότερη από την καθαρή εισροή της δεκαετίας 2001-2010 με αποτέλεσμα την εξάλειψή της.
Στην καθαρή εκροή της τετραετίας 2011-2014 περιλαμβάνονται τόσο Ελληνες άνεργοι ή χαμηλά αμειβόμενοι (λόγω των επιπτώσεων των Μνημονίων) με προσόντα και ειδικότητες που έχουν ζήτηση σε άλλες χώρες (κυρίως στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία) όσο και αλλοδαποί, οι οποίοι λόγω της μεγάλης ανεργίας αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Πολλοί από τους Ελληνες και αλλοδαπούς που μετανάστευσαν πήραν μαζί τους και τις οικογένειές τους.
Τα αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών στον πληθυσμό της χώρας φαίνονται στο τρίτο μέρος του πίνακα.
Οι ρυθμοί αύξησής του την μεν πρώτη δεκαετία ήταν λίγο πάνω από μισό τοις εκατό, ενώ τη δεύτερη κατά λίγο πάνω από το ένα τέταρτο τοις εκατό τον χρόνο, δηλαδή πολύ μικροί. Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερος ήταν ο ρυθμός της ετήσιας μείωσής του την τετραετία 2011-2014.
Η αύξηση του πληθυσμού τις δύο δεκαετίες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθαρή εισροή πληθυσμού και η μείωσή του την τετραετία 2011-2014 στην καθαρή εκροή πληθυσμού και λιγότερο στη διαφορά θανάτων από τις γεννήσεις. Ειδικότερα, οι εξελίξεις τα 4 τελευταία χρόνια εξάλειψαν την αύξηση του πληθυσμού της δεκαετίας 2001-2010, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2014 να υποχωρήσει στο επίπεδο που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2000!
Από την εισροή μεταναστών την 20ετία 1991-2010 η ελληνική οικονομία είχε σημαντικά οφέλη σε πολλούς κλάδους (γεωργία, δημόσια έργα, οικοδομή, βιομηχανία, νοικοκυριά).
Αντίθετα, με την καθαρή εκροή πληθυσμού η πατρίδα μας δεν στερήθηκε μόνο τα 60.421 παιδιά που δεν γεννήθηκαν και τους 215.992 νέους, κυρίως, άνδρες και γυναίκες καθώς και τα παιδιά τους που τα πήραν μαζί τους μεταναστεύοντας, αλλά και τα παιδιά που θα γεννηθούν από αυτούς.
Πρόκειται για ένα βαρύτατο πλήγμα της πενταετίας των Μνημονίων που επιδείνωσε το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο θα οξυνθεί περισσότερο από τα μέτρα του νέου Μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για κοινωνικούς και οικονομικούς, αλλά και για εθνικούς λόγους.
Είναι, κατά συνέπεια, σαφές ότι στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει.
* Τέως: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 

Μ. ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Τα μνημόνια προκάλεσαν βαθιά “πληγή” στο δημογραφικό μας πρόβλημα

18 Σεπτεμβρίου 2018
Σε πολλά άρθρα μας στην εφημερίδα «Πατρίς»  έχουμε αναλύσει τις επιπτώσεις των μνημονίων στις γεννήσεις, στους θανάτους και στη φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θανάτους) στην Κρήτη και στους  νομούς της σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες, τους άλλους νομούς και το σύνολο χώρας.
Στα περισσότερα άρθρα, συγκρίναμε τα μεγέθη αυτά το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν στοιχεία σε σύγκριση με το 2008, έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση (οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν πολύ αισθητές στη χώρα μας το 2009) και στη συνέχεια της επιβλήθηκαν από τους δανειστές τα μνημόνια λόγω της αδυναμίας της να εξυπηρετεί το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.patris.gr/2018/09/18/m-drettakis-ta-mnimonia-prokalesan-vathia-pligi-sto-dimografiko-mas-provlima/

Μ. ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Τα μνημόνια προκάλεσαν βαθιά “πληγή” στο δημογραφικό μας πρόβλημα

427
Σε πολλά άρθρα μας στην εφημερίδα «Πατρίς»  έχουμε αναλύσει τις επιπτώσεις των μνημονίων στις γεννήσεις, στους θανάτους και στη φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θανάτους) στην Κρήτη και στους  νομούς της σε σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες, τους άλλους νομούς και το σύνολο χώρας.
Στα περισσότερα άρθρα, συγκρίναμε τα μεγέθη αυτά το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν στοιχεία σε σύγκριση με το 2008, έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση (οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν πολύ αισθητές στη χώρα μας το 2009) και στη συνέχεια της επιβλήθηκαν από τους δανειστές τα μνημόνια λόγω της αδυναμίας της να εξυπηρετεί το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.
Πίνακας: δημογραφικό και μνημόνια
Στα άρθρα που προαναφέρθηκαν δεν συγκρίναμε τη συνολική επίπτωση των μέτρων των μνημονίων στα  δημογραφικά μεγέθη τη μνημονιακή περίοδο σε σχέση με προηγούμενες ισόχρονες περιόδου.
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτές την οκταετία 2009-2016 σε σχέση με τις οκταετίες 1993-2000 και 2001-2008.
Όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (της ΕΛΣΤΑΤ).
Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα  δίνονται οι γεννήσεις την οκταετία 1993-2000 στην Κρήτη και στους νομούς της και στο σύνολο χώρας, στη 2η την οκταετία 2001-2008 και στην 3η την οκταετία 2009-2016.
Στην 4η στήλη δίνεται η ποσοστιαία μεταβολή τους τη δεύτερη σε σύγκριση με την πρώτη οκταετία και στην 5η η ποσοστιαία μεταβολή τους την 3η σε σχέση με τη 2η οκταετία.
Στο δεύτερο μέρος δίνονται τα στοιχεία για τους θανάτους και στο τρίτο για τη φυσική μεταβολή.
Από τον την 4η και 5η στήλη  του πίνακα 1 φαίνεται ότι:

ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

-Τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη οκταετία αυξήθηκαν στην Κρήτη και στους νομούς της και οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνη στο σύνολο χώρας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Χανίων και η μικρότερη στο νομό Λασιθίου. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται βασικά στις γεννήσεις από αλλοδαπές την οκταετία 2001-2008. Σε 30 νομούς παρουσιάζεται αύξηση και στους υπόλοιπους μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Δωδεκανήσου  και η μικρότερη στο νομό Κερκύρας.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Κυκλάδων και η μικρότερη στο νομό Φωκίδας. Η αύξηση στο νομό Χανίων ήταν η 3η μεγαλύτερη σε μέγεθος, στο νομό Ρεθύμνης η 8η, στο νομό Ηρακλείου η 9η και στο νομό Λασιθίου η 16η. Σε 10 περιφέρειες της χώρας σημειώθηκε αύξηση και σε τρεις μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κρήτη και η μεγαλύτερη μείωση στη Δυτική Μακεδονία.
-Την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη οκταετία, εξαιτίας των επιπτώσεων των μέτρων των μνημονίων και της νέας μετανάστευσης Ελλήνων και αλλοδαπών (λόγω της ανεργίας)  οι γεννήσεις μειώθηκαν τόσο από Ελληνίδες όσο και από αλλοδαπές στην Κρήτη και στους νομούς της, οι μειώσεις όμως αυτές ήταν μικρότερες απ’ ό, τι στο σύνολο χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Λασιθίου και η μικρότερη στο νομό Χανίων.
Σε όλους τους νομούς της χώρας σημειώθηκε μείωση. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Φλώρινας και η μικρότερη στο νομό Λευκάδας. Στο νομό Λασιθίου σημειώθηκε η 25η σε μέγεθος μείωση, το νομό Ηρακλείου η 27η, στο νομό  Ρεθύμνης η 31η και το νομό Χανίων η 44η (η δεύτερη μικρότερη μετά από εκείνη στο νομό Λευκάδας). Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σημειώθηκε μείωση. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη δυτική Μακεδονία και μικρότερη στην Ήπειρο.  Στην Κρήτη σημειώθηκε η 4η μικρότερη σε μέγεθος μείωση.

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

-Τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη οκταετία αυξήθηκαν στην Κρήτη και στους νομούς της. Οι αυξήσεις στο νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη ήταν μεγαλύτερες απ’ ό, τι στο σύνολο χώρας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς μικρότερες. Η  μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Ηρακλείου και μικρότερη στο νομό Λασιθίου. Σε 32 νομούς της χώρας σημειώθηκε αύξηση και στους υπόλοιπους μείωση.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης και η μικρότερη στο νομό Ξάνθης. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Ευρυτανίας και η μικρότερη στο νομό Δράμας. Στο νομό Ηρακλείου σημειώθηκε η 6η σε μέγεθος αύξηση, στο νομό Χανίων η 23η, στο νομό Ρεθύμνης η 26η και στο νομό Λασιθίου η 31η (η δεύτερη μικρότερη). Σε 12 περιφέρειες της χώρας σημειώθηκε αύξηση και σε 1 (βόρειο Αιγαίο) μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και η μικρότερη στην Πελοπόννησο. Στην Κρήτη σημειώθηκε η 6η σε μέγεθος αύξηση.
-Την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη οκταετία οι θάνατοι αυξήθηκαν στο νομό Ηρακλείου περισσότερο απ’ ό, τι στο σύνολο χώρας,  στους νομούς Λασιθίου και Χανίων  και στην Κρήτη λιγότερο, ενώ στο νομό Ρεθύμνης σημειώθηκε μείωσή τους.
Οι αυξήσεις στους νομούς Ηρακλείου,  Λασιθίου και Χανίων ήταν ελαφρά μεγαλύτερες από εκείνες τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη οκταετία  ενώ στην Κρήτη ήταν μικρότερη. Στο σύνολο χώρας η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σε 36 νομούς σημειώθηκε αύξηση και στους υπόλοιπους  μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο νομό Πέλλας και η μικρότερη στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Στο νομό Ηρακλείου σημειώθηκε η 16η σε μέγεθος αύξηση, στο νομό Χανίων η 30ή και στο νομό Λασιθίου η 36η, ενώ και στο νομό Ρεθύμνης η 3η σε μέγεθος μείωση. Σε 12 περιφέρειες σημειώθηκε αύξηση και σε 1  (Βόρειο Αιγαίο) μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία και η μικρότερη στη Στερεά Ελλάδα. Στην Κρήτη σημειώθηκε η 8η σε μέγεθος αύξηση.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Εξαιτίας των διαφορών στη μεταβολή των γεννήσεων και των θανάτων η φυσική μεταβολή του πληθυσμού παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους νομούς της Κρήτης αλλά και στην Κρήτη σε σχέση με το σύνολο χώρας. Πιο συγκεκριμένα:
–           Τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη οκταετία στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης και στην Κρήτη σημειώθηκε αύξηση στη φυσική αύξηση του πληθυσμού (στο νομό Ρεθύμνης υπερδιπλασιασμός), στο νομό Λασιθίου μείωση στη φυσική μείωση του πληθυσμού ενώ στο νομό Χανίων η φυσική μείωση την πρώτη οκταετία μετατράπηκε σε φυσική αύξηση τη δεύτερη. Στο σύνολο χώρας η φυσική αύξηση την πρώτη οκταετία υπερδιπλασιαστηκε τη δεύτερη.
–           Την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη τετραετία στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων και στην Κρήτη σημειώθηκε μείωσή της φυσικής αύξησης του πληθυσμού, στο νομό Ρεθύμνης μείωση της, ενώ στο νομό Λασιθίου η φυσική μείωση που σημειώθηκε τη δεύτερη οκταετία σχεδόν τριπλασιάστηκε την τρίτη. Στο σύνολο  χώρας η φυσική αύξηση τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη τετραετία μετατράπηκε σε τεράστια φυσική μείωση την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη οκταετία.
Το μέγεθος της βαθιάς πληγής στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας φαίνεται από το γεγονός ότι στο σύνολο χώρας ενώ τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη οκταετία σημειώθηκε σχεδόν τριπλασιασμός της φυσικής αύξησης, την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη οκταετία σημειώθηκε τεράστια φυσική μείωση του πληθυσμού στης χώρας (οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις σχεδόν κατά 200.000(!) Υπάρχουν, όμως, πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους νομούς και στις περιφέρειες της χώρας. Στους περισσότερους νομούς σημειώθηκε φυσική μείωση και τις τρεις οκταετίες.
Την οκταετία 1993-2000 σημειώθηκε φυσική αύξηση σε 14 νομούς και σε 5 περιφέρειες, την οκταετία 2001-2008 σε 15 νομούς και σε 4 περιφέρειες και τη μνημονιακή οκταετία 2009-2016 μόνο σε 5 νομούς (Λέσβου, Σάμου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Ξάνθης) και σε 2 περιφέρειες (την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο λόγω του ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας γεγονός που απαλύνει τις συνέπειες των μέτρων των μνημονίων στο δημογραφικό πρόβλημα.
Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι εκτός από την υπεροχή των  θανάτων έναντι των γεννήσεων κατά σχεδόν 200.000 τα μέτρα των μνημονίων προκάλεσαν τη νέα μετανάστευση κυρίως προσοντούχων Ελλήνων. Πρόκειται για μια εθνική «αιμορραγία» που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Η ανάλυση στο άρθρο αυτό έγινε με βάση τον  αριθμό των γεννήσεων,  των θανάτων και της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού. Δεδομένου, όμως,  ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε περιοχής,  δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα σε νομούς ή ανάμεσα σε περιφέρειες με βάση τους αριθμούς. Οι συγκρίσεις αυτές με βάση τις γεννήσεις, τους θανάτους  και τη φυσική μεταβολή ανά 1.000 κατοίκους θα γίνουν στο επόμενο άρθρο.
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
==================

Παρακμάζει και εξαφανίζεται ο ελληνικός λαός

Το δημογραφικό υποσκάπτει την ανάκαμψη της οικονομίας

Του Θάνου Τσίρου
6/10/2018
Τα νήπια που θα μένουν εκτός παιδικών σταθμών θα γίνονται ολοένα και λιγότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός τους.
Ο δείκτης των μαθητών ανά τάξη θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ στους χώρους εργασίας θα αλλάξει δραματικά η «σύνθεση» του πληθυσμού με τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών να κερδίζουν συνεχώς έδαφος εις βάρος των νέων ηλικίας 20 ή 30 ετών, που θα γίνονται ολοένα και λιγότεροι.
Οσον αφορά τον αριθμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών –οι οποίοι και θα αποτελούν τη βασική «δεξαμενή» των συνταξιούχων– θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 300.000 άτομα μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια.
Οι επιπτώσεις από την κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων που αποτύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα είναι άμεσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/988481/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-dhmografiko-yposkaptei-thn-anakamyh-ths-oikonomias

Δημογραφικό: «Καμπανάκι» από ΔΝΤ και οίκους αξιολόγησης

Της Ελευθερίας Κουρταλη
6/10/2018
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί αυξανόμενα την αχίλλειο πτέρνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει εδώ και χρόνια πως το δημογραφικό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Ελλάδα και σε αυτήν του τη θέση έχει βασίσει τόσο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη όσο και τις πιέσεις του για τις περικοπές στις συντάξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης «χτυπήσει καμπανάκι» για τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης τους πληθυσμού, καθώς και του brain drain στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα, επισημαίνει πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα έχει οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, στην Ελλάδα –η οποία υπέστη μεγάλη ύφεση, όπως και η Ισπανία– παρατηρήθηκε πτώση του δείκτη γονιμότητας, του αριθμού των παιδιών που γεννάει κάθε γυναίκα κατά μέσον όρο, στο 1,3 από 1,5 την περίοδο της κρίσης, και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2016. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία, καθώς 10 χρόνια μετά παραμένουν χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλό το δημόσιο χρέος, ενώ έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε πολλές χώρες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/988480/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dhmografiko-kampanaki-apo-dnt-kai-oikoys-a3iologhshs

Δημογραφικό: «Καμπανάκι» από ΔΝΤ και οίκους αξιολόγησης

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί αυξανόμενα την αχίλλειο πτέρνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει εδώ και χρόνια πως το δημογραφικό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Ελλάδα και σε αυτήν του τη θέση έχει βασίσει τόσο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη όσο και τις πιέσεις του για τις περικοπές στις συντάξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης «χτυπήσει καμπανάκι» για τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης τους πληθυσμού, καθώς και του brain drain στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα, επισημαίνει πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα έχει οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, στην Ελλάδα –η οποία υπέστη μεγάλη ύφεση, όπως και η Ισπανία– παρατηρήθηκε πτώση του δείκτη γονιμότητας, του αριθμού των παιδιών που γεννάει κάθε γυναίκα κατά μέσον όρο, στο 1,3 από 1,5 την περίοδο της κρίσης, και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2016. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία, καθώς 10 χρόνια μετά παραμένουν χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλό το δημόσιο χρέος, ενώ έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε πολλές χώρες.
Για την Ελλάδα, μάλιστα, τονίζει πως το δημογραφικό θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή της στη Handelsblatt το 2017 η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απαισιόδοξες προβλέπεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση, είπε πως το συνολικό δυναμικό ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι περιορισμένο, επειδή έχει έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό. «Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια έκθεσή της για τη γήρανση του πληθυσμού».
Ελληνική τραγωδία
Οπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, η υπογεννητικότητα αποτελεί τραγωδία για την Ελλάδα. Ετησίως γεννήθηκαν 20.000 λιγότερα παιδιά κατά τα τελευταία 7 χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 5 χρόνια, συνολικά δηλαδή 140.000 παιδιά λιγότερα, γεγονός που αποτελεί τον κύριο λόγο για τη φυσική αλλαγή του πληθυσμού (ισορροπία γεννήσεων και θανάτων). Αυτό είναι τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα και δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία γερνάει. Παράλληλα αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία, καθώς η συρρίκνωση του πληθυσμού οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, των επενδύσεων και άρα της ανάπτυξης.
Εξηγώντας τις χαμηλές πτήσεις που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία, παρόλο που η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα διάσωσης, η Moody’s επισημαίνει και αυτή το δημογραφικό πρόβλημα. «Οι εκτιμήσεις της χαμηλής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αντανακλούν εν μέρει τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας, καθώς η χώρα έχει υποστεί σημαντικό κύμα μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης». Η βασική ηλικιακή ομάδα των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών, όπως επισημαίνει, μειώθηκε κατά περίπου 400.000 (πάνω από το 5% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας) μεταξύ του 2010 και του 2017, κυρίως λόγω της μετανάστευσης.
Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Μπομπ Τράα σε πρόσφατο άρθρο του στην «Κ», όπου υπογράμμισε και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό πρόβλημα στο ελληνικό χρέος. Οπως έχει σημειώσει, η ύπαρξη μικρότερου πληθυσμού στο μέλλον σημαίνει πως και η οικονομία θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή της δεκαετίας. Με μικρότερο πληθυσμό, θα περιοριστούν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και το επίπεδο της συνολικής απασχόλησης. Συνεπώς, περιορίζεται και το δυνητικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας (το συνολικό επίπεδο δραστηριότητας). Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, η ύπαρξη μικρότερης οικονομίας σημαίνει πως το κατά κεφαλήν χρέος θα είναι υψηλότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα, γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση τον περιορισμό του χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάρβας, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς και η λήψη μέτρων που θα πείσουν τους νέους οι οποίοι επέλεξαν και επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα να μην το κάνουν.
Και brain drain
Λυπηρό φαινόμενο έχει χαρακτηρίσει το brain drain η Πηνελόπη Κουγιανού - Γκόλντμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην «Κ»: «Πολλοί Ελληνες του εξωτερικού θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Το brain drain είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου. Είναι καταστροφικό για τη χώρα μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν συμβαίνει στην τρέχουσα κλίμακα»
Οπως σημείωσε και ο κ. Τράα στο άρθρο του, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη μετανάστευση και στη γεννητικότητα, σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις, είναι πιθανόν να απαιτηθεί μία ολόκληρη γενιά (δηλαδή 30 έτη) ώστε να αντισταθμίσει ο ελληνικός πληθυσμός την επίπτωση που είχε η κρίση στη δημογραφική εξέλιξη.

 


Σχόλια